- Hva er ‘anime‘?
- Karaktiristisk japansk tegnefilm
- Ofte basert på ‘manga‘-tegneserier
- Bruker tydelige og stiliserte grep for å fremstille figurer og omgivelser
- Har fått et lite gjennomslag i Norge etter Chihiro og heksene hadde kinodistribusjon
- Omfavner også animerte tv-serier, som er svært populære i Japan
Visste du at en av de mest populære franschisene for barn er basert på japansk manga og anime? De siste ti årene har norske spillere, film- og tv-seere fått stifte bekjentskap med Pokémon, en verdensomspennende franchise basert på et særegent kulturuttrykk fra det fjerne østen.
Anime brukes ofte som et samlebegrep på tegnefilmer fra Japan.
Denne uka kom blant annet serien Supernatural: The Anime Series på Blu-ray og DVD her i Norge, og er du ikke kjent med sjangeren/stilen kan det fort virke veldig fremmed og skummelt.
ANMELDELSE: Supernatural – Uengasjerende og kjedelig
Anime dreier seg ikke kun om TV-serier, men omfatter også kinofilm. Blant annet har Hiyao Miyazakis filmer oppnådd kultstatus både på hjemmebane og ute i verden.
Sannheten er at anime er en ekstremt populær greie i mange land, også i Norge. Dog for det meste som et undergrunnsfenomen.
Anbefalte serier
Her er en bitteliten anbefalingsliste til de som har lyst til å bli kjent med en viktig del av den japanske kulturen, basert ut i fra mine egne erfaringer med anime og forslag fra lesere på Twitter.
Disse tre seriene representerer et bredt spekter av hva japansk animasjon har å by på, og er veldig forskjellige i både historie og stil.
Og på toppen av det hele er seriene lett tilgjengelige for oss vanlige folk i vesten (nei, jeg kommer ikke til å anbefale Gundam eller Neon Genesis Evangelion til førstegangsreisende).
Alle seriene jeg omtaler i denne artikkelen er lett tilgjengelige via norske nettbutikker.
Samurai Champloo
Hva får du om du blander hiphopkultur med japansk samuraihistorie? Jo, du får serien som på originalspråket uttales ‘Samurai Chanpurū’.
Shinichirō Watanabe har jobbet med å spre animekultur til vesten, blant annet ved å jobbe på USAs første animasjonsfilm inspirert av anime. Han regisserte også en av kortfilmene i antologien Animatrix, hvor internasjonale filmskapere ble bedt om å skape korte glimt fra universet som omgir filmfortellingen i The Matrix.
I Samurai Champloo møter vi de to rebellene Jin og Mugen, som etter å ha reddet tevertinna Fuu, vikles inn i jakten på en samurai som lukter av blomster.
Serien blandet på en unik måte den japanske Edo-kulturen, med kontemporær amerikansk hiphop. Det er tøft laget, tøft klippa og sabla artig.
Spesielt vil jeg hente frem den smått så legendariske og japanske undergrunnsprodusenten Nujabes, som skapte seg et navn i flere miljøer for sin tolkning av hiphopkultur og jazz (sjekk superlåta «Shooting Stars» på YouTube her, ekstern lenke).
Han ble ofte sammenlignet med J-Dilla, spesielt etter at også Nujabes døde i en tragisk bilulykke (så altfor tidlig).
(flere anbefalinger under traileren)
FLCL
Japansk TV er berykta for sine mange merkelige påfunn, og ganske så ekstreme TV-programmer. Dette finner du selvsagt igjen i anime, og FLCL er noe av det rareste (og feteste) jeg har sett.
Forøvrig; FLCL uttales på japansk som Furi Kuri eller Fooly Kooly.
En skolegutt kjeder seg, han heter Naota. Så en dag blir han påkjørt av ei dame på scooter, som så forsøker å gjenopplive ham. Blant annet ved å slå en enorm bassgitar i hodet hans.
Det som så skjer er litt merkelig…
Det som så skjer er litt merkelig, roboter begynner å vokse ut av panna hans (!).
Gigantiske roboter, mystiske fabrikkeiere og dama som slo vår hovedperson i hodet med en bassgitar, fører Naota og FLCL ut i en intens fortelling som varer i knappe ti episoder.
Etter du har sett den siste episoden, føles ut det som om du har fått en vitaminsprøyte med japansk kultur satt rett i brystkassa.
(flere anbefalinger under traileren)
Cowboy Bebop
Samme fyr som står bak den merkelige blandingen av samurai/hiphop i Samurai Champloo står også bak Cowboy Bebop. Serien handler om en gruppe dusørjegere som reiser rundt i verdensrommet for å fange intergalaktiske rømlinger.
Hva om du så ser for deg en slik fortelling, ispedd store mengder italiensk spagettiwestern og Hong Kong-action. Bra stil ikke sant?
Men vent, det er mer. Ikke bare henter serien MYE inspirasjon fra tvilsomme western- og Hong Kong-filmer, lydsporet er dominert av amerikansk jazz fra 30- og 40-tallet.
Denne merkelige blandingen skaper en helt spesiell serie, som jeg personlig sikkert har sett tre ganger.
Er du fortsatt forvirra over den merkelige sjangerblandinga? Se åpningssekvensen til serien i videoen under, og jeg tror du vil skjønne litt mer av hva dette er.
Forøvrig, navnet uttales på originalspråket slik: Kaubōi Bibappu – herlig engrish ikke sant?
Har du en animeserie du vil anbefale? Legg inn ditt forslag i kommentarfeltet under videoen.Trykk her for å se en vanlig trailer.