– I fjor la jeg ned utviklingsavdelingen i produksjonsselskapet mitt, forteller regissøren som i det siste har sopt inn store summer på å relansere sin egen Titanic-film i 3D.

I et intervju med den amerikanske avisa The New York Times under filmfestivalen i Beijing fortalte Cameron om sine inspirasjonskilder og planer fremover. Flere Avatar-filmer kunne han garantere at det blir.

– Derfor er jeg ikke interessert i å lage noe nytt. Jeg er i Avatar-bransjen. Punktum. Jeg lager Avatar, Avatar 2, Avatar 3, og kanskje Avatar 4.

ANMELDELSE: Avatar – en triumf, terningkast 6!

Dyphavsforsker, så filmskaper

De siste årene har stadig mer av regissørens tid gått til å planlegge ekspedisjoner på verdenshavene. I mars ble han den tredje personen noensinne til å dykke til bunns i Marianergropen, en dybde på over 11 000 meter.

– Jeg har delt tiden min over de siste 16 årene mellom dyphavsforskning og filmskaping. Jeg har laget to filmer, og gjort åtte ekspedisjoner, fortalte han til den amerikanske avisa.

LES: Dette så Cameron under dykket | – Litt av en tur!

Selv om det ikke blir helt nye historier fra regissøren bak tidenes mest innbringende Hollywood-filmer, fortsetter han ved siden av Avatar med dokumentarfilmer.

Hans første prosjekt er å ta filmpublikummet med ned til verdens dypeste hav i dokumentarfilmen Deepest Challenge.

Og hva med Avatar 2 som foreløpig har en (usikker) premieredato mot slutten av 2014?

– Vi har brukt de siste halvannet året på å skape ny programvare og utvikle organisasjonen. (…) Når det gjelder manusskriving, vi har ikke en gang begynt med designprosessen! Det er neste steg.

Flere av skuespillerne fra den første filmen er klare for oppfølgerne, i en Twitter-beskjed til Cameron forteller Zeo Saldana at hun ikke vente til å komme tilbake til Pandora.

Avatar har så langt tjent inn over 2,7 milliarder dollar, tror du Cameron kan følge opp en slik suksess? Legg inn din mening i kommentarfeltet som du finner under videoanmeldelsen.