I kveld åpner Tromsø Internasjonale Filmfestival med urpremieren på den norske spillefilmen, Før snøen faller, en historie om den 16 år gamle kurdiske gutten som jakter søsteren gjennom Europa for å begå æresdrap.

Regissør Hisham Zaman har allerede vunnet priser for kortfilmen Bawke og novellefilmen Vinterland, men er svært spent foran premieren på sin spillefilmdebut i Tromsø.

– Dette er en film jeg har båret på lenge. Jeg har sett den 100 ganger nå, og er veldig tett på den. Jeg klarer ikke å se den klart lenger, så det skal bli godt å dele den med publikum.

– Dette er en ide jeg har hatt lenge, å gå ut av den konforme sonen som jeg er delvis oppvokst i her i Norge, og finne dramatisk materiale som krysser fysiske grenser, sier Zaman, som forteller en historie som tar oss fra Kurdistan, Tyrkia, Hellas og Tyskland til Norge.

Vil ikke banalisere eller dømme

Den norsk-kurdiske regissøren har allerede høstet lovord for tidligere prestasjoner. Kortfilmen Bawke vant Gullstolen, Amanda og flere internasjonale priser i 2005.

Novellefilmen Vinterland åpnet TIFF i 2007, og hovedrolleinnehaver Raof Saraj vant Amanda for sin hovedrolle. Når Zaman nå debuterer som spillefilmregissør, er det med et tema som er vanskelig å forstå eller forholde seg til, nemlig æresdrap.

– Det er så destruktivt, så vanskelig og betent. Jeg har forsøkt å gå inn i problemstillingen med et annet perspektiv, ikke for å banalisere eller dømme det, men for å utforske det med nysgjerrighet.

– Filmen forsøker å finne ut om en gutt med en slik destruktiv plan, som på alvor tenker å reise gjennom ild og vann for å begå et drap, vil han lykkes med det? Hvilke utfordringer vil han møte? Hvordan vil han bruke det til å utvikle seg som menneske? Og hva skjer når han selv opplever kjærligheten, som er selve årsaken til at søsteren rømte fra sitt eget bryllup, spør Hisham Zaman.

Før snøen Faller. (Foto: Paradox Film AS / Marius Matzow Gulbrandsen)
Bundet av kultur

Hovedrollen spilles av Taher Abdulah Taher, som ikke hadde noen skuespillererfaring før Zaman oppdaget ham. Han spiller en målrettet ung mann, men med et uferdig moralsk kompass under påvirkning av tvilsomme mennesker. Han skildres ikke som ond, men bundet av kultur.

– Han er absolutt ikke ond, han vil det beste for søsteren. Men måten han gjør det på, kommer ikke bare fra ham selv, men gjennom forventningene fra omgivelsene i den lille landsbyen. Han har ingen far og må fylle sko han ikke klarer. Og måten han gjør ting på er i hans øyne det som skal til for at han skal bli akseptert som mann i dette samfunnet.

– Men på reisen finner han selv ut hva som er viktig for ham. Æren går fra å være negativt ladet til å bli positivt, men likevel er spørsmålet om han vil gjennomføre oppdraget han er sendt ut for å gjøre, eller løsrive seg fra det, sier Zaman.

Ikke opptatt av billettsalg

Han åpnet altså Tromsø Internasjonale filmfestival for seks år siden med Vinterland. Nå håper Hisham Zaman at det betyr lykke å åpne TIFF på ny med sin første spillefilm.

– Jeg håper det går to-tre ganger bedre. På Vinterland var jeg omtrent student. Jeg kom rett ut fra filmskolen på Lillehammer og lagde den. Så jeg håper denne filmen får et større publikum.

– Men egentlig er jeg ikke så opptatt av billettsalg. Jeg tenker mer på å dele denne personlige historien med disse menneskene, som har en idé om temaet, men vil få se noe helt annet enn de ser gjennom reportasjer på tv og i aviser. De vil oppleve tematikken på nytt, fra et annet perspektiv, sier Hisham Zaman.

Før snøen faller får norgespremiere litt senere i vinter.