– Nei, jeg leser ikke anmeldelser. Har ikke lest dem på 10 år. Man blir så selvopptatt og når jeg leser en dårlig anmeldelse blir jeg så ulykkelig.

Regissøren Thomas Vinterberg deltok i hovedkonkurransen under årets filmfestival i Cannes med sin nyeste film Jakten. Bjugn-saken, og flere andre overgrepssaker, utgjør grunnlaget for filmen som ifølge Vinterberg ikke handler om skyldspørsmålet. Da Filmbonanzas Vegard Larsen møtte dansken var de første anmeldelsene kommet i danske aviser; de er overstrømmende positive.

– Jeg laget en film i 1998 (Festen, journ.anm.) om en mann som var skyldig, nå har jeg laget antitesen til den filmen, forteller han til Larsen.

Ble tipset om norsk overgrepssak

– I 2000 banket det på døren min hjemme og en berømt dansk barnepsykolog sa til meg: «Du har laget Festen», jeg svarte ja og han fortsatte: «Det her en annen film du skal lage. Les disse sakene». Dette var noe folk sa til meg hver dag.

Vinterberg la sakene til side og leste dem ikke før ti år senere. Da trengte regissøren en psykolog og før han ringte leste han endelig avisartiklene om Bjugn-saken: – Jeg ble dypt sjokkert.

Mads Mikkelsen i «Jakten». (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Mads Mikkelsen spiller Luca i Thomas Vinterbergs «Jakten». (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)

– De sakene denne filmen tar utgangspunkt i er saker hvor menn og kvinner blir uskyldig anklaget for pedofili, i barnehager og andre steder. Jeg så muligheten for å lage et stort drama om tapet av uskyld, tilgivelse, vennskap og kjærlighet.

ANMELDELSE: Submarino – råfin dansk filmfortelling fra Vinterberg

– Hva med saken inspirerte deg?

– Bjugn-saken, og de andre sakene, fascinerer meg. For om man tar utgangspunkt i at hovedpersonen (i Jakten, spilt av Mads Mikkelsen journ.anm.) er uskyldig – det vet vi jo ikke – så har barna skapt en fantasiverden. Jeg vil understreke at vår film er fiksjon og vi tar ikke stilling til skyldspørsmålet i Bjugn eller andre steder.

– Vi skaper ofre av våre barn

Vinterberg understreker flere ganger at jakten handler om så mye mer enn overgrepssakene. For ham er det viktig å skildre livene til menneskene rundt, hva som skjer mellom dem, og hva som skjer med samfunnet. Ord og beskyldninger kan ødelegge liv fortsetter regissøren.

– Saken er en liten tynn kjerne i filmen som holder den sammen og får den til å bevege seg fremover, men så har du alt livet rundt. Tapet av uskylden. Disse glade menneskene som lever et fint liv i fellesskap, som rammes av en trollsplint og mister sin uskyld.

(artikkelen fortsetter under traileren)

– Da jeg spurte, mens jeg gikk i tredjeklasse, om vi skulle ha seksualundervisning, dro læreren ned buksa og viste alt selv. I dag ville han havnet i fengsel. Men jeg syns vi i dag har gått for langt, vi skaper ofre av våre barn.

Tapet av uskyld står sentralt i Jakten, hvor læreren Lucas (Mads Mikkelsen) blir anklaget for overgrep. Filmen viser hvordan en uskyldig løgn kan ødelegge et helt liv.

ANMELDELSE: En kongelig affære – Mikkelsen imponerer i storslått dansk kostymedrama

– Ordet «heksejakt» har vært vårt nøkkelord hele veien. Et annet begrep vi har jobbet med er tanken som virus, å betrakte det sagte ord som noe som aldri kan tas tilbake. I dagens sosiale medier kan et menneskes liv ødelegges av noe andre sier om. Derfor håper vi at vår film kan dra parralleler til andre lignende saker.

«Jakten» av Thomas Vinterberg har premiere på norske kinoer fredag 1. februar.

SESONGPREMIERE: Se årets første Filmbonanza-sending i kveld på NRK 2 kl. 2130.