Hollywoods mest betalte skuespiller er kinoaktuell med den nye filmen Jack Reacher. «He doesn’t care about proof, he doesn’t care about the law, he only cares about what’s right» – i Jack Reacher spiller Tom Cruise en engang militæroffiser som ikke klarer å legge fra seg sin tidligere jobb og tar loven i egne hender.

Anmeldelse: Jack Reacher – Tom Cruise gir hundre prosent!

Filmpolitiets overkonstabel Birger Vestmo mener Cruise gir jernet i filmen, og at den nettopp fylte 50-åringen er så trent at han ser ut som han er tretti. Mannen har vært i bransjen siden 1981 og har en lang karriere med mange gode, noen dårlige og noen fabelaktige rolleprestasjoner på CV-en.

Les også: Nå fyller han 50 år!

Nå kårer vi hans beste roller noensinne, og etter mye diskusjon har vi kommet frem til fem rollefigurer vi mener er de beste i Cruise sin karriere!

Det var ikke lett og noen boblere bør nevnes. John Anderton i Minority Report, Charlie Babbit i Rainman, Brian Flanagan i Cocktail og Jerry Maguire i filmen med samme navn, er noen av rollefigurene som slåss om å få være med på lista.

Er du uenig i Filmpolitiets liste? Legg igjen din egen i kommentarfeltet i bunnen av saken!

Frank T. J. Mackey i Magnolia (1999)

Rune: Boogie Nights ble en så stor suksess da den kom i 1997 at regissør Paul Thomas Andersson fikk en blank sjekk til sitt neste prosjekt. Han innså at dette var den ene muligheten han ville få til å skape sitt mesterverk.

Magnolia er, på godt og vondt, den beste filmen jeg noensinne vil lage.

I mosaikken av mennesker, historier og skjebner i Magnolia møter vi Frank Mackey, en fyr som pusher et misogynt kurs for usikre menn. Tom Cruise var først skeptisk og var usikker på om han ville skildre en slik person, men Anderson og produsenten Michael De Luca overtalte Cruise i et møte om å ta jobben. Rollen var skrevet nettopp for ham.

Den store endringen Frank Mackey går gjennom i løpet av Magnolia viser at Tom Cruise en gang var en dyktig skuespiller med et stort register. Sluttscenen, hvor Mackey etter mange år gjenforenes med sin far, i det faren er i ferd med å dø, er for meg en av de beste filmscenene fra 90-tallet.

I løpet av en enkelt scene endres vår forakt for den kvalme Frank T.J. Mackey til overstrømmende sympati, det var sin fars kjærlighet han savnet hele tiden. En imponerende snuoperasjon etter nærmere tre timer med intrikate fortellinger fra livet i San Fernando-dalen i California.

Under prisutdelingssesongen i 2000 fikk Cruise en Golden Globe-pris for beste birolle, og en Oscar-nominasjon.

Skrevet av Rune Håkonsen.

Se traileren for Magnolia her:

Vincent i Collateral (2004)

Maria: Kanskje var det fordi Collateral var så «U-Cruisesk», kanskje var det fordi Cruise ikke var den som kjørte fra eksplosjoner på motorsykkel med ei deilig dame på slep, men antageligvis har Vincent en plass på denne lista fordi Cruise trengte ham så sårt.

Etter å ha spilt klassisk «skada actionhelt med indre demoner» i Minority Report og Den Siste Samurai må det ha vært deilig å spille psykopaten med det kalde blikket, det stødige siktet og den upåklagelige buksepressen.

Det har alltid vært noe med øynene til Tom Cruise, noe som gjør at man hvert øyeblikk forventer at det skal poppe ei sånn Se og Hør-stjerne ut av dem. Det viste seg at den samme intensiteten også kunne overføres til kalde og onde øyne, de øynene som utstråler uforutsigbarhet og skrekk, og de øynene som gjør deg livredd selv om det brer seg et stort glis i resten av ansiktet.

Collateral hadde vært en forglemmelig affære med en klassisk karakterskuespiller i rollen som Vincent, men Cruises evne til å holde på publikums oppmerksomhet, kombinert med vissheten om hva slags figurer han vanligvis spiller gjorde Collateral litt mer sexy film.

