Verdens nest største datatreff er over for denne gang. The Gathering fylte opp Vikingskipet med over 5000 datainteresserte unge mennesker fra onsdag til søndag påskeuka.

Hvis du tror at det eneste man gjør på TG er å stirre inn i en dataskjerm i fem dager, så tar du feil! Det arrangeres konkurranser, foredrag og workshops hver dag, i tillegg til underholdning fra scenen midt i skipet.

Et av høydepunktene under The Gathering i år var uten tvil cosplaykonkurransen som ble holdt fredag kveld. Det er første gang TG har hatt en slik konkurranse og engasjementet var stort, med over 20 deltagere.

Les også: Fantastisk stemning på The Gathering!

Hva er cosplay?

Cosplay er en sammensetning av engelske «costume» og «role play», og går ut på at man kler seg ut som og spiller tegneseriehelter, spillfigurer, filmskikkelser, eller lignende.

Mange lager kostymene selv og man går gjerne på conventions, såkalte cons, med likesinnede og lever seg inn i figuren og får et nytt alterego for en dag.

Les også: Cosplaystjerne for en dag på Comic-Con!

Øyvind Krogsrud som Commander Shepard på The Gathering. (Foto: Marte Hedenstad, NRK P3).
Det var mange som kledde seg ut! Her er Øyvind Krogsrud som Commander Shepard på The Gathering. (Foto: Marte Hedenstad, NRK P3).
En klar vinner

Tine Marie Riis fikk hovedprisen for beste kostyme i cosplaykonkurransen på The Gathering. Hun hadde kledd seg ut som Caitlyn fra spillet League of Legends og har laget deler av kostymet selv.

– Tine Marie var uten tvil den mest gjennomførte både i sitt spill og i sitt kostyme, så det var ingen tvil om at det var en velfortjent seier, sier den ene dommeren i konkurransen Hanna Duna.

Hun har erfaring innen søm fra teater og er nå fursuit-bygger, noe som betyr at hun lager kostymer som gjerne ser ut som dyr. Duna synes Tine Marie hadde et svært velgjort kostyme.

– Hun hadde fantastisk godt materialvalg for å få frem det kostymet hun ønsket og hun spilte rollen sin godt.

Tine Marie Riis vant cosplaykonkurransen med Caitlyn fra League of Legends. (Foto: Marte Hedenstad, NRK P3).
Tine Marie Riis vant cosplaykonkurransen med Caitlyn fra League of Legends. (Foto: Marte Hedenstad, NRK P3).
– Det er en stor hobby

Tine Marie Riis er en erfaren cosplayer, og på Facebook-siden sin legger hun ut planer over hvilke prosjekter hun jobber med og hva hun skal lage av kostymer fremover.

Hun valgte å lage et Caitlyn-kostyme fordi hun er stor fan av figuren fra League of Legends.

– Jeg spiller henne mye og jeg er veldig fascinert av stilen hun har. Hun er en snikskytter og er sheriff over byen sin, hun liker å passe på og det gjør jeg også, forklarer Tine Marie med et smil.

Tine Marie fikk skryt av dommerne for materialvalget på kostymet, noe som er viktig for å få et bra resultat, både på selve kostymet og på tilbehøret.

– Våpenet er laget av crafting foam, det er et materiale man får kjøpt både på nett og på Panduro, som jeg har gått over med strykejern for å kunne forme det slik jeg ville ha det, og så har jeg lagt på forskjellige detaljer, forteller hun.

Det tar lang tid å lage et så velgjort kostyme som det Tine Marie vant konkurransen med. Selv har hun laget støvlene hun har på, alle beltene og de mange detaljene på kostymet. Hun brukte om lag to uker på å få dette kostymet ferdig, men hun har også brukt to til tre måneder på å lage andre kostymer.

– Det tar lang tid, det gjør det, men dette er en stor hobby for meg, sier hun.

Tine Marie har alle detaljer på plass. (Foto: Marte Hedenstad, NRK P3).
Tine Marie har alle detaljer på plass. (Foto: Marte Hedenstad, NRK P3).
Kreativt og åpent

I tillegg til Hanna Duna var Christina Erring Bårdsen og Martine Tufte dommere under konkurransen. De har begge stor erfaring innen cosplay, og Tufte er arrangør av en av Norges mest populære animemesser, nemlig Banzaicon i Larvik.

Hun stilte som monk fra Diablo 3 i anledning konkurransen, og Tufte forteller at hun har holdt på med cosplay siden 2007, da det enda var relativt nytt i Norge.

Martine Tufte, Christina Erring Bårdsen og Hanna Duna var dommere for cosplaykonkurransen på The Gathering. (Foto: Marte Hedenstad, NRK P3).
Martine Tufte, Christina Erring Bårdsen og Hanna Duna var dommere for cosplaykonkurransen på The Gathering. (Foto: Marte Hedenstad, NRK P3).

De tre, fire siste årene har cosplay blitt mer og mer populært i Norge, med flere og flere conventions rundt omkring i hele landet. Martine Tufte tror at det gode miljøet i cosplaymiljøet er en del av grunnen til at det har blitt så populært.

– Miljøet er veldig kreativt og åpent. Det er veldig lett å passe inn, du kan være deg selv og du blir ikke dømt for noe.

Les også: Reiste fra Australia for The Gathering!

Gøy med oppmerksomhet

I tillegg til åpenheten og at det selvfølgelig er veldig kreativt, tror Tufte at anerkjennelse også er en pådriver for at folk synes det er gøy.

– Det er noe folk kjenner igjen. Når du refererer