Iron Sky
  • Iron Sky
  • Slippdato: 04.04.2012
  • Regi: Timo Vuorensola
  • Sjanger: Action, komedie, Sci-fi.

Den mye omtalte sjangerfilmen Iron Sky er noe så eksotisk som en finsk nazi-sci-fi. Nazistene dro  til månen, og nå er de tilbake sintere enn noensinne.

ANMELDELSE: Iron Sky – En dritglad fest av en film for sci-fi-fansen!

Denne uka har filmen Norgespremiere og under den internasjonale filmfestivalen i Berlin tok Filmpolitiet en prat med regissør Timo Vuorensola, som er svært begeistret over norsk sjangerfilm.

– Jeg så Arne Treholt og Ninjatroppen og Død snø. Jeg er en stor fan og ble virkelig imponert.

Skandinavia er sjangerfilmens redning.

– Tyskerne var reserverte i begynnelsen

Iron Sky tar for seg en konspirasjonsteori som går ut på at nazister slo seg ned på baksiden av månen i 1945. På rombasen har all kulturell og teknologisk utvikling stoppet opp fullstendig, men våpen og diesel har de flust av.

Det er ikke så merkelig at det tyske publikum  var noe skeptisk da filmen skulle vises under den internasjonale filmfestivalen i Berlin, men regissøren påpeker at de endelige tilbakemeldingene var svært gode.

– Det er klart at når du hører beskrivelsen: “Nazistene dro til månen og nå kommer de tilbake”,  så begynner du å lure på hva i all verden dette kommer til å være.

– Men etter å ha lest manuset eller sett filmen innser de at dette på ingen måte er en pro-nazi-film som glorifiserer nazismen.

– Tyske publikummere kommer til meg og er veldig taknemmelige for at denne filmen er laget. For deres generasjon blir ikke behandlet som nazister lenger.

Fra saunaprat til lerretet

– Mens vi skjøt min forrige film Star Wreck i 2005, satt vi et par kompiser i en sauna. Da fremmet Star Wreck-forfatter Jarmo Puskala en idé han hadde hatt en stund om en film med nazister på månen. Vi lo bare og syntes at det var kjempemorsomt.

– Men da vi så på det igjen med edrulige øyne etter at Star Wreck var ferdig innså vi at det faktisk var en veldig god idé

– Vi har tatt utgangspunkt i Hannebau UFO-konspirasjonen, The Nazi Bell, Hans Kammler, Neuschwabenland på Dronning Mauds Land og nazistenes antarktiske base. Men filmen utspiller seg i 2018 så vi har tatt litt avstand og inkludert vår egen framtidsvisjon.

Les Også: Bor det nazister på månen?

Vuorensola hadde en veldig tydelig visjon for hvordan han ville at det endelige produktet skulle se ut, og ikke minst en plan for hvordan dette skulle skje.

– Den eneste måten å lage denne filmen er ikke gjennom demokrati men diktatur. Folk må gjerne hjelpe, men det er jeg som må bestemme til slutt.

Litt av en tavleskrift. (Foto: Euforia Film)
Litt av en tavleskrift. (Foto: Euforia Film)
Snuser på TV-serie

– Jeg skal definitivt lage sci-fi. Det er få unge filmskapere i denne sjangeren og jeg føler at vi har et ansvar ovenfor fansene. De har ventet lenge på noe virkelig godt, og jeg håper jeg kan gi dem dette.

– Men det er ikke nok, for det også en ting til vi mangler. Gode sci-fi-serier.

– Jeg har lyst å være med på å lage en killer sci-fi-serie. En seriøs, tøff, god og stor serie for et internasjonalt publikum. Å skape et nytt varemerke.

Ifølge Vuorensola er dette ikke bare drømmetenkning men noe han aktivt vil prøve å realisere.

– For tiden snakker jeg med manageren om et par interessante sci-fi-filmer, men jeg vil også pushe på å få til serien. Jeg vil engasjere Iron Sky-entusiaster og ta de med på prosessen.

-Kanskje jeg bare skal lage min sci-fi-serie med nordmenn?

Skrevet av Martin Aas og Khalid Ezat Azam.