• Hva er esport?
  • Organisert dataspillkonkurranse
  • TV-sendinger vanlig i større turneringer
  • Spesielt populært i Sør-Korea/Japan
  • Har spredd seg kraftig i USA og Europa det siste året
  • De beste spillerne tjener millioner av kroner
  • MLG (Major League Gaming) er en av organisasjonene som arrangerer turneringer

Søndag samlet flere hundre mennesker seg på pub i Oslo sentrum for å få med seg et Starcraft 2-drama som fant sted tusenvis av kilometer unna, i Providence, USA. Fenomenet har spredd seg til nesten hele verden, og kalles Barcraft!

Spillene i Starcraft-serien har gjort at utvikleren Blizzard troner øverst blant strategispilltilhengere. Science fiction-historien om de tre helt unike rasene, som kjemper for å sikre sin egen overlevelse i universet, har for lengst blitt folkesport i Sør-Korea.

Det første spillet i serien ble det mest solgte strategispillet på PC noen sinne, og i juli i fjor kom oppfølgeren. På kort tid har Starcraft 2 blitt en av verdens mest sette esport-spill.

I Asia er de beste spillerne like kjente og populære som de største idrettskjendisene.

Frem til nå har Sør-koreanere dominert de profesjonelle turneringene i en så stor grad, at alle ikke-koreanske spillere blir kalt «foreigners», eller utlendinger.

Nå ser det ut til at den fanatiske interessen for spillet er i ferd med å spre seg til andre deler av kloden, inkludert Norge.

TOPP 5: Strategispill – sjekk lista her

Sprengt lokale

Før dørene til lokalet på The Scotsman i Oslo hadde åpnet søndag, var det mer enn 500 mennesker som hadde bekreftet sin ankomst til Barcraft Oslo på Facebook. Da dørene endelig åpnet klokken fire ble det umiddelbart fylt til randen av Starcraft 2-fans, alle ivrige etter å få med seg MLG Providence på storskjerm.

Kan du tenke deg å bytte ut vintersport med esport? Legg inn din mening i kommentarfeltet nederst.

At interessen er så stor for å se på Starcraft 2 og drikke øl, ble selv arrangør Marian Nicol overrasket over:

– Jeg forstår det ikke helt selv ennå, fem minutter etter at vi åpnet var det full sal. Det stod masse folk i kø utenfor da vi kom for å åpne, dette er kjempeartig!

Inspirert av Barcraft Trondheim tidligere denne måneden bestemte Nicol seg for å ta personlig affære, hun laget event på Facebook og skaffet lokale.

– Hvis det er et sted i Norge som har potensiale for å få til et skikkelig stort og bra Barcraft-miljø, så er det Oslo, og det ser det ut til at jeg hadde rett i, sier Nicol fornøyd.

VIDEO: LEGO – Starcraft – fire minutter digg

Hun har nå sine øyne på Rockefeller som mulig Barcraftlokale i fremtiden.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Mange samlet seg for å se Starcraft 2-esport. (Foto: Bastian Braathen)
Stappfullt utested - Barcraft-arrangementet i Oslo var en suksess. (Foto: Bastian Braathen)

Foran et av de tre store lerretene sitter Espen Størkersen og Even Lillehaug, relativt komfortabelt på første rad. Kompisene ser spent på at to av de beste zergspillerne i verden forsøker å klore seg videre til neste runde av turneringen.

– Det er som å se på hvilken som helst annen sport, de er sinnsykt gode i det de gjør og man blir veldig imponert over hva de får til, forteller Størkersen om komboen strategispill og pub.

Lillehaug ved siden av skyter inn at Starcraft 2 tross alt blir kalt sjakk på steroider!

ANMELDELSE: Starcraft 2 – helt genialt, nesten

Gode år for Starcraft 2

Den største og mest kjente turneringen i Starcraft 2 i dag er Global Starcraft II League, som holdes i Sør-Korea. Turneringen hadde i fjor de høyeste pengepremiene noen gang utbetalt i e-sportens historie.

De tre første GSL-turneringene i 2010 hadde en samlet premiepott på nesten en halv million dollar.

2011 har vært et veldig godt år, også for Starcraft 2 i Vesten. Fra å ha status som en lite utviklet Starcraft 2-arena har det i dag vokst frem vestlige turneringer som får de beste sør-koreanske spillerne til å ta turen. Selv om flesteparten av trofeene har blitt sendt til Sør-Korea, har koreanerne også måttet tåle å få juling av vestlige spillere i ny og ne.

Og denne søndagskvelden er det nettopp en turnering på den amerikanske vestkysten som står i fokus.

– Kommet for å bli!

Klokken har blitt litt over åtte på kvelden, men stemningen er fortsatt høy. Det er jubling og buing om hverandre, noen knytter neven, mens andre drar seg frustrert i håret. Turneringen sender nådeløst ut den ene etter den andre av favorittene hjem fra Providence.

Også utenfor er det fortsatt stor interesse for å se på Starcraft-kampene, folk står i kø i kulda for å komme inn og se turneringen som nå er godt i gang.

– Det er helt vilt hvor gira alle blir, det er absolutt stemningen som har vært det beste i kveld. Dette er et genialt arrangement som jeg håper har kommet for å bli, sier Marie Aude, som er med kjæresten på Barcraft.

FOR THE SWARM!

Leenock og en muligens upraktisk stor sjekk på 50 000 dollar. (Foto: Gosugamers.com)

(Altfor) Sent natt til mandag er det endelig duket for finale. Den svenske protossen Naniwa skal møte den bare 16 år gamle zergspilleren Leenock fra Sør-Korea. Begge har gjort det skarpt gjennom hele turneringen, sammen har de etterlatt mange av verdens beste Starcraft 2-spillere i grøfta på vei til finalen.

Selv om det ser lovende ut i starten for Naniwa, som vinner den første runden, blir zergsvermen til slutt for sterk. Svensken blir regelrett knust 4-1.

ANMELDELSE: Anno 2070 – miljøbevist strategispill

Sør-Korea stikker altså av med nok en seier på vestlig front, og med sjekken på 50 000 dollar.

Og hør på dette, i pressekonferansen som fulgte kort tid etter seieren sa Leenock, eller Lee Dong Nyung som han heter, at det første han skal bruke pengene på er å kjøpe en ny bil til moren sin. Det hadde han nemlig lovet henne på forhånd.

Kan du tenke deg å bytte ut 5-mila med å se esport? Sleng inn dine meninger i kommentarfeltet under.

Trykk her for å se finalekampene mellom Naniwa og Leenock på MLG sine nettsider.