Roosevelt Hotel, Los Angeles. (Foto: Public Domain / Wikipedia)
Den aller første Oscar-utdelingen ble arrangert hos Roosevelt Hotel, Los Angeles i 1927. (Foto: Public Domain / Wikipedia)

16. mai 1929 var 270 mennesker samlet for den aller første Oscar-utdelingen. 15 priser ble delt ut for å hedre de beste filmene, skuespillerne og filmarbeiderne fra de to siste årene etter at lydfilmen hadde gjort sitt inntog.

Året før ble den meksikanske regissøren Emilio Fernandez overbevist om å stå nakenmodell for kunstneren som står bak statuetten.

På 1920- og 1930-tallet var Art Deco en dominerende retning innen kunst og arkitektur, noe som også påvirket utformingen av Oscar-statuettene slik vi kjenner dem i dag.

Så hvem er han?

Historier har alltid flere sider, og historiene om hvor navnet kom fra er mange. En forteller at en av sekretærene til akademiet uttalte 1931 at statuen lignet på hennes onkel Oscar. En annen at skuespilleren Bette Davis kalte opp prisen etter hennes første ektemann Oscar Nelson (hun giftet og skilte seg fire ganger).

Oscar-statuetten. (Foto: Academy of Motion Picture Arts and Sciences)
Oscarstatuetten. (Foto: Academy of Motion Picture Arts and Sciences)

Et annet rykte forteller at en annen sekretær mente den lignet på Kong Oscar II, konge av Norge (1872-1905) og Sverige (1872-1907).

En av de tidligste skriftlige kildene er en artikkel fra bladet Time i 1934, og i 1939 ble navnet offisielt tatt i bruk av akademiet (Academy of Motion Picture Arts and Sciences).

Hvite menn

Akademiet ble grunnlagt av MGM-sjefen Louis B. Meyer og 35 inviterte filmsjefer og skuespillere i 1927. I dag er det over 5000 medlemmer, som enten har fått et medlemskap ved å vinne en pris eller er blitt invitert.

TOPP 5: Oscar-øyeblikk – sjekk lista her

Den amerikanske avisen Los Angeles Times publiserte tidligere i februar en undersøkelse som viste at bare 23 % av medlemmene var kvinner.

– Er det slik at kommersiell filmskaping er dominert av hvite menn? Ja, dessverre, sa den nominerte regissøren Alexander Payne til avisa.

Ekte show business

Medlemmene er delt opp i forskjellige fagkategorier, som stemmer over de nominerte i sine fagfelt. Før søndagens show er det blitt delt ut hele 2809 Oscar-statuetter.

På den 84. utdelingen skal 27 priser deles ut, 3 ærespriser og 24 konkurransepriser. Billy Crystal tok over jobben som vert etter Eddie Murphy, som trakk seg sammen med Brett Ratner.

Over 40 millioner TV-seere antas å skru på fjernsynet for å se den over tre timer lange direktesendingen. I 1953 var talk show-stjerna Bob Hope programleder under den første utdelingen som ble kringkastet, også da regnes det med at flere titalls millioner fikk med seg sendingen.

Det året vant filmen The Greatest Show on Eart prisen for årets beste film, men i ettertid regnes denne som en av de dårligste Oscar-vinnerne gjennom tidene.

LES: Slik følger du Oscar-utdelingen med NRK

I år er det første gang siden 2008 at de nominerte for beste film har tjent så lite. Bare en av filmene, Barnevakten, har passert den magiske grensen på $100 millioner dollar. Tre av de nominerte har knapt tjent inn $10 millioner dollar hver (The Tree of Life, The Artist, Extremely Loud and Incredibly Close)

I bøtter og spann

Filmen som i år har fått flest nominasjoner er ringreven Martin Scorseses Hugo Cabret, den kan stikke av med elleve priser. Det har kun skjedd tre ganger i Oscar-historien; Ben Hur (1959), Titanic (1999) og Ringenes Herre: Atter en Konge (2003).

Visste du forresten at Walt Disney er den personen som har mottatt flest priser? Han samlet hele 26 priser i løpet av livet. Slå den!

Har du noen artige fun facts du vil dele om Oscar-showet? Legg det inn i kommentarfeltet, som du finner under videoen av Roberty Benignis fantastiske takketale fra utdelingen i 1999.

Kilder: Oscars.com / Wikipedia.com / SNL.no / LosAngelesTimes.com