Til siste hinder
  • Beatgenerasjonen
  • Litterær og kulturell bevegelse i USA på 50- og 60-tallet.
  • Representerte en motvekt til det etablerte USA, ble beryktet for ukonformitet og alternativ livsstil.
  • Alan Ginsberg, Jack Kerouac og William S. Burroughs er de tre mest kjente beatpoetene.
  • Filmen Howl fra 2010 forteller historien om dikteren Ginsberg og hans dikt “Hyl“.

Fra vampyrfantasi til beatlyrikk, Kirsten Stewart har startet på snuoperasjonen som skal gjøre henne til noe mer enn et tenåringsidol.

Regissøren bak den kritikerroste filmen Motorsykkeldagbøkene, Walter Salles, er snart klar med filmatiseringen av boka On The Road.

Novellen ble skrevet av beatpoeten Jack Kerouac i 1951, og er en semibiografisk skildring av forfatterens mange improviserte reiser. Med jazz, poesi, narkotika og alkohol som viktige bestanddeler er boka et viktig verk i den amerikanske etterkrigstidas litteratur, og et definerende verk i beatbevegelsen.

ANMELDELSE: Motorsykkeldagbøkene – på reise med Che

Stewart har forsøkt å vise sine evner på kinolerretet i en rekke filmer de siste årene. Fra Joan Jett i The Runaways til ung og prostituert i Welcome to the Rileys.

I tillegg har hun blitt knyttet til filmatiseringen av Akira, en japansk tegneserieklassiker fra 80-tallet. Filmversjonen av On The Road har vært på planleggingsstadiet i flere tiår. Allerede i 1979 kjøpte Francis Ford Coppola et manus, men alle forsøkene de neste 25 årene falt igjennom.

Tenåringsidoler

Etter at Coppola så Salles’ Motorsykkeldagbøkene var han ikke i tvil om at filmen endelig skulle bli virkelighet. I hovedrollene har han hentet inn en rekke unge stjerneskudd med veldig forskjellige filmer på samvittigheten.

Britiske Sam Riley fikk mye omtale for sin tolkning av vokalisten Ian Curtis i Control (2007), og skal spille rollen som Kerouac’ alter ego Sal Paradise. Garrett Hedlund har på sin side vist frem kroppen og fysikken i Troy (2004) og i Tron: Legacy (2010), han spiller vennen Dean Moriarty som i gifter seg med en 16 år gammel jente – spilt av Kirsten Stewart.

Tenåringsstjerner i en film som skildrer en av de viktigste motkulturene på 50- og 60-tallet er risikabelt, men med Salles bak spakene kan dette også bli noe helt spesielt.

– Vi vil skildre en generasjon som kolliderer med samfunnet rundt dem, det fascinerer meg, forklarte Salles da prosjektet var helt i startgropen i 2008.

Akkurat det samme gjorde han med filmen Motorsykkeldagbøkene. Hva tror du om filmatiseringen av On The Road? Legg inn dine synspunkter i kommentarfeltet under traileren.