CANNES: Nick Cave er kjent som artist, men han er også manusforfatter.

I dag er det gallapremiere i Cannes på Lawless, hans siste samarbeid med sin gamle venn, regissøren John Hillcoat.

Fra før har de to australierne samarbeidet på filmene Ghosts… of the civil dead, The Proposition og The Road.

Etterlater mye søl

– Jeg liker brutalitet. Jeg er ikke en stor tilhenger av vold som sådan, men jeg liker hvordan John Hillcoat filmer det. Det er veldig brutalt, det skjer veldig fort og det etterlater seg mye søl.

– Det er fascinerende å se hvordan han jobber med det. Det er spennende og friskt, sa Cage på dagens pressekonferanse i Cannes.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tom Hardy, Jessica Chastain og Shia LaBeouf er også i Cannes med Lawless (Foto: AFP PHOTO / VALERY HACHE).
Tom Hardy, Jessica Chastain og Shia LaBeouf er også i Cannes med Lawless (Foto: AFP PHOTO / VALERY HACHE).
Voldsom forretning

Lawless er et gangsterdrama  om tre brødre, hvorav to driver storstilt salg av hjemmebrent under forbudstidens USA.

Tom Hardy spiller den barske og tilsynelatende usårbare Forrest Bondurant, Dane DeHaan hans nevenyttige bror Howard, mens Shia Le Bouf er den spinkle lillebroren Jack, som storebrødrene holder utenfor den voldsomme forretningen.

Filmen er basert på en sann historie. Cave skrev manuset basert på ei bok av Matt Bondurant, barnebarnet av en av Bondurant-brødrene.

Bekymret for sannheten

– Jeg jobbet ikke med Matt, jeg jobbet ut i fra boken hans (The Wettest County in the World, red. anm.). Det er en nydelig bok. Det var barnelek å skrive manuset, egentlig.

– Jeg ble betatt av kjærlighetshistoriene i boken, og den brutale volden. Vi var litt bekymret for sannheten om Bondurant-guttene, men vi måtte også endre noe for fortellingens skyld, sier Cave.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Det skytes mye i Lawless (Foto. SF Norge).
Det skytes mye i Lawless (Foto. SF Norge).
Paralleller til nåtiden

Lawless ble møtt med både applaus og buing fra det kresne Cannes-publikummet etter den første pressevisningen fredag morgen. Kanskje fordi mange føler filmens historie er fortalt før.

I de senere åra har forbudsgangstere nemlig blitt skildret i både tv-serien Boardwalk Empire og Michael Mann-filmen Public Enemy. Regissør John Hillcoat har en teori om hvorfor slike historier er interessante.

– Vi hadde opprinnelig en montasje i starten av filmen hvor vi startet med dagens meksikanske karteller, gikk bakover til 80-åras narkokriger, helt til vi kom til forbudstiden.

– Vi er i en tid med mye usikkerhet og ustabilitet. Det er mange paralleller til filmens tidsepoke i dag med politiske og økonomiske kriser. Derfor lager vi slike filmer, sier Hillcoat.

Slapp affære

Pressekonferansen for Lawless i Cannes var en for øvrig slapp affære. Stjerner som Tom Hardy, Shia LaBeouf, Jessica Chastain og Guy Pearce var også tilstede, men hadde lite å tilføye til spørsmål fra uinspirerte journalister.

Det kan tyde på en viss skuffelse over filmens kvaliteter. Mange hadde nok forventet mer etter Nick Cave og John Hillcoats tidligere sterke samarbeid.

Lawless får Norgespremiere 7. september.