Fem saksofoner, ni blåsere, en sologitar og et trommesett. Det var alt som ble brukt da tittellåten til Dr. No ble spilt inn den 21. juni 1962.

Knappe seks britiske pund fikk gitaristen Vic Flick for arbeidet med en av tidenes mest ikoniske musikktemaer.

I dag selger Bond-låtene i bøtter og spann, og kan være en viktig årsak til et internasjonalt gjennombrudd for en artist.

ANMELDELSE: Adele med «Skyfall» – Skapt for store scener

Årets låt fra Adele har fått blandet mottakelse blant annet fra Lydverkets Trine Aandahl (som også har stemt og bidratt til denne topplista).

Skal du stå i kø for å sikre deg billetter til premieren, eller trenger litt trivia for å underholde vennene dine? Fortvil ikke, her får du tre fun-facts:

  1. Sheena Easton er den første artisten bak en Bond-låt som også var med i filmen (åpningssekvensen). Produsentene bak For your eyes only ville opprinnelig at Blondie skulle gjøre jobben. Gruppa lagde en sang, men trakk seg da de oppdaget at de måtte fremføre en ferdigskrevet låt av Bill Conti. Blondies ubrukte Bond-låt endte opp på plata The Hunter fra 1982.
  2. a-Ha kom ikke med på denne lista med sin sang «The living daylights«, men den norske gruppa er de eneste ikke-britiske eller ikke-amerikanske artistene som har laget en sang til James Bond-filmene.
  3. Walisiske Shirley Bassey er en Bond-veteran! Hun har fremført hele tre Bond-låter – Goldfinger, Diamonds are forever og Moonraker.

Husk at du kan fortelle om din favoritt, legge inn din egen toppliste eller diskutere i kommentarfeltet nederst i denne artikkelen.

Tom Jones – Thunderball

Selvsagt måtte Tom Jones synge Bond-låten i 1965-filmen Thunderball (norsk tittel: Operasjon Tordensky).

Han hadde nettopp slått igjennom med «It’s Not Unusual», og imponerte en hel verden med sin maskuline stemmeprakt.

Låten, komponert av John Barry og Don Black, krysset av alle sjekkpunkter for hvordan en Bond-låt skulle være. Den er storslått, fengende, dramatisk og har filmtittelen i teksten (et krav fra filmselskapet). Vi lurer kanskje fremdeles på hva «he strikes like thunderball» egentlig betyr, men det gjør ingenting når Tom Jones fyrer av den avsluttende «thunderbaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaall», hvorpå han visstnok skal ha besvimt av utmattelse i studioet.

Fantastisk! Så kan vi bare lure på om Johnny Cash sitt forkastede forsøk ville blitt regnet som en like stor klassiker.

VIDEO: Se Johnny Cash’ ukjente Bond-låt her

WIMP: Hør sangen her
YOUTUBE: Se introen til Thunderball her

Skrevet av Birger Vestmo.

 

Tina Turner – Goldeneye

I 1995 var Goldeneye den første Bond-filmen etter den kalde krigen, og den første på heile seks år – det største gapet mellom to Bond-filmar nokosinne. Med ein ny James Bond i Pierce Brosnans – etter kvart uforgløymelege – skikkelse, måtte dei òg smelle til litt ekstra både på lyd- og filmfronten.

Difor fekk dei U2s Bono og The Edge til å komponere ei låt for Tina Turner, i håp om at to artistar som båe hadde overlevd overgangen frå 80- til 90-talet skulle gjere det same for James Bond-universet.

Låten opnar med eit taktfast «Duu-dum-dum-dum-dum» og held fram med djupe bassnoter og lyse strykarar og synther. Midt imellom der er Turners nydelege, raspete røyst.

Ein god ambassadør for den nye James Bond, og ei flott låt i seg sjølv. Med ein 9. plass som høgaste plassering på VG-lista hjalp den James Bond opp mot det nye årtusenet.

WIMP: Hør sangen her
YOUTUBE: Se introen til Goldeneye her

Skrevet av Andreas Opsvik.

 

Carley Simon – Nobody does it better

Carly Simon skapte magi i 1977. ”Nobody Does It Better” solgte til gull, og må være den mest rørende Bond-låten som er skrevet.

Den er en sterk ballade som etterlater lytteren som en litt for godt temperert smørklump.

Låten lever, 35 år etter, sitt eget liv som vakkert kjærlighetsepos, uavhengig av filmen den ble skrevet for.

Simon briljerer med sin såre og lengtende stemme, mens pianokompet bærer låten fram. Får du ikke gåsehud av denne falsetten, er du ikke et menneske.

WIMP: Hør sangen her
YOUTUBE: Se introen til The spy who loved me her

Skrevet av musikkjournalist Trine Aandahl.

 

Paul McCartney & Wings–Live and let die

Senhøsten 1972 gikk Paul McCartney inn i studio og samarbeidet igjen med den legendariske produsenten George Martin–for første gang siden The Beatles ble oppløst i 1970.

Allerede før manuset til filmen Live and let die var ferdig, hadde produsentene Albert R. Broccoli og Harry Saltzmann invitert McCartney til å lage låten og sendt ham historien.

Opprinnelig ønsket Saltzmann at en afroamerikansk kvinne skulle fremføre låten, men McCartney satte hardt mot hardt og ville at hans band Wings skulle få spille under musikken under åpningen til filmen.

Saltzmann hadde tidligere gjort en tabbe ved å si nei til å produsere The Beatles-filmen A Hard Day’s Night, og da McCartney fortalte om sine krav bestemte han seg for å gi etter. Heldigvis.

«Live and let die» er en av de mest covrede Bond-låtene–artister som Geri Halliwell (Spice Girls), det eksperimentelle brasilianske bandet Pato Fu, og ikke minst Guns N’Roses.

WIMP: Hør sangen her
YOUTUBE: Se introen til Live and let die her

Skrevet av Rune Håkonsen.

 

Shirley Bassey–Goldfinger

Med Bond-låtene «Goldfinger», «Diamonds Are Forever» og «Moonraker» på CV-en, er Shirley Bassey selve dronningen av James Bond-slagere.

Denne rå divaen er den eneste artisten som har mer enn én kjenningslåt i serien og i 1964 satte hun standarden for hva en god Bond-låt skulle være da hun hadde kjenningsmelodien til den tredje James Bond-filmen. Mange har hentet inspirasjon fra låten siden.

Storslått, mektig og dramatisk er ord som beskriver låta «Goldfinger». Akkompagnert av kraftige strykere og særegent trompetspill serverte Shirley Bassey det som skulle bli den mest ikoniske Bond-låta noensinne.

Bassyes sterke røst gjennom marg og bein, på en god måte, når hun mot slutten av låta synger ut «This heart is cold, he loves only gold, only gold, he loves gold»!

I tillegg til å ha den beste kjenningsmelodien er kanskje Goldfinger også den mest ikoniske Bond-filmen av dem alle. Du husker for eksempel helt sikkert kvinnen som ble drept ved å få kroppen fullstendig dekket i gull.

Les også: Topp 5: Minneverdige dødsfall!

WIMP: Hør sangen her
YOUTUBE: Se introen til Goldfinger her

Skrevet av Marte Hedenstad