«Conan! What is best in life?»

«To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.»

Å knuse sine fiender, se dem drevet foran seg, og høre klagesangen til deres kvinner – det er en omtrentelig norsk oversettelse av den mest kjente replikken i Conan the Barbarian fra 1982. Inspirasjonen til både filmen og akkurat denne replikken fant manusforfatter John Milus og (den litt mer kjente) Oliver Stone hos den mongolske herskeren Temujin, bedre kjent som Djengis Khan.

Det er nok også den lengste setningen muskellegenden Arnold Schwarzenegger ytrer i denne klassiske eventyrfilmen fra sommeren 1982. Nyinnspillingen fra 2011 med Jason Mamoa i hovedrollen er nok teknisk sett en bedre film, men den når ikke opp til Schwarzeneggers frekke lærtruse i kultkvalitet.

Pulp fiction

Med utgangspunkt i Robert E. Howards fantasyinspirerte kiosklitteratur og tegneseriene basert på bøkene, realiserte den italienske produsentfamilien de Laurentiis etter nesten ti års arbeid filmen om den velformede helten.

TOPP 5: Actionfilmer fra 80-tallet – sjekk lista her

Tusen år før den moderne sivilisasjonen oppstod, i en mørk og farlig verden hvor tyver, barbarer og magi levde side om side. Conan blir vitne til at den onde trollmannen Thulsa Doom (som inspirerte navnet til dette trivelige norske bandet) og hans soldater dreper hele landsbyen. Den lille gutten står igjen alene, med et brennende ønske om hevn. Og det får han.

Conan the Barbarian. (Foto: SF Norge Video)
Arnold sine ansiktsuttrykk er helt fabelaktig morsomme - her i en scene fra «Conan»-filmen fra 1982. (Foto: SF Norge Video)

FUN FACT: Thulsa Doom spilles av Darth Vader-stemmen James Earl Jones.

I kjølvannet av denne filmen, ramlet det ut en hel rekke «sword and sorcery»-filmer. Slik som det jo ofte er når en film oppnår stor suksess – i disse dager svømmer vi omtrent i superheltfilmer. The Beastmaster (1982), Fire and Ice (1983), Krull (1983, med en ung Liam Neeson i en birolle) og Yor, the Hunter from the Future (1983, sjekk Filmjunkienes episode om filmen her) er bare noen eksempler.

(artikkelen fortsetter under traileren)

– Dette [Conan] er den beste muligheten jeg har til å etablere meg i Hollywood, fortalte Schwarzenegger til magasinet New West i 1980. Kontrakten til den østerrikske skuespilleren forbød ham å spille i lignende filmer, dermed ble veien videre teppelagt av heftige actionfilmer.

Dårlige anmeldelser, hvor kritikere i all hovedsak pekte på Schwazeneggers manglende evner som skuespiller, hindret ikke Conan the Barbarian i å bli en innbringende affære. Nærmere 70 millioner dollar (av et budsjett på 20 millioner dollar) ble tjent inn i løpet av året, og unge menn over hele verden hadde fått seg en ny helt.

Gummitryne

En gang i 1998 oppdaget jeg denne filmen selv. 13 år gammel og på jakt etter forbilder og rollemodeller. Jeg fant ikke det jeg leita etter i Arnold Schwarzenegger.

Hans evner som skuespiller satte en ny standard for meg, bunnstandard. Sammen med min beste venn brukte vi timer på å se igjennom alle hans filmer, for så å trykke på pause i dét han viste sine beste ansiktsuttrykk.Vi lo hele tiden.

Arnold Schwarzeneggers mange ansikter. (Foto: SF Norge)
Arnold Schwarzeneggers mange ansikter. Fra venstre: «Kindergarten Cop» (1990), «Total Recall» (1990) og «Twins» (1988). (Foto: SF Norge)

Kulissene i filmen er storslagne, noe vi også la merke til (mellom latterkulene). Over halvparten av filmens budsjett ble brukt til å filme i Spania, hvor flere titallsmillioner av 2012-kroner ble brukt på settene. Filmen skulle opprinnelig bli spilt inn i det tidligere Joguslavia, men allerede i 1981 var den politiske situasjonen så betent av produksjonen ble flyttet. Nesten ti år senere brøt regimet sammen i en rekke blodige konflikter på 90-tallet.

Arven etter Conan

Sandahl Bergman i «Conan the Barbarian» fra 1982. (Foto: SF Norge Video)
Sandahl Bergman i «Conan the Barbarian» fra 1982. (Foto: SF Norge Video)

På tross av kritikernes mange innsigelser mot filmen, blant annet den visuelle volden og kvinnefiendtlige rollefigurer, omfavnet publikum den. Ikke bare økonomisk, men også i popkulturen.

Da Schwazenegger ble introdusert under en valgkampanje for den tidligere presidenten George W. Bush var navnet «Conan the Republican», et navn som kan dukke opp i forbindelse med utvelgelsen av årets republikanske visepresidentkandidat.

Filmen blir også sett på som et produkt av den politiske samtiden, hvor 80-tallets jappetankegang og tidligere president Ronald Regans sterke fokus på individualisme påvirket fremstillingen av figurene. Forfatteren av boka Arnold: Schwarzenegger and the Movies, filmviteren David Saunders, trakk en parrallell mellom Conans jakt på Thulsa Doom og USAs kamp mot kommunisme.

ANMELDELSE: Conan the Barbarian (2011) – gedigen actionsmørje

Den eneste prisen, som er verdt å nevne, filmen fikk var faktisk en Golden Globe. Skuespilleren Sandahl Bergman i rollen som Valeria fikk en pris fra Hollywood Foreign Press Assosiaction for «New Star of the Year – Actress» – ironisk nok ble Bergman den siste personen som fikk denne prisen før den ble avviklet i 1983.

Helt til slutt, så må jeg bare tipse deg om YouTube-kanalen til brukeren legolambs som har klipt om trailerne til flere av Schwarzeneggers filmer og skapt musikalversjoner av dem. Jeg lo så jeg ramla av stolen.

Hvilken av filmene fra kinosommeren 1982 er din favoritt? Sjekk alle filmene vi har skrevet om her.

(diskuter i kommentarfeltet, som du finner under musikaltraileren til Conan the Barbarian)

LES: Sjekk alle artikklene i vår serie om kinosommeren 1982 her