Selv med skjorta til Cruise godt kneppet igjen gjennom hele historien.

Skrevet av Maria Lindberg.

Se et klipp fra Collateral her:

Ethan Hunt i Mission Impossible-filmene (1996-2011)

Marte: Action-thrilleren Mission Impossible ble en umiddelbar kassasuksess da den kom på kino i 1996. Her spiller Cruise den hemmelige agenten Ethan Hunt, som blir beskyldt for drapet på sine medagenter og dermed må renvaske seg selv, samtidig som han prøver å unnslippe snikmorderne på jakt etter ham.

Filmens mest kjente scene er nok når Ethan Hunt bryter seg inn i CIAs ugjennomtrengelige hvelv ved å bli heist ned fra taket. Kinopublikumet i 1996 lot seg imponere stort over Tom Cruise sine ferdigheter, og de nervepirrende minuttene er blitt en av de mest kjente scenene i Cruise sin karriere.

Rollen som Ethan Hunt etablerte dermed Cruise som actionhelt og fortjener derfor en plass på denne listen, og i 2011, 16 år etter den første filmen kom på kino, leverte Cruise den fjerde filmen i det som har blitt en svært suksessfull filmserie.

Mission: Impossible – Ghost Protocol ble en av de mest innbringende filmene i 2011 og her viser Cruise at han fortsatt mestrer skiftet mellom heftig action og nervepirrende thriller i rollen som Ethan Hunt.

Imponerende er det også at han fortsatt gjør sine egne stunts, som når han i en alder av snart 50 år løper nedover veggen på utsiden av verdens høyeste skyskraper, Burj Khalifa i Dubai.

Anmeldelse: Mission: Impossible – Ghost Protocol – Tom Cruise får alle actionelskere til å glise bredt!

Skrevet av Marte Hedenstad.

Se den kjente scenen fra Mission Impossible her:

Maverick i Top Gun (1986)

Marte: Tre år etter gjennombruddet som rebelsk ungdom i Risky Business landet Tom Cruise rollen som den unge jagerflypiloten Maverick i Top Gun.

Maverick er en av de mest ikoniske rollene i Tom Cruise sin karriere, og det er ikke bare på grunn av pilotbrillene og skinnjakka. Dette var rollen som for alvor konstaterte at Tom Cruise var en stjerne som var kommet for å bli, og når man ser tilbake på filmen i dag er det ikke vanskelig å forstå hvorfor.

Joda, filmen er full av klisjeer og onelinere, men Cruise er som født for rollen som den lettere arrogante og ekstremt kjepphøye Maverick.

I feel the need… the need for speed!

Tom Cruise leverte replikker som dette med en selvfølgelighet som kun en fyr med stor tro på seg selv kan klare. Knivingen mellom Maverick og Iceman, spilt av Val Kilmer, er en fryd å følge med på, noe som gjør Top Gun til en film man kan se igjen og igjen med den største glede.

Skrevet av Marte Hedenstad.

Se «you can be my wingman»-scenen fra Top Gun her:

Ron Kovic i Født 4. juli (1989)

Birger: Ingenting av det Tom Cruise hadde gjort før kunne forberedt oss på det han presterte i Født 4. juli. Han gikk rett fra stor suksess med glatte kjekkasroller til å skape et sårt og intenst portrett av en Vietnam-veterans kamp for oppreisning i Oliver Stones sterke film.

Cruise takler rollens utfordrende utvikling imponerende, fra den blåøyde, naive og nasjonalromantiske gutten i starten, til den fysisk og psykisk merkede mannen mot slutten.

That’s that’s the problem, Mom, I’m not dead. I got to live.

Scenen der Kovic kommer hjem fra krigen som handikappet i rullestol og blir vist sitt ombygde gutterom av faren (Raymond J. Barry) er hjerteskjærende i all sin enkelhet. Og hans forvandling fra krigshisser til krigsmotstander er både vond og varm på samme tid.

Tom Cruise ble høyst fortjent Oscar-nominert for denne rollen. Uflaks for ham at Daniel Day Lewis også var nominert for en handikapp-rolle (Min venstre fot)!

Skrevet av Birger Vestmo.

Se en av de sterke scenene fra filmen her:

Er du uenig i vår liste? Legg igjen dine egne favoritter i kommentarfeltet!