1999 var et absolutt gullår for den amerikanske High School-komedien!

Heath Ledger hadde ankommet fra Australia, Freddie Prince Jr. hadde vunnet jackpot i pomadelotteriet og serier som Buffy, Dawsons Creek og Party of Five hadde gitt fotfeste for en liten haug med unge skuespillere som var som skapt for fest, morro og tenåringsdrama.

Denne uken kommer American Pie: Reunion på kino. Den originale American Pie filmen var blant filmene som i 1999 satte standaren og asvalterte skoleveien for 00-tallets tenåringskomedier, type Road Trip, Harold & Kumar Go to White Castle og Mean GirlsStikkordene var mer sex, mer matgriseri og flau, flauere, flauest! 

Anmeldelse: American Pie: Reunion

Vi feirer gjenforeningen i tidsmaskinen og gir dere Filmpolitiets topp 5 liste over de beste High School-komediene fra 1999. Din liste vil vi selvsagt ha i kommentarfeltet nedenunder.

Les også: Topp 5: High School-filmer

[toppliste tall=»5″ tittel=»She’s All That (1999)»]

He’s hot, she’s not er utgangspunktet for denne lille perlen med Freddie Prince Jr. i hovedrollen.

Det er historien om den stygge andungen som ikke er så stygg likevel.
Den hotteste kjekkasen på skolen vedder på at han kan gjøre den rare og sjenerte jenta i klassen til skoleballets dronning.

Easy peasy, for alle vet jo at det bare er å ta brillene av nerdedamen, så blir hun super-svane-pen! Og siden Freddie Prince Jr. selvsagt er kul nok for de begge, så skulle veddemålet være i boks! Men så var det den forelskelsen da…. aiaiaiai!
Klassisk klissete feelgood dette her altså. Og selv om opplegget er helt i grenseland, er det likevel skammelig godt når skolens kjekkeste sportshelt forsvarer skolens svakeste pingle.

Høydepunkt: Sportsjocken Freddie tvinger to bøller til å spise pizza med egne kjønnshår som garnityr.
(Lista fortsetter under filmklippet)

[toppliste tall=»4″ tittel=»Detroit Rock City (1999)»]

Det er 1978 og mens diskomusikken sakte ødelegger verden, sitter 4 bestekompiser på skolebenken og teller ned timene til de skal se KISS live i Detroit!

Dessverre mener über-religiøse mor at KISS står for Knights In Satans Service, og hun brenner derfor billettene. KRISE!
Men lett å fikse hvis man er villig til å dyppe tærne i litt temmelig tvilsomt moralsk farvann: Et billån, noen slåsskamper og litt jazztobakk senere befinner gjengen seg på vei til konsert, klassisk road trip action!

Detroit Rock City fronter ellers et soundtrack av ypperste 70-tallsklasse og SELVFØLGELIG et godt sminka KISS – i relativt god forfatning!

Er dette rent teknisk sett en High School-film? Er tomaten en grønnsak eller en frukt? Who cares – dette er filmgull for fredagskvelden!

Les også: Topp 5: Partyfilmer

Høydepunkt: Tre gutter balanserende på en porselenskål – slik starter en av de beste «gjemme-seg-på-jentedoen” scenene ever!
(Lista fortsetter under filmklippet)

 

[toppliste tall=»3″ tittel=»Drive Me Crazy (1999)»]

Hvis livet hadde vært superenkelt, hadde naboen vært “the one”!

Nydumpet på hver sin kant inngår den populære nabojenta og den uflidde nabogutten en deal om å hooke up for å holde fasaden. I hvert fall fram til skoleballet. Det inkluderer kraftige kompromisser i klesdrakt, omgangskrets, stil, språkbruk og fritidssysler. Tenårings fashionpolice-drama på sitt beste!

Entourage-stjerne Adrian Greiner er rufsete og cool som bare juling, og hadde Melissa Joan Hart anno 1999 vært nabojenta di, så hadde du kanskje aldri flytta hjemmefra.
Og så er det Britney på soundtracket!

Høydepunkt, og årets beste gjennsitting-stunt: Fyll et sprinkelanlegg med rød veske, vri brytern til ca full guffe og se en uforberedt skolegård gå saftig på trynet.
(Lista fortsetter under filmklippet)

[toppliste tall=»2″ tittel=»10 Things I Hate About You (1999)»]

Shakespeare i High School-versjon. Noen mumlet kanskje noe om å skyte spurv med kanoner, men pang som det funker! Heath Ledger og Julia Stiles dyrker outsiderromansen til perfeksjon.

Den populære søsteren får ikke gå på date før den sære søsteren begynner å date – fat chance for det tenker papsen, og lener seg godt tilbake i godstolen. Men så kommer gutten med dårlig rykte og dårelokker, og ja, det pleier jo ikke gå slik far vil i sånne High School-filmer.

Gjensitting, brystblotting, diktlesning og blikk-kontakt igjennom bokhylla – romantikken seirer med stil og fuktig øyekrok i denne klassikeren.

Høydepunkt: Det lages ikke bedre korpsscener enn dette i Hollywood!
(Lista fortsetter under filmklippet)

[toppliste tall=»1″ tittel=»American Pie (1999)»]

Ryktene spredde seg lynraskt i skolegården. ”Han puler en pai, han puler en pai!” Dette måtte man selvsagt se. Og mens eplebitene får kjørt seg, tennissokken blir fylt og sukkerfuzzpunken til Blink 182 kliner med øregangene dine – du angrer ikke et sekund.

American Pie byr ellers på hjemmetegnet kama sutra bok, et aldeles forferdelig ”jizz in my pants”-annsiktsuttrykk og legendariske replikker som ”one time at bandcamp”, ”shitbreak” og det klassiske spørsmålet ” uh, what exactly does third base feel like?”

Dette er skolen du aller helst skulle gått på, vennene du godt kunne hengt med og utvekslingsstudenten du gjerne skulle hatt på overnattingsbesøk.
Sa du hjemme-alene fest hos Stifler? Vi kommer!

Filmen var også mange norske kinogjengeres første møte med MILF-begrepet. Mulig livet ville vært det samme uten, en aldeles herlig film ble det uansett!

Høydepunkt: Det må vel bare bli paipulinga det.