Under annonseringen av årets Oscar-kandidater ble det i dag klart at Kon-Tiki er nominert til Oscar i klassen beste fremmedspråklige film. Prisen deles ut 24. februar.

Les også: Disse er nominert til Oscar 2013

Vinn filmpakke: Stem på dine Oscar-favoritter her

Se intervju med Joachim Rønning og Espen Sandberg

– Dette er helt uvirkelig. Jeg var sikker på at vi ikke skulle få en nominasjon, jeg. Publisisten min ringte, og jeg hylte og vekket hele hotellet, sier Joachim Rønning, en av regissørene av filmen, på telefon fra LA.

– Det er helt fantastisk at filmen, og nå vi, opplever dette her.

– Har du sett filmene dere konkurrerer mot?

– Nei, jeg har ikke fått med meg noen ting. Jeg skal begynne å se på det nå, jeg hadde ikke nerver til å se de. Men vi har vunnet vi nå. Dette er en seier for oss, sier Rønning.

– Hva tror du dette kan føre med seg for Kon-Tiki?

– For oss som regissører er det jo en fantastisk anerkjennelse. Men fantastisk for filmen, nå som den skal ut i verden.

Se video fra når Kon-Tiki blir nominert her

Håper på feiring i LA

Hovedrolleinnehaver Pål Sverre Valheim Hagen har ikke tenkt så mye på nominasjonen, men håper å kunne feire den i Los Angeles sammen med sine filmkolleger.

– Dette er veldig viktig for filmen, og det er flott utgangspunkt for filmens amerikanske liv. Den skal på kino der etter hvert. Så det er fantastisk å ha denne nominasjonen i ryggen.

Pål Sverre Hagen spiller Thor Heyerdahl i Kon-tiki (Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film).
Pål Sverre Hagen spiller Thor Heyerdahl i Kon-tiki (Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film).

Lykkelig produsent

Da NRK snakket med produsent Aage Aaberge like etter offentliggjøringen hadde han vanskelig for å sette ord på hva han følte.

– Det går trill rundt for meg. Jeg synes det er helt fantastisk, jeg har nesten ikke ord, sier en lykkelig Aaberge til NRK.

Nominasjonen og utdelingen kommer i en perfekt tid, med tanke på lanseringen i Statene.

– Dette betyr enormt mye for filmen. Vi har premiere i USA to dager før utdelingen så det er optimalt at vi er nominert med tanke på lanseringen i USA og i resten av verden, sier han.

Stolt kulturminister

Kulturminister Hadia Tajik. (Foto: Regjeringen.no)

Kulturminister Hadia Tajik er storfornøyd med en norsk Oscarnominasjon.

– Jeg vil gratulere Kon-Tiki varmt med å bli nominert til Oscar, det er en stor ære for Kon-Tiki og en stor glede for alle oss andre nordmenn som har gledet oss over denne filmen.

– Hva betyr dette for norsk film?

– Det betyr at det er enda flere som vil få gleden av å få se Kon-Tiki og kanskje vil de og bli nysgjerrige på andre ting som blir produsert i Norge. Det blir i alle fall veldig spennende å følge dette videre og se hvordan det går i februar.

– Hva tror du om Kon-Tikis vinnersjanser?

– Kon-Tiki er en stilig og spektakulær film og når de nå er nominert så har de alle muligheter til å nå helt opp til topps. I 1950 så vant dokumentaren om Kon-Tiki-ferden Oscar for beste dokumentarfilm, og hvis denne Kon-Tiki-filmen nå vinner i år da er på en måte ringen sluttet.

Konkurrerer mot kostymedrama og romanse

Filmen konkurrerer med Amour fra Østerrike, En kongelig affære fra Danmark, No fra Chile og War Witch fra Canada.

Les anmeldelseene av Amour og En kongelig affære

Kon Tiki er en av de dyreste filmene som noensinne er laget i Norge, og med en prislapp på 93 millioner kroner ble det knyttet enorme forventninger til storfilmen som har blant andre Pål Sverre Valheim Hagen og Agnes Kittelsen i rollene. Kon-Tiki er regissert av Joachim Rønning og Espen Sandberg, som også hadde regien på publikumssuksessen Max Manus. Filmen om Thor Heyerdals strabasiøse ferd over Stillehavet fikk jevnt over gode anmeldelser, og ble årets mest sette film på norsk kino i fjor.

Les også: Satelite Awards-nominasjon styrker Oscar-sjansene

I rekka av nominerte

Med en Oscarnominasjon i å skilte med har nå Kon-Tiki trådt inn i samme klubb som Ni Liv (1957) Veiviseren (1988), Søndagsengler (1996), og Elling (2001). Norske Torill Kove vant Oscar for den animerte kortfilmen Den danske dikteren i 2007 mens Thor Heyerdahls egen film om Kon-Tiki-ekspedisjonen vant Oscar i 1951.

Les også: Oscarvinnere 2012

Filmpolitiet gav Kon Tiki terningkast 5, og Birger Vestmo skriver blant annet i sin anmeldelse at «Filmen akkurat som forventet, hvilket betyr at dette er et stort og bredt drama med historisk sus, der eventyrlysten tyter ut av filmruta».

Les Filmpolitiets anmeldelse av Kon-Tiki her

AV: Andreas Hadsel Opsvik, Marte Hedenstad, Magne Hansen, Camilla Veka, Daniel Eriksen, Anders Tvegårg, Maria Lindberg.