Captain Dye har overlevd hele 31 store slag i ekte kriger, og ved å jobbe videre med krig på film så fant han en måte å bearbeide alt han har opplevd.

– Jeg har sett noen forferdelige ting. En måte å hjelpe meg selv, så alle minnene ikke bare tynger meg ned så hardt, er å dele det jeg har opplevd, og ikke minst snakke om det.

Etter han pensjonerte seg fra militæret har Dye jobbet i filmbransjen i Hollywood, og helt siden Platoon i 1986 har åtte av filmene han har jobbet med vunnet Oscar-pris.

Filmbonanzas reporter Mona B. Riise møtte krigseksperten i Los Angeles.

Trykk på bildet øverst for å se hele innslaget. Se mer filmstoff i Filmbonanza onsdag klokken 21.30. Du kan se tidligere innslag her eller se hele episoder av programmet her.

– Lille larve

Captain Dye og Dustin Hoffman. (Foto: NRK)
Captain Dye og Dustin Hoffman. (Foto: NRK)

Captain Dye har de siste 25 årene jobbet med nesten alle de store stjernene i Hollywood. Blant andre skuespillere som Tom Cruise, Tom Hanks og Dustin Hoffman. Sistnevnte møtte Dye under innspillingen av Outbreak i 1995.

– Jeg pleide å kalle ham for ‘den lille larven’, siden han er så kort og aldri var på plass der han skulle være. Men han er en fantastisk venn og en fabelaktig skuespiller, forteller han om Dustin Hoffman.

Les også: Krig vi elsker

Stor takk fra Spielberg

Det er ikke bare film Captain Dale Dye har jobbet med. Han har også vært rådgiver for spill- og tv-produksjoner.

Spillanmeldelse: Medal of Honor – Omgivelsene og figurene er gjengitt med stor innlevelse.

Takk for at du gjorde det virkelig.

– Steven Spielberg

Han har blant annet hjulpet Steven Spielberg og Tom Hanks til å vinne en hel haug med Emmy-priser for miniseriene Band of Brothers og The Pacific.

Les også: Arven etter Band of Brothers

Når det gjelder krig på film regnes skildringen av angrepet på Omaha Beach i Saving Private Ryan som en av de sterkeste i filmhistorien.

I følge Steven Spielberg hadde ikke filmen fått 11 Oscar-nominasjoner uten Captain Dale Dye. Etter innspillingen sendte Spielberg en hilsen til Dale:

– Dale, da jeg var ung sverget jeg at jeg aldri skulle dra i krigen. Det var før jeg møtte deg. Takk for at du gjorde det virkelig.