Good Christian Bitches starter i kveld kl. 21.30 på TvNorge. Dette er en omtale basert på seriens to første episoder.

Good Christian Bitches (GCB) har allerede skapt kontroverser for harselering med kristne verdier, med religiøse miljøer som mener at tematikken ikke er forenelig med de verdiene og synspunktene som kristendommen står for.

På den ene siden er det jo herlig at amerikanerne forsøker å røske tak i sitt eget forhold til religion, på den andre siden er det klart at humoren de bruker for å få frem budskapet ikke er smart nok.

Utrivelig hjemkomst

De to første episodene av serien lar oss bli kjent med enken Amanda Vaughn (Leslie Bibb) som flytter hjem til Texas sammen med sine to barn etter mannens dødsfall. Hun flytter inn sammen med moren sin – ei søkkrik og våpengal dame, og merker fort at hverken moren eller noen av hennes klassekamerater har forandret seg siden hun flyttet.

Amanda har enten glemt eller fortrengt at hun var skolens største drittkjerring for tyve år siden, noe venninnene ikke glemt, eller har planer om å la henne glemme.

Jentene i GCB har enda ikke tilgitt Amanda for oppførselen hennes på High School. Det får hun merke når hun flytter tilbake til hjembyen, (Foto: ABC)
Jentene i GCB har enda ikke tilgitt Amanda for oppførselen hennes på High School. Det får hun merke når hun flytter tilbake til hjembyen, (Foto: ABC)

LES: – Får deg til å hylflire!: Omtalen av The Big C

Mangler humor og sjarm

GCB har ambisjoner om å treffe den samme målgruppa som har kosa seg med Frustrerte Fruer. Etter å ha sett to episoder virker det som om serien mangler mye av den sjarmen og den absurde humoren som ofte oppstod i det fargerike persongalleriet til Frustrerte Fruer.

Dialogene er lettbeinte og forutsigbare, noe som forsåvidt er akseptabelt i en såpeserie, men som har for lite brodd hvis man skal gi tommelen opp på humorsida.

Amanda og venninnene er ikke en gjeng jeg har lyst å tilbringe tid med. De er så overfladiske og onde at jeg det føles som om alle figurene er smidd i samme form som den luciferske figuren Edie fra Frustrerte Fruer. Ei sjarmløs, slem kjerring med et så provoserende ureflektert syn på livet at det hverken blir troverdig eller underholdende.

Sånn er damene i GCB, – i hvert fall i de to første episodene. Korsfest meg gjerne i kommentarfeltet hvis det skulle endre seg i løpet av sesongen.

LES: Vil vi savne Glamour?

Amanda (i midten) sammen med mora og ei av venninnene i GCB. (Foto: ABC)

Kristin Chenoweth som Carlene og Jennifer Aspen som Sharon er to av damene som gjør rollene sine best. De har begge jobbet med komedie før, og har både timing og utstråling nok til å gjøre en brukbar jobb, hadde de bare fått noen gode figurer å jobbe med.

LES: De beste seriene i 2011

Provoserende?

Man skal være lettprovosert hvis man tar seg nær av hvordan rikmannsfruer i Texas rettferdiggjør de smågrumsete handlingene sine med bibelsitater og en tur i kirka. Dobbeltmoralen tyter ut av damenes dyrekjøpte kløfter, men regnestykket for god underholdning er ikke så enkelt som å legge sammen utvalgte kristne verdier med vulgæritet, sladder og andre «ukristne» handlinger.

For en serie som skal være skarp mot overfladiske mennesker og deres overfladiske liv – så er dette ganske overfladiske greier.