Til siste hinder

  • Alexander Payne
  • Født 10. februar 1961
  • Gresk-amerikansk filmskaper
  • Vant Academy Award for Writing Adapted Screenplay for filmen Sideways.
  • Filmen The Descendants er i år nominert til fem Oscar-priser, inkludert beste film og beste regissør. Vant Golden Globe for beste drama.
  • Ellers kjent for filmene Hva angår Schmidt (2002) og Jurrasic Park III (2001, manusforfatter).

 Kanskje jeg er håpløst repetitiv og må jobbe med det?

Slik oppsummerer den gresk-amerikanske regissøren Alexander Payne sin filmkarriere for Filmbonanza sin reporter. Han er nå tilbake, syv år etter at hans siste film, Sideways (2004) vant en Golden Globe for beste film, og en Oscar for beste adapterte manus.

I disse dager er Payne Oscar-aktuell med filmen The Descendants, som er nominert til hele fem priser, blant annet for beste film, manus og regi. Filmen har seilt opp til å bli en av de heteste kandidatene til å bringe minst et av de gjeve trofeene hjem.

I filmen, basert på novellen The Descendants av Kaui Hart Hemmings, spiller George Clooney advokaten Matt King. En til vanlig veldig opptatt mann som over natten må ta det fulle ansvaret for sine to døtre, etter at en stygg båtulykke gjør at kona havner i koma.

ANMELDELSE: The Descendants – solid Clooney i ujevn film

Klikk på bildet øverst i saken for å se intervjuet med Alexander Payne.

Paynes fortapte menn

Under Matt Kings forsøk på å gjenoppta det nær tapte forholdet til sine døtre, røper den eldste datteren at kona hans har vært utro. King setter seg i bilen og setter ut for å finne ut mer om konas hemmelig liv.

– Jeg lager komedier om menn i en patetisk krise, forteller Payne til Filmbonanza.

Og menn i identitetskrise på tur har virkelig blitt Payne sitt varemerke. Den vindrikkende duoen Miles og Jack i Sideways og Warren Schmidt i Hva angår Scmidt (2002) er alle middelaldrende menn som opplever intern konflikt og eksistensialistisk krise, alle drar de på roadtrip for å gjenfinne seg selv og sitt forhold til verden.

Evnen til å uttrykke menneskelighet er en egenskap Payne verdsetter høyt blant skuespillerne han velger å bruke, noe han mener forklarer nettopp valget av George Clooney som Matt King.

Clooney er en stor stjerne, men han er allsidig, og veldig menneskelig, forteller regissøren, som forsøker å få publikum til å glemme superstjernen Clooney på lerretet og heller se karakteren Matt King.

Storkomedie på norsk jord?

Så hvorfor har det gått syv år siden den siste filmen? Svaret på det har faktisk norske forbindelser. Payne bekrefter at mye av grunnen til det syv år lange oppholdet er innspillingen av en komedie der deler av handlingen finner sted i Norge.

-Ja, jeg er for tiden involvert i en veldig ambisiøs spesialeffektkomedie som begynner og slutter i Norge, forteller regissøren.

Payne understreker at ikke alle scenene vil kunne spilles inn i Norge på grunn av spesialeffektene som må integreres i filmen, men garanterer at visse deler av komedien må og skal spilles inn på norsk jord. Noe mer om selve filmen eller når den kommer ut vil regissøren ennå ikke avsløre.