Hva er det første du tenker på når du hører ordet Bollywood? Det som popper opp i mitt hode, er storslagne filmer, med fargerike kostymer og praktfulle musikalinnslag. Det er nok en beskrivelse som passer de fleste Bollywood-filmer godt fortsatt, men de siste årene har sjangeren vært i forandring. Science fiction har inntatt en av verdens største filmindustrier.

Denne uken har Indias dyreste produksjon noensinne verdenspremiere her i Norge samtidig som i India. Ra. One er en science fiction-film der superskurken i et spill blir virkelig.

Indias største filmstjerne Shah Rukh Khan, spiller superhelten G. One som er den eneste som kan redde verden fra den onde Ra. One. Filmen byr på helsprø spesialeffekter og ser ut til å bli en heftig actionopplevelse i 3D.

(se traileren for Ra.One her! Artikkelen fortsetter under videoen)

Dyr prislapp

Shah Rukh Khans nyeste film har fått mye oppmerksomhet på grunn av prislappen på produksjonen. Det er kun et lite knippe indiske filmer som har kostet mer enn en milliard indiske rupier (omlag 111 millioner norske kroner), og det er tydelig at bruk av spesialeffekter begynner å sette sitt preg på filmbudsjettene i den indiske filmindustrien.

SNIKTITT: Star Wars: The Old Republic – massivt rollespill som overbeviser

Det siste året er det to filmer som har passert den magiske milliongrensen – Endhiran og Ra. One – begge er science fiction-filmer.

Dette er noe nytt i Bollywood for selv om vi har sett innslag av sci-fi-elementer i indisk film tidligere, var det først med Endhiran vi fikk et gjennomført sci-fi-eventyr fra denne filmindustrien.

Tidligere Miss World Aishwarya Rai Bachchan og Indias store filmikon Rajinikanth. Bollywood møter science fiction i Endhiran. (Foto: Sun Pictures).
Gir deg fullstendig hakeslepp

Endhiran er den første rendyrka science fiction-filmen fra India. Filmen er laget av en av Indias største regissører, nemlig Shankar, og er et fascinerende eksempel på hva som skjer når sci-fi og det vi ser på som tradisjonelle Bollywood-elementer kombineres.

Det storslagne og overdådige som Bollywood er så kjent for, får en helt ny vri når man blander skikkelig sci-fi-action inn i det hele.

Og det er tydelig at Indias publikum liker denne kombinasjonen ettersom Endhiran ble en enorm suksess da den kom på kino i oktober i fjor.

Filmen er som en slags moderne Frankenstein-historie, som handler om hva som skjer når en vitenskapsmann gir en robot evnen til å ha følelser.

Du vet ikke hva uttrykket “helsprø action” betyr, før du har sett Endhiran.

Vi i Filmpolitiet så filmen i starten av oktober, under ‘India på film 2011’ i Trondheim. Jeg har aldri vært så målløs i hele mitt liv, som da jeg gikk ut av kinosalen etter den filmopplevelsen.

Det er nesten umulig å beskrive hvor store og overdrevne alle spesialeffektene i denne filmen er. Se for deg de sprøeste actionsekvensene fra The Matrix Reloaded og The Matrix Revolutions og gang dem med ti.

TOPP 5: Fyllekuler på film – sjekk lista her!

Du vet ikke hva uttrykket “helsprø action” betyr, før du har sett Endhiran. Du får fullstendig hakeslepp, det er helt vanvittig – men det er også helt fantastisk.

(se traileren for Endhiran her! Artikkelen fortsetter under videoen)

Dyre spesialeffekter

Frem til Ra. One kom og vippet den av tronen, var det Endhiran som var Indias dyreste film. Endhiran kostet om lag 210 millioner norske kroner å lage, mens Ra. One bikket over 232 millioner.

Skal vi la prislappen være veiledende, så kan vi jo håpe på (eventuelt fortvile over) at spesialeffektene og actionscenene er enda større, enda sykere og enda sprøere i Ra. One. Dette er i alle fall en kino-opplevelse jeg ikke vil gå glipp av.

DEBATT: 2012 – året kreativiteten dør

Ra.One har begrensede forestillinger på utvalgte kinoer i Oslo, Drammen, Lørenskog, Tønsberg, Stavanger, Ål og Trondheim denne uken. Sjekk din lokale kino for visningstidspunkt.

Akon har vokalen på to av låtene på lydsporet til Ra. One. Se musikkvideoen til “Chammak challo” under.

Under videoen finner du også kommentarfeltet – hva slags forhold har du til Bollwood?