Big Dead Place (Foto: Feral House)
Coveret på Johnsons bok Big Dead Place (Foto: Feral House)

James Gandolfini er en gigant og det har han vært siden han satte TV-seriehistorie med Sopranos. En rolle som Tony Soprano kommer ikke rekende på en fjøl, og hvem som helst kan heller ikke fylle rollen. Det er en heldig symbiose som må til, og Tony Soprano er et resultat av en slik.

Når Gandolfini gjør videre karrierevalg er det derfor alltid spennende. Slik som nå.

Pingviner og forskningsstasjoner

Før helga meldte nemlig Deadline at James Gandolfini har kjøpt rettighetene til Nicholas Johnsons bok Big Dead Place: Inside the Strange and Menacing World of Antarctica. Og som du hører, handler dette om isødet i sør; pingvinene og forskningsstasjonenes hjem. Og det er visstnok bare begynnelsen.

Gandolfinis produksjonsselskap Attaboy Films har fått napp hos HBO, og hvis serien blir antatt vil Gandolfini spille en hovedrolle.

To TV-episentre

Med på laget har Gandolfini Peter Gould, manusforfatter og produsent for Breaking Bad.

Dermed møtes to episentre i TV-sammenheng og forventningene mine er allerede over normalt høyt forventningsnivå.

Jeg har ikke lest Johnsons bok, men av det jeg leser om den skjønner jeg at dette er en historie fra Antarktis vi kanskje ikke har hørt før, og som gjør det desto mer interessant.

Eirik Sønneland (Foto: Privat)
Eirik Sønneland i Antarktis (Foto: Privat)
Medkreditert nordmann

– Dette er såpass genialt at jeg bare må smile. Ordene kommer fra Eirik Sønneland (til venstre), som var stasjonert på Antarktis i samme tidsrom som Johnson og som er medkreditert som forfatter av Johnsons bok: – Mitt bidrag var å lese gjennom Johnsons manuskript og skrive forordet til boka, sier Sønneland.

Sønneland, som selv er skildret i boka, ser lett for seg at den kan være TV-materiale.

– Johnson har en helt egen evne til å skildre det han ser, han skriver skarpt og langt drøyere enn det amerikanske lesere er vant med. Boka er egentlig en samling enkelthistorier som skildrer et merkverdig miljø og et godt eksempel på hva som skjer når sjefene i Washington sitter og styrer en liten gruppe mennesker på verdens sydligste punkt, sier han.

Nicholas Johnson (Foto: Process Media)
Forfatteren selv, Nicholas Johnson (Foto: Process Media)

– Hvis de får gjennomslag for denne serien, skal det veldig mye til for at det går galt.

LES: Johnsons intervju med Sønneland på bigdeadplace.com

Nordmann i amerikansk serie?

På spørsmål om sjansene for å selv bli portrettert i TV-serien, svarer Sønneland:

– Av alt man opplever på en slik base gjennom vinteren, så er tross alt besøk av polfarere en liten del av dette, i alle fall i forhold til hvor lenge vi var der.

-Det var jo litt ”spent” stemning når vi mistet vår transport ut og måtte finne alternativ, så muligens brukes dette som nok ett eksempel på amerikansk byråkrati på McMurdo (den amerikanske basen i Antarktis, journ.anm.).

– Likevel, jeg tror det er liten sjanse for at Rolf (Bae, som krysset Antarktis sammen med Sønneland, journ.anm.) eller jeg spilles av en skuespiller, avslutter Sønneland.

TOPP 5: Nordmenn i film og serier!

M*A*S*H On Ice

Som Times of London skriver i sin bokanmeldelse: – Jonsons brutalt morsomme bok er skildring av frykten og avskyen, arrogansen og galskapen i et dysfunksjonelt, dystopisk lukket samfunn. Det er som M*A*S*H på isen – en blek, svart komedie.

Herlig. Det var det jeg trengte å vite. Nå må jeg finne frem tålmodighetskremen min.

Og i mellomtiden kan Nicholas Johnsons bok eller blogg være verdt å sjekke ut.