Over nesten heile fjøla er haustens TV-sesonger nett i gang, eller like rundt hjørnet. Godt tima, for våte og kalde haustkveldar er nettopp den beste tida å benke seg framfor TV-en med historier som tør å ta seg lengre tid enn ein vanleg film.

Det er eit mylder å velgje blant norske kanalar, og det vert ikkje lettare av at både Netflix og HBO komme med egne strømmetjenester i Noreg i løpet av hausten.

Difor har Filmpolitiet-redaksjonen gått gjennom komande seriar, lagt saman og telt opp poeng, og komt fram til denne fempunktslista over serier me gler oss til dei komande haustmånadane.

Er du ikkje samd med lista vår? Legg att dine favorittar i kommentarfeltet!


Boss

Andreas: Kelsey Grammer er kanskje best kjend som rolege Frasier, men han gjer òg meir hardtslåande roller.

I Boss speler han den karismatiske Chicago-ordføraren Tom Kane, som har fått ein dødeleg diagnose, ein nervesjukdom i rask utvikling. Han bestemmer seg for å skjule det for alle, for å kunne halde fram å styre byen i sitt bilete.

Grammer er óg produsent for denne serien, som kanskje låner mykje frå andre samtidsserier, men som likeframt er minneverdig – ikkje minst på grunn av gode skodespelerprestasjonar og sterkt drama.

Det er ikkje heilt The Wire, men det har foreløbig vore interessant nok til å følgje med.

Første sesong av Boss starta på TVNorge VOX i september, og er tilgjengelig på DVD fra 10. oktober.

Dexter

Andreas: Serien om den moralsk drivne mordaren Dexter har vore litt nede i ein dal, men tok seg opp på slutten av sesong 6 og starta sesong 7 med eit smell!

Dersom det held fram som dette, så kan det sjå ut som gode gamle Dexter er tilbake.

I sjuande sesong er det søskenforholdet til Debra som vert sett på prøve, og han må ta eit nytt oppgjer med sin indre «mørke passasjer».

Dette er etter alt å døme den nest siste sesongen, og éi historielinje skal gå over både 7. og 8. sesong.

Sjuande sesong av Dexter startar på C-More Series den 16. november.

The Walking Dead

Marte: Zombier har aldri sett så bra/jævlig ut som i The Walking Dead. Denne serien er noe av det beste som er laget i zombiesjangeren!

The Walking Dead kan likevel ikke beskrives som en tradisjonell zombie-splatter.

Jeg pleier å forklare serien som et karakterdrama, som tilfeldigvis er plassert i en postapokalyptisk verden fylt med udøde.

Britiske Andrew Lincoln overbeviser som amerikansk sheriff, og i sesong tre av serien skal vi få se ham som en tøffere, men også sintere Rick Grimes. Kona hans er gravid med ungen til kompisen Rick knerta i forrige sesong, og etter hvert som Lori blir mer og mer fødeklar blir Rick mer og mer bitter.

Sesong en og to av The Walking Dead fikk deg til å tenke over hvor langt du ville vært villig til å gå om zombier tok over verden. Om sesong tre blir like bra som de to første har vi en god og nervepirrende seriehøst i møte.

Tredje sesong av The Walking Dead starter på Fox Crime den 18. oktober.

Homeland

Marte: Homeland ble den store vinneren under årets Emmy-utdeling i september.

Terrorthrilleren vippet tidligere seriemester Mad Men av tronen og tok prisen for beste dramaserie og beste manus, mens Claire Danes og Damian Lewis stakk av med hver sin Emmy for beste hovedrolle.

Dermed er det knyttet store forventninger til andre sesong av terrordramaet som var fjorårets seriehøst desidert sterkeste debutant.

I Homeland møter vi CIA-agent Carrie Mathison (Claire Danes) og marinesoldat Nicholas Brody (Damian Lewis), som på mirakuløst vis har vendt hjem etter åtte år i fangenskap hos Al-Qaeda. I første sesong mistenker Carrie at Brody er blitt hjernevasket i fangenskap og omvendt til å bli Al-Qaeda-agent. Hennes bipolare lidelse kommer imidlertid i veien når hun skal overbevise CIA om sine mistanker.

I sesong to får vi se Brody slite med sine valg etter hvert som han klatrer høyere på karrierestigen i amerikansk politikk, mens Carrie prøver å holde seg unna CIA for å holde sin bipolare lidelse i sjakk.

Sesong 2 av Homeland startar på TV2 den 8. oktober, og kan sjåast på TV2 Sumo allereie no.

Hellfjord

Andreas: Det kan vere farleg å falle for hypen, men etter den gode mottakinga på Fantastic Fest, samt en god kikk på det me har i vente, tør me å håpe på gode ting frå Tommy Wirkola og Zahid Ali.

Hovudstadspolitimannen Salmander vert omplassert til Hellfjord etter at han drep politihesten sin i 17. mai-toget. Han forventer ein liten roleg stad, men det er tydeleg at det er meir mellom himmel og fjord i den vesle finnmarksbygda enn det ein først ser.

Ferjemenn som mater den lokale sjøormen, den lokale delikatessa fiskeispinner, gjørmebryting og hardt politiarbeid er i vente for dei som vil sjå Zahid Ali på TV i haust.

I dette klippet frå denne vekas Filmbonanza får du sjå eit intervju med hovudrolleinnehaver Zahid Ali, samt nokre klipp frå den ferske TV-serien.

TV-serien Hellfjord startar på NRK1 den 9. oktober.

Dette var fem av seriene me i Filmpolitiet ser mest fram til i haust, men det er sjølvsagt mange like om hjørnet – nesten litt for mange! Eit luksusproblem vil nok dei fleste vere samde i.

Kva TV-serier gleder du deg mest til å sjå i haust?