Gjenferd av Jo Nesbø

  • Jo Nesbø
  • Født: 29. mars 1960
  • Norsk krimforfatter
  • Vokalist i gruppa Di Derre
  • Har skrevet ni bøker om Harry Hole

I mange år har Jo Nesbø sagt konsekvent nei til filmatiseringer av hans populære spenningsbøker om Harry Hole.

– Film som medieum er så sterkt at jeg er redd det skal slå i hjel boka, fortalte Nesbø til Hans Olav Brenner i Bokprogrammet som gikk på NRK i 2010.

Derfor lagde Nesbø en liste, med fire navn, med fire regissører.

ANMELDELSE: Milleniumtrilogien – bedre enn filmene

Blir det ikke en av de fire kommer ikke filmatiseringen til å skje, forteller han til Vegard Larsen i ukens utgave av Filmbonanza.

– Jeg tror til og med forfatteren risikerer å bli påvirket hvis det er en karakter som gestalter hovedfiguren i bøkene dine. Det hadde jeg ikke særlig lyst til. Det er heller ikke mange vellykka krimbokadapsjoner.

Skandinavisk krim er en av de hotteste trendene i Hollywood for tiden, og David Finchers kommende nyinnspilling av Stieg Larson-boka Menn som hater kvinner har ført til at mange av bransjens største navn lukter på thrillere igjen.

– We made Fargo

Flere selskaper har kommet med tilbud om å kjøpe opp rettighetene til Harry Hole-bøkene. Det engelske produksjonsselskapet Working Title åpnet den første samtalen med Nesbø ved å si: «Hi, we are Working Title. We made Fargo». Selskapet avviste likevel først regissørlista til Nesbø, men endte med å krype til korset.

– Etter et år, halvannet år, så ringte de tilbake og sa: «Da gjør vi det sånn, send over lista di».

ANMELDELSE: Babycall – Rapace overbeviser i norsk thriller

Trykk på bildet øverst i saken for å se videointervjuet.

Larsen: – Hvem er det som står på lista?

– Nå kan jeg endelig bruke den linja som forfattere for sagt så altfor sjeldent: «No comment».

Larsen: – Du har jo nevnt Martin Scorsese?

– Som et eksempel ja, men Scorsese står på lista. Han er fantastisk til å fortelle historien igjennom karakterer. Taxi Driver var for eksempel min første store filmopplevelse, forteller Nesbø, som peker på at Scorseses mesterverk fra 1976 også er en viktig inspirasjonskilde. – Det er kanskje litt det samme jeg har forsøkt å gjøre med Oslo og Harry Hole. Lage meg et Oslo som er en Gotham City-versjon av byen, litt mørkere og litt skeivere.

Hvilke regissører tror du står på lista til Nesbø? Og hvilken skuespiller kan være en god Harry Hole? Legg inn din mening i kommentarfeltet, som du finner under traileren til The Girl with the Dragon Tattoo.

Se Filmbonanza på NRK2 onsdager kl. 2130 – eller oppdag alle episodene i nett-tv her.