Tommy Wirkolas splatteraction Hansel and Gretel: Witch Hunters handler om en av verdenshistoriens mest kjente duoer. De to barna som dyttet en heks inn i hennes egen ovn når hun forsøker å spise dem. I Wirkolas film er de to blitt voksne og har fortsatt sin heksegjerning.

VIDEO: Bli med bak kulissene på Wirkolas Hollywood-debut

To skuespillere, i hver sin rolle skreddersydd for akkurat dem, som sammen skaper noe spesielt. Kanskje de har en uvanlig kjemi, kanskje de opplever noe spesielt sammen, kanskje de var umåtelig populære i sin samtid. Mange faktorer må til for at en filmduo blir spesiell.

Ukas toppliste er en hyllest til filmhistoriens beste duoer.

Bud Spencer og Terence Hill
Terence Hill & Bud Spencer.

Maria: Bud Spencer og Terence Hill er en duo som har slått, ridd, råkjørt og banka seg gjennom en rekke action og spaghetti-western-komedier, alltid med et glimt i øyet som ufarliggjorde all skytinga og volden.

De mest kjente er Trinity-filmene som var enormt populære på 70-tallet, og som absolutt står igjen som klassikere i sin sjanger.

Personlig har jeg et evigvarende kjærlighetsforhold til komedien Watch out, we’re mad (Originaltittelen «…altrimenti ci arrabbiamo!», betyr ifølge google translate «ellers blir vi sinte!» Tør ikke å tenkte på hva den norske tittelen var.)

TOPP 10: Western-filmer – legg inn din liste her!

Hvorfor det var akkurat denne filmen som fikk såpass hard spilling i VHSen vår da jeg var liten handler om flere ting, men først og fremst handler det om slåssinga. I filmen vinner heltene våre en dune buggy (en slags firhjuling-bil) i et bilrace som de ender opp med å dele på, som de etterpå blir frastjålet, og som de deretter bruker resten av filmen på å få tilbake.

Dette innebærer mye slåssing, og for meg er slåssing i 70-tallsfilm er først og fremst noe man hører. Dette er én og en halv time med SCMOCK! KLÆSJ! og BOFF! utført av storsjarmøren Hill og den litt treigere og mer stillfarne Spencer.

Disse motsetningene sammen med den evige konkurransen mellom dem når det gjelder bilkjøring, pølsespising og øldrikking blir heller aldri kjedelig.

Jeg skal være den første til å innrømme at mye av sjarmen ligger i perioden den ble laga, for det hadde liksom ikke vært det samme uten slengbuksene, den halv-dårlige lyden, og slåsse-og-bilkjøresekvenser som strengt tatt hadde hatt godt av litt strammere klipping.

Skrevet av Maria Lindberg.

C-3PO og R2-D2
C3PO og R2-D2 i Star Wars. (Foto: Lucasfilm).

Marte: En astrodroide fra Naboo og en androide fra Tatooine – filmhistoriens mest berømte droider er uten tvil R2-D2 og C-3PO!

Duoen har vært med i alle de seks Star Wars-filmene, og jeg er sikker på at til og med bestemoren din ville dratt kjensel på de to om hun hadde sett dem.

Anmeldelse: Star Wars: The Complete Saga – Stjerneklar stjernekrig på Blu-ray!

Som en virkelig god duo, utfyller C-3PO og R2-D2 hverandre perfekt på skjermen. Publikum forstår ikke hva lydene R2-D2 lager betyr, men ut i fra hva C-3PO svarer forstår vi hva han har sagt.

Han er en artig og småfrekk liten fyr R2-D2, og med hjelp av en god dose heltemot og de mange dingsene og innretningene han har, redder han dagen rett som det er. C-3PO derimot, virker mer som en småfeig, britisk overklassebutler. Han er stappfull av kunnskap og er flytende i over seks millioner former for kommunikasjon, men likevel er han en enkel fyr, som helst vil unngå trøbbel. Det er selvfølgelig lettere sagt enn gjort.

I am C-3PO human-cyborg relantions, and this is my counterpart R2-D2.

Siden R2-D2 og C-3PO er så forskjellige er de sjelden enige om hva som bør gjøres, noe som fører til den konstante småkranglingen de er så kjent for, og som har underholdt Star Wars-fans i generasjoner.

Når Star Wars: Episode VII når kinolerretet i 2015 håper jeg virkelig vi får et gjensyn med denne morsomme og underholdende duoen!

Les også: Dette er den nye Star Wars-regissøren!

Skrevet av Marte Hedenstad.

