Hver helg oppsummerer Filmpolitiet hva som har skjedd i kommentarfeltet her på nettsidene. Vi trekker frem gode innlegg som har utmerket seg.

Polsk filmplakat. (Med tillatelse fra Polishposter.com)
Polsk filmplakat for A Clockwork Orange. (Med tillatelse fra Polishposter.com)
Kubricks manusarbeid

Denne uken hadde Filmbonanza et intervju med hovedrolleinnehaveren i kultklassikeren A Clockwork Orange. Malcolm McDowell gjorde en ikonisk rolle som psykopaten Alex i filmen fra 1971.

Det er ingen tvil om at regissør Stanley Kubrick sitt arbeid er en viktig del av filmhistorien. Hvor engasjert var han imidlertid i manusarbeidet på filmene sine? Dette spørsmålet startet en debatt i kommentarfeltet.

Jeg la spesielt merke til denne interessante kommentartråden:

Aksel Anker Henriksen Husvarm 2 dager siden

Nå filmatiserte vel Stanley Kubrick Anthony Burgess sin dystre fremtidsvisjon, heller enn hans egen.

Folk ser ut til å glemme at til tross for Kubrick sin genialitet, skrev han ikke selv manus til noen av filmene sine.

du tar helt feil. faktisk hadde kubrick skrevet om clockwork så mye at forfatteren ikke likte filmen. det samme gjelder the shining. 2001 var jo opprinnelig novelle som kubrick skrev om. kubrick hadde enormt å si for manus på alle sine filmen, men dette er ikke nødvendigvis hans sterkeste egenskap heller. han var en brilliant stilist, bare se på lyssettingen i filmene. i tillegg produserte han de fleste filmene selv også.

(Kommentartråden fortsetter under bildet).

Stanley Kubricks A Clockwork Orange er en ekte kultklassiker. (Foto: Warner Brothers).
Aksel Anker Henriksen Husvarm 1 dag siden som svar til Johan

Hva mener du med at jeg tar helt feil? Er ikke alle filmene hans basert på andres manus?
Selvfølgelig farges det endelige produktet av regissørens syn, men A Clockwork Orange er i stor grad en troverdig gjengivelse av noveletten.

Og om du vil fortsette å hevde at Burgess ikke likte filmen må du pent stille med referanser. At de to ble uvenner ettersom mediestormen tok til er velkjent, men Burgess har aldri hevdet annet enn at det er en god film, selv om han mente Kubrick utela for mye av den oprinnelige moralen.

A Clockwork Orange. Foto: Warner Brothers).

2001 var ikke Kubricks omskriving av «The Sentinel». Manuset var et samarbeid mellom Kubrick og Arthur C. Clarke basert på ideene Clarke hadde skissert i novella.

I tillegg til å trekke inn et par av Clarkes tidligere skriverier. De øvrige ideene til Clarke som Kubrick ikke ønsket å ha med i filmen putta han inn i romanen 2001.

Det kan godt være det var dette du mente. Men i en diskusjon om hvorvidt Kubrick skrev sine egne filmer eller ikke føler jeg det hensiktsmessig å presisere at manuset til 2001 i stor grad var Clarkes verk.

Hva er din mening om Stanley Kubrick? Fortsett debatten i kommentarfeltet!