Tom Cruise er en av Hollywoods største filmstjerner. I dag, 3. juli 2012, fyller mannen som har gitt oss rollefigurer som Maverick, Ethan Hunt og Jerry Maguire 50 år.

Det er jo synd for ham at 50-årsdagen kommer rett etter at kona Katie Holmes ba om skilsmisse, men i Katies forsvar så har det jo vist seg at fyren er en smule sprø.

Likevel er Tom Cruise en mann vi har respekt for som filmstjerne. Gratulerer med dagen Mr. Cruise!

Risky Business ble det store gjennombruddet til Tom Cruise. (Foto:Warner Bros. Pictures).
Legendariske filmøyeblikk

I løpet av sin karriere har Tom Cruise gitt oss mange timer med god underholdning. Det hele startet i 1981 da han spilte en birolle i filmen Endless Love, men det var med Risky Business fra 1983 at gjennombruddet kom.

Rollen som den bortskjemte rikmannsgutten Joel Goodson, som bestemmer seg for å teste friheten sin når foreldrene er bortreist, ga Tom Cruise stjernestempel.

Scenen der Joel danser rundt på stua i bare truse, sokker og en rosa skjorte til låten “Old Time Rock and Roll”, er en legendarisk scene man ofte finner referanser til i popkulturen.

Da Tom cruise tre år senere spilte hovedrollen i Top Gun, ble navnet hans for alvor klistret på stjernehimmelen.

Top Gun er en ekte filmklassiker, og Tom Cruise var absolutt minneverdig i sin rolle som den kjepphøye jagerflypiloten Maverick.

Sitater som “I feel the need… the need for speed”, og “Goose, it’s time to buzz the tower”, er eksempler på den eplekjekke innstillingen som gjør Maverick så fantastisk i filmen.

Se et klipp fra Top Gun her. (Artikkelen fortsetter under bildet).

Fra 80-talls-kjekkas til actionhelt

Det er ingen tvil om at Tom Cruise var stor på 80-tallet. I tillegg til filmene over spilte han også i blant annet Cocktail, Days of Thunder og sist, men ikke minst Født 4. juli, som han ble nominert til Oscar for.

Så kom 90-tallet. I 1992 spilte Cruise i Et spørsmål om ære, men selv om han gjorde en god rolle var det Jack Nicholson som imponerte i den filmen.

Det var ikke før i 1996 at det skulle vise seg at Mr. Cruise skulle bli en like stor helt i dette tiåret også.

Dette var året der Cruise ble Oscar-nominert for andre gang, denne gangen for rollen som Jerry Maguire i filmen med samme navn. Dette var også året som skulle etablere Tom Cruise som actionhelt.

Imponerende helt

Action-thrilleren Mission Impossible ble en umiddelbar kassasuksess da den kom på kino.

Her spiller Tom Cruise den hemmelige agenten Ethan Hunt, som blir beskyldt for drapet på sine medagenter og dermed må renvaske seg selv samtidig som han prøver å unnslippe snikmorderne på jakt etter ham.

Filmens mest kjente scene er nok når Ethan Hunt bryter seg inn i CIAs mest ugjennomtrengelige hvelv ved å bli heist ned fra taket.

Dette er noen sykt nervepirrende minutter, og kinopublikumet i 1996 lot seg imponere stort over Tom Cruise sine ferdigheter.

Se klippet fra filmen her! (Artikkelen fortsetter under videoen).

Gjorde sine egne stunts

Senere har Tom Cruise hatt en hel del gode filmer, Eyes Wide Shut, Minority Report , Den siste samurai, Collateral og Tropic Thunder, for å nevne noen.

I år kom han med en film som fikk Filmpolitiets Birger Vestmo til å glise bredt – nemlig den fjerde filmen i Mission Impossible-serien, Mission: Impossible – Ghost Protocol.

Birger kalte denne filmen for en actionorgie, og mente at Tom Cruise virket uforskammet sprek som actionhelt. Han gjorde sine egne stunts i filmen, så det er tydelig at Cruise holder seg godt, tross fylte 50!

Se anmeldelsen til Birger her! (Artikkelen fortsetter under videoen).

Karrieren i bilder

Tom Cruise har som sagt gitt oss mye filmgleder opp gjennom årene – se bilder fra karrieren hans her!

En ung Tom Cruise som eplekjekk pilot i Top Gun. (Foto: Paramount Pictures).

Cruise som ambisiøs bartender i Cocktail. (Foto: Buena Vista Pictures).
Og som militæradvokat på jakt etter sannheten i Et spørsmål om ære. (Foto: Columbia Pictures).

Tom Cruise imponerte med Mission: Impossible i 1996. (Foto: United International Pictures).
Tom Cruise ble nominert til Oscar for Jerry Maguire. (Foto: TriStar Pictures).
I 1999 sjokkerte Nicole Kidman og Tom Cruise i Stanley Kubrick Eyes Wide Shut. (Foto: Warner Brothers).
Du blir ikke actionhelt uten eksplosjon og motorsykkel, slik Ethan Hunt har i Mission: Impossible 2. (Foto: United International Pictures).

Tom Cruise er Precrime Detective John Anderton i Minority Report. (Foto: Twentieth Century Fox Norway).
Og som beinhard leiemorder i Collateral. (Foto: Paramount Pictures).

Og snart får vi se Tom Cruise som rockestjerne i Rock of Ages. (Foto: Warner Bros. Pictures/ SF Norge AS).
Hva er din favorittfilm med Tom Cruise? Fortell i kommentarfeltet!