Thelma og Louise

Geena Davies og Susan Sarandon i Thelma and Louise. (Foto: MGM Pictures)

Andreas: Lat oss for ei lita stund gløyme Ridley Scott sine flotte sci-fi-univers, og sjå på det fantastiske han har gitt oss i fullstendig realistiske miljø. I 1991 regisserte han Thelma and Louise, med perfekte rolleprestasjonar frå Susan Sarandon og Geena Davis. Rett og slett.

I ein taklaus Ford set dei avgarde, vekk frå den keisamme kvardagen og inn i noko dei har kontroll over sjølv. Så får det så vere at det ender opp i totalt anarki.

– Louise, get us to damn Mexico.

Thelma and Louise er blant nokon sett på som eit feministisk praktstykke. For andre er det «berre» endå ein «rape and revenge»-film. For meg er det uansett ein av filmhistoriens beste road movies.

Filmen vart belønna med fleire Oscar-nominasjonar – blant anna «Beste hovudrolle»-nominasjon til båe hovudrollene – og ein siger til Callie Khouri for beste manus. Etter dette har ikkje Khouri gjort så veldig mykje manusarbeid før ho plutseleg dukka opp med TV-serien Nashville i 2012.

Anmelding: Nashville: – En fin blanding av fine countrymelodier, drama og intriger

Ein av grunnane til at ho no har vald TV-serier er at ho meiner filmbransjen ikkje tør å lage slike filmar lenger:

– Eg trur ikkje noko studio på éin million år ville lage Thelma and Louise akkurat no, sa ho i eit Salon-intervju i fjor.

Og om ingenting av det interesserer deg, dette var den første verkelege rolla for ein ung Brad Pitt. Det er kanskje verdt noko i den store samanhengen det òg.

Skrevet av Andreas Opsvik.

Jake og Elwood

Birger: Hvorfor elsker jeg The Blues Brothers? Fordi brødrene Blues alltid går med hatt og solbriller! Fordi Bluesmobilen deres har sjel! Fordi musikken er tidløst herlig! Fordi de tørrvittige kommentarene står i kø! Fordi biljaktene fremdeles gir meg hakeslepp!

Brødrene Jake og Elwood Blues ble skapt i tv-showet Saturday Night Live. John Belushi og Dan Aykroyd så potensialet i en film og fikk med seg regissør John Landis.

Det resulterte i en uforglemmelig duo, som leverer evigvarende replikker på løpende bånd:

  • “We’re on a mission from God.”
  • “Our Lady of Blessed Acceleration, don’t fail us now.”
  • “This is glue. Strong stuff.”

Og selvsagt:

  • “It’s 106 miles to Chicago, we’ve got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it’s dark and we’re wearing sunglasses.”

BLU-RAY: The Blues Brothers – en av tidenes kuleste filmer

The Blues Brothers er en film som tåler et flersifret antall gjensyn. Dens smittende fortellerglede underholder like godt i 2013 som i 1980. Og brødrene Blues er fremdeles en av tidenes kuleste duoer på film, eller noe annet medium!

Skrevet av Birger Vestmo.

Vincent og Jules

Travolta og Jackson i en ikonisk scene fra filmhistorien. (Foto: Miramax).

Rune: Hverken John Travolta eller Samuel L. Jackson skulle egentlig spille i Pulp Fiction.

Michael Madsen, som først fikk rollen som Vincent Vega spilte figuren Vic Vega i Tarantinos debutfilm Reservoir Dogs fra 1992, valgte i stedet å spille i Kevin Costner-filmen Wyatt Earp – et valg han flere ganger har fortalt at han angrer bittert på. Produsenten Harvey Weinstein presset på for at Daniel Day Lewis skulle få rollen i stedet, men tilslutt endte John Travolta opp med rollen.

På første audition for rollen som Jules misforstod Jackson situasjonen, og gadd ikke leve seg inn i rollen. Han trodde det rett og slett var en manusgjennomgang og bare leste helt normalt fra papirene.

ANMELDELSE: Django Unchained – kraftig kost fra Tarantino

Rollen gikk egentlig til den ukjente skuespilleren Paul Calderon, men etter at produsenten Weinstein presset på, fikk Jackson muligheten til å gjennomføre en ny audition. Calderon endte opp med den anonyme rollen som bartender i Marsellus’ egen bar.

En lang rekke tilfeldigheter førte de riktige skuespillerne til de riktige rollene, men det er jo interessant å se for seg hvordan Lewis ville gjort Travoltas jobb.

Skrevet av Rune Håkonsen.