De er schizofrene, lider av personlighetsforstyrrelser, er psykopater eller rett og slett bare skada. Gærninger på film fins det mange av!

Det var ingen lett oppgave å finne frem de sprøeste rollefigurene. Nina Sayers i Black Swan, Norman Bates i Psycho, Anton Chigurh i No Country For Old Men og Kolonel Kurtz i Apokalypse nå! er bare noen få av forslagene som kom.

Diskusjonen har derfor vært brennheit i Filmpolitiets redaksjon, men til slutt valgte vi den demokratiske metoden og stemte frem listen dere finner under. De beste gærningene på film!

Er du helt uenig? Si din mening i kommentarfeltet og kom med dine favoritter!
Patrick Bateman i American Psycho

Christian Bale er helt rå i rollen som Patrick Bateman, en vellykket, men mentalt ustabil børsmegler fra jappetiden på 80-tallet.

Patrick Bateman har et behov for å passe inn i det kyniske børsmiljøet, samtidig som han har en intens trang til å drepe alt som rører seg.

«I like to dissect girls. Did you know I’m utterly insane»?

Det blir også tydelig hvor gal Bateman er når en minibank, mot slutten av filmen, ber ham om å fore den med en katt. Men hvor gal er han egentlig? Har Bateman virkelig drept alle disse menneskene, eller foregikk alt i hans eget syke hode? Det er det opp til deg å avgjøre.

Som satire av den kalde forbrukerkulturen er American Psycho svært morsom, noe som står i sterk kontrast til filmens mer groteske scener.

Selv om filmen er som barne-tv i forhold til boken av Bret Easton Ellis som den er basert på, så er ikke dette en film for sarte sjeler!

Christian Bale er helt syk som Patrick Bateman i American Psycho. (Foto: Universal Pictures).
Alex DeLarge i A Clockwork Orange

Rune: Alex DeLarge er en rimelig forstyrra fyr som, i tillegg til å høre på klassisk musikk og Beethoven, har voldtekt og «ultra-violence» som hobbyer.

Malcolm McDowell er mannen bak en av filmhistoriens mest beryktete og ikoniske voldsmenn. Vi blir både frastøtt og fascinert, derfor er Alex DeLarge en legendarisk filmfigur.

Filmen ble trukket fra det engelske markedet, og ikke offisielt sluppet før i år 2000. Diskusjonen som oppstod i etterkant av premieren i 1971/72 endret filmbransjen, og dyttet grensene for hva som var akseptabelt på lerretet.

Alex og gjengen hans herjer rundt, stjeler og banker opp folk. I en av filmens mest minneverdige scener banker gjengen hans opp et ektepar og Alex voldtar kona, mens han lystig og fornøyd synger på «Singin’ In The Rain».

Den første gangen jeg så DeLarge danse og slå, blant annet til den merkverdige musikken laget av Wendy Carlos (hun het Walter Carlos da filmen kom), måtte jeg selv ta et oppgjør med mitt eget forhold til estetikken i voldsscener.

 Man kan noen ganger lure på om McDowell er litt sprø selv. Se Filmbonanzas intervju med skuespilleren!

Og se den psykedeliske traileren for A Clockwork Orange her!

Buffalo Bill i Nattsvermeren

Hvem er den galeste personen i Nattsvermeren? Er det det den intelligente psykopaten som liker å spise mennesker, eller er det seriemorderen som dreper kvinner og flår av dem huden?

Vi går for sistnevnte. Det er jo ganske tydelig at du er splitter pine gal når ditt høyeste ønske i livet er å lage deg en drakt av damehud.

Den skal tidlig krøkes den som god krok skal bli, og Jame Gumb aka Buffalo Bill ble morder i en alder av 12 år da han drepte besteforeldrene sine.

Gumb er fascinert av nattsvermeren og metamorfosen den gjennomgår før den blir til en sommerfugl. Han vil gjennomgå den samme forvandlingen ved å bli til en kvinne gjennom å kle seg i en drakt av kvinnehud.

Ted Levines overbevisende skuespillerprestasjon gjør Buffalo Bill til en svært ubehagelig fyr som gir deg frysninger nedover ryggen.

Se hvor ekkel Buffalo Bill er i dette klippet fra filmen!

The Joker i The Dark Knight

«Wanna see a magic trick», spør The Joker og setter en blyant på bordet, før han får den til å forsvinne ved hjelp av hodet til en fyr. Med dette setter han standarden for hvor gæren og legendarisk en superskurk kan være.

Les også: Topp 5: Minneverdige dødsfall

The Joker er rett og slett ravende gal og etterstreber kriminalitet og kaos kun fordi det hadde vært så kjedelig uten. Med store arr og klovnesminke i ansiktet, ser The Joker rimelig syk ut. Vi får aldri vite hva arrene er fra, men klovnen elsker å fortelle skrøner om hvordan han fikk dem.

Heath Ledger stengte seg inne på et hotellrom i en måned for å perfeksjonere Jokerens personlighet, stemme og holdning. Han både imponerte og skremte folk med sin tolkning av Jokeren, som var helt annerledes, og mye mørkere, enn den Jack Nicholson gjorde i 1989.

Heath Ledger ble belønnet med Oscar for rollen etter sin død.

«Why so serious»? Se klippet fra The Dark Knight her!

Jack Torrance i Ondskapens hotell

Når forfatteren Jack tar med familien sin til Overlook Hotel for å skrive og jobbe som vaktmester over vinteren, begynner rare ting å skje.

Hotellet er hjemsøkt og Jacks psyke blir forvridd til det ugjenkjennelige etterhvert som vinteren setter inn for fullt. Hotelldirektøren har advart ham om at den tidligere vaktmesteren fikk brakkesyke og drepte seg selv og familien sin. Gjentar historien seg nå?

Vi tar turen inn i Jacks mørke sinn og følger skrekkslagne med på at han blir til en sinnssyk morder.

Jack Nicholson er skremmende god i rollen som Torrance. Han har spilt gærning på film ved flere anledninger, men dette er helt klart en av de beste rollene hans.

Steven King, forfatteren av Ondskapens hotell, var misfornøyd med Jack Nicholson som Jack Torrance, men vi i Filmpolitiet jubler over regissør Stanley Kubricks valg!

«Heeeere’s Johnny»! Se den legendariske scenen her.