Hun har vært nominert hele 17 ganger, vunnet én gang for beste kvinnelige birolle, én gang for beste kvinnelige hovedrolle – i natt vant Meryl Streep igjen.

Nå fikk hun igjen prisen for beste kvinnelige skuespiller. Denne gangen for sin portrettering av Margaret Thatcher, Storbritannias statsminister fra 1979 til 1990, i filmen Jernkvinnen.

– MERYL STREEP! Det er helt fantastisk fortjent at Streep belønnes for sin rolle som Maggie Thatcher, utbryter Birger Vestmo når Meryl Streep vinner prisen for beste kvinnelige skuespiller.

– Hun gjør et aldeles briljant portrett av den tidligere britiske statsministeren. Selv om filmen kanskje ikke er den aller beste, står hennes rolleprestasjon støtt som et fjell.

Les anmeldelsen av Jernkvinnen her!

Meryl Streep ble rørt til tårer da hun takket sin mann fra podiet, og ikke minst da hun takket J. Roy Helland for sitt strålende arbeid som hennes sminkør gjennom over tretti år.

J. Roy Helland vant også Oscar for beste sminke med Mark Coulier for deres arbeid med å forvandle Streep til Thatcher i Jernkvinnen.

(artikkelen fortsetter under takketalen til Streep)

Stumfilmstjerne ble beste mannlige skuespiller

Den franske sjarmøren Jean Dujardin vant den gjeve prisen for beste mannlige skuespiller. Hans rolle som stumfilmstjernen George Valentin i The Artist er en spesiell prestasjon med tanke på at filmen også er en stumfilm.

Birger Vestmo er entusiastisk over at prisen gikk til Dujardin og mener den er svært fortjent.

– Han gjør en fabelaktig rolle i The Artist. Hans George Valentin oser av klasse. Den smale barten, det blendende smilet, det finkjemmede håret. Denne fyren har perfeksjonert utseendet til en klassisk stumfilmstjerne. Er dette starten på en lang karriere utenfor Frankrike, eller et engangstilfelle?

Dette er første pris og Oscar-nominasjon for Dujardin. I motsetning til sin rollefigur var han var ikke stum på Oscar-podiet.

Han hadde skrevet en tale som han leste på haltende, men svært sjarmerende engelsk.

– If George Valentine could speak he would say: [noe på fransk], merci beaucoup, ropte han og tok seg en liten dans før han gikk av scenen.

Les anmeldelsen av The Artist her!

(artikkelen fortsetter under bildet)

Jean Dujardin vant prisen for beste mannlige skuespiller. (Foto: AFP PHOTO Robyn BECK).

Tidenes eldste Oscar-vinner

– You are only two years older than me, darling, where have you been all my life?

Dette var Christopher Plummers ord til statuetten da han mottok prisen for beste mannlige birolle i filmen Beginners.

Med sine 82 år på baken er han tidenes eldste Oscar-vinner, og det kunne ikke vært mer fortjent.

Plummer spiller en homofil far i filmen Beginners som ikke har hatt premiere i Norge enda. Skuespilleren, som mange av oss husker som kaptein Von Trapp fra Sound of Music, har aldri vunnet Oscar før.

– Hans første Oscar! Den eldste som noensinne har vunnet Oscar. Dette er grusomt hyggelig. En lang karriere krones ENDELIG med en Oscar. Fryktelig fint å se hele salen reise seg, mener Filmpolitiets overkonstabel Birger Vestmo.

Plummer selv opptrådte verdig på scenen, der han takket sine mednominerte, og ikke minst kona si, for at hun alltid står ved hans side.

– Hun fortjener fredsprisen for å være den som alltid har reddet meg, sa han fra podiet.

Christopher Plummer er tidenes eldste Oscar-vinner. (Foto: AP Photo/Mark J. Terrill).

Brøt sammen i tårer

Octavia Spencer vant prisen for beste kvinnelige birolle for sin prestasjon som hushjelpen Minny i filmen Barnepiken.

(artikkelen fortsetter under den gråtkvalte takketalen)

Filmpolitiets Birger Vestmo er ikke overrasket over akademiets avgjørelse.

– Det var en veldig populær avgjørelse. Hun gjorde en sterk og minneverdig rolle, en av flere i denne filmen. Var med på å løfte en litt suppete film til noe sjarmerende og ektefølt, mener Birger Vestmo.

Les Birgers anmeldelse av Barnepiken her!

Ble støttet opp på scenen

Det var en tydelig rørt Spencer som måtte støttes opp på scenen da hun ble utropt som vinner.

– Takk til akademiet for å plassere meg ved siden av den heiteste fyren i rommet, sa Spencer før hun brøt sammen i tårer.

Hun klarte ikke si stort mer og unnskyldte seg før hun takket ferdig. Dette er ikke første gangen skuespillere har brutt ut i tårer på Oscar-podiet. Du husker kanskje Gwyneth Paltrow sin tårevåte takketale fra 1998?

Se Gwyneths og andre minneverdige takketaler i Topp 5: Oscar-øyeblikk!

Hvem stod for kveldens beste takketale? Sleng inn din mening i kommentarfeltet.

Octavia Spencer brøt sammen i tårer da hun vant Oscar for beste kvinnelige birolle. (Foto: AP Photo/Mark J. Terrill).