Amerikanske filmselskaper betaler gjerne det som må til for å kunne selge filmene sine ved hjelp av kjente skuespillere i spissen. Noen av dem er verdt penga, mens andre blir betalt godt for gamle kunster.

Forbes.com har gått gjennom en rekke filmer fra de siste årene og sammenlignet filmens inntekter med skuespillernes lønn, og ut ifra dette laget en liste over Hollywoods mest overbetalte skuespillere. Her er lista deres:

Her er topp 10:

1. Eddie Murphy

Det er lenge siden vi har sett Eddie Murphy så i slaget som da han spilte i Beverly Hills Cop eller Trading Places på 80-tallet, og det kan virke som om Eddie sliter med å finne tilbake til de rette rollene etter å ha gjort ok suksess med familiefilmer og stemmeskuespill til filmer som Mulan og Shrek. Forrige gang vi så ham på kino i Norge var i heist-komedien Tower Heist, en film som ikke var i nærheten av å tjene inn nok penger til å kunne kalles en publikumssuksess. I følge Forbes ser Eddie Murphys regnestykke slik ut: For hver dollar Eddie Murphy har tjent i de tre siste filmene han har spilt i, har filmselskapet tjent inn 2.30 dollar i snitt. Ikke mye å juble over, med andre ord.

Les også: Anmeldelsen av Tower Heist

Hva har skjedd med gode gamle Murphy som ga alle latterkrampe på 80-tallet? Her er traileren til filmen Beverly Hills Cop fra 1984:

Og mens vi er i siget, og snart inne i et nytt år: Se hvor søt Eddie Murphy var da han gjorde stand-up på 1. nyttårsdag i 1982, på The Tonight Show med Johnny Carson:

Med unntak av overnevnte barnefilmer, har det gått dårlig med filmene som Eddie Murphy har spilt i de siste årene. Unntaket er Dreamgirls fra 2007, der han vant Golden Globe for beste birolle og ble nominert til Oscar for rollen som soulartisten James «Thunder» Early i samme film.

Les anmeldelsen av Dreamgirls

I tillegg til å være på topp over mest overbetalte skuespillere, hadde Murphy nådd langt opp på en «drept flest ganger på internett-liste». Eddie Murphy har nemlig blitt erklært død på nettet flere ganger, noe som selvfølgelig har vært bløff hver gang. Det vanligste falske ryktet forteller at han skal ha mistet kontroll over snøbrettet sitt og kjørt inn i et tre i stor hastighet.

Les også: Død eller levenede? – Kjendiser som dør på internett

2: Katherine Heigl

Like bak Murphy finner vi Katherine Heigl, som kanskje er mest kjent for rollen som Izzie Stevens i Grey’s Anatomy, men har spilt i flere filmer både før og etter at hun forlot tv-serien. Hvis man ser på de tre siste filmene hun har spilt i, tjente filmselskapene inn 3.40 dollar i gjennomsnitt for hver dollar Izzie dro i land.

Etter suksesser som Knocked-Up27 Dresses og  The Ugly Truth har prisen for Katherine Heigl gått opp i 100 millioner-klassen. Dessverre har ikke filmene hun har vært med i etter dette levert, og den siste filmen hennes; One For The Money, tjente bare inn 37 millioner dollar på et estimert budsjett til 40 millioner dollar.

3: Reese Witherspoon

Hårfint bak Heigl finner vi Reese Witherspoon, som har gitt 3.80 dollar igjen i kassa til filmselskapet for hver dollar hun har fått betalt. Reese er en av Hollywoods mest elska skuespillere, men har gått på noen smeller de siste årene.  Hva tenkte hun på sa ja til rollen i How Do You Know i 2010? Filmen hadde et gigantisk budsjett på 120 millioner dollar, men etter Reese og skuespillere som Paul Rudd, Jack Nicholson and Owen Wilson fikk lønna si, satt filmselskapet igjen med svært lite, og filmen ble en av de største taperne i filmåret 2010.

Her er hun i en av sine siste filmer This Means War, som gjorde det relativt OK, men ikke godt nok til å få Witherspoon av Forbes liste over mest overbetalte skuespillere.

http://youtu.be/FsAqVvlR5DQ

4: Sandra Bullock

I gjennomsnitt de siste tre årene har filmselskapene tjent inn 5 dollar for hver dollar Bullock får betalt. I 2009 spilte Sandra Bullock i en av de største filmene det året, nemlig The Blind Side. Filmen kostet bare 30 millioner dollar, men håva inn intet mindre enn 310 millioner dollar. Det hjelper dessverre ikke Bullock, når de to andre filmene hun spilt i de tre siste årene har vært store flopper.

Dagen før Sandra gikk opp på podiet for å hente sin Oscar for rollen i The Blind Side, «vant» hun bringebæret, eller The Razzie, for verste skuespillerprestasjon i 2009 for rollen som kryssord-gal dame i All about Steve. 

http://youtu.be/iGpne6wPBPY

Les også: 2011s verste filmer

5: Jack Black

Jack Blacks tre siste filmer har i snitt tjent inn 5.20 dollar for hver dollar han har fått i lønn. Komedien The Big Year hadde store store navn som Steve Martin og Owen Wilson på plakaten, men selv ikke dette kunne redde den snodige komedien, og den tjente kun inn 7 millioner dollar.

Det var altså de fem mest overbetalte på lista. Lenger ned på lista finner vi Nicolas Cage, Adam Sandler, Denzel Washington, Ben Stiller og Sarah Jessica Parker.

Se hele lista på forbes.com her!

Hvem syns du er Hollywoods mest overbetalte? Diskutér gjerne i kommentarfeltet!