Hopp til innhold

– Sensasjon om jeg vinner Emmy

Stein Winge er klar for den røde løperen på årets internasjonale Emmy-utdeling i New York. – Det vil være en sensasjon om jeg vinner, sier den 71 år gamle regissøren og skuespilleren.

Stein Winge

Stein Winge sammen med danskenes nominerte, skuespiller Sidse Babett Knudsen, som spiller statsministeren i TV-serien «Borgen» og nominerte Dario Grandinetti fra Argentina.

Foto: Jon Gelius / NRK

Han har ikke særlig tro på egne vinnersjanser. Men datteren Viktoria Winge holder pappa som favoritt.

Under helgens festival før nattens prisutdeling ble de nominerte skuespillerne til årets internasjonale Emmy priser, TV-bransjens svar på Oscar-utdelingen, presentert.

– Imponert

Stein Winge og Amy Hargreaves

Stein Winge sammen med den amerikanske skuespilleren Amy Hargreaves, kjent fra TV-serien «Homeland».

Foto: Jon Gelius / NRK

Den kjente amerikanske skuespilleren Amy Hargreaves fra TV-serien «Homeland» introduserte de nominerte.

– Jeg må si jeg ble imponert da jeg forberedte meg til denne seansen og leste at Stein Winge egentlig var regissør og ikke skuespiller. Og så er han plutselig nominert i klassen beste mannlige skuespiller, sa en tydelig forbløffet Hargreaves.

Selv sier Stein Winge at han nærmest ble lurt inn i rollen. Han skulle hjelpe datteren Viktoria, som øvde på sin rolle, og endte altså selv opp med å bli motspiller til nettopp datteren.

– Surrialisme

Den 71 år gamle regissøren lot seg overtale til å spille Frank – en alkoholisert avdanket advokat og paranoid far. Rollen i miniserien «Koselig med peis» kan bli historisk, for aldri tidligere har en norsk skuespiller vunnet den internasjonale Emmy-prisen for beste hovedrolle.

– Det er en form for surrealisme for meg, for dette er jeg jo ikke vant til. Jeg bare nyter å være her i New York under slike omstendigheter, smiler den erfarne teatermannen.

Regissør selv og så skuespiller. Da vet du at du har gjort den optimale rollen?

– Jeg har fylt kvoten, ja. Det er bemerkelsesverdig det hele. Bare det å pugge tekst har jo ikke jeg gjort på 30 år. Så det er fantastisk moro å være her som en av fem nominerte, sier Winge til NRK.

I familiedramaet «Koselig med peis» spiller Stein Winge altså mot sin egen datter Viktoria. Hun er med sin far hit til New York for å overvære kveldens storstilte prisutdeling.

Søndag kveld satt hun i salen da faren fortalte om hvordan det var å spille mot sin egen datter. Selv synes Viktoria Winge det var morsomt.

– Det har vært fantastisk å spille mot ham. Han er kjempefin å spille med, og så får man mye gratis når man er i familie og kjenner hverandre godt, sier hun.

Stein Winge

I går kveld ble de nominerte skuespillerne presentert i New York. Stein Winge er en av fem nominerte i klassen beste mannlige hovedrolle.

Foto: Jon Gelius / NRK

I kvinneklassen er det danskene som har sluppet gjennom nåløyet med skuespiller Sidse Babett Knudsen for hennes rolle som dansk statsminister i TV-serien «Borgen», som har vært vist på NRK.

– Jeg er meget beæret over nominasjonen, sier den kjente danske skuespilleren til NRK.

At Stein Winge er nominert i herreklassen synes den danske kollegaen er flott.

– Topp med nordisk gull

– Jeg har bare sett noen få klipp av serien hans, men det virker som han spiller veldig bra. Jeg tror han har gode sjanser til å vinne en Emmy. Og det ville være topp om det ble dobbelt nordisk gull, sier Sidse Babett Knudsen.

I natt norsk tid skjer prisutdelingen her i New York. Stein Winge tviler selv på at han når helt til topps, mens datteren derimot vet hvem hun holder som sin favoritt.

Jeg tror selvfølgelig at pappa vinner. Jeg kan ikke tro noe annet, smiler hun.

– Om jeg får Emmy, er det en sensasjon for meg. Jeg har egentlig heller ikke noe plass i kofferten for å ta med prisen hjem, ler 71-åringen.

Bare en gang tidligere har en norsk skuespiller blitt nominert til Emmy-prisen. Det var for sju år siden da Anneke von der Lippe ble nominert for sin rolle i serien «Kongens bord». Hun vant ikke.

I natt kan en 71 år gammel regissør, med skuespillertakter på si, bli historisk hvis rollefiguren hans Frank «I koselig med peis» blir kåret til beste mannlige skuespiller i den internasjonale Emmy-utdelingen.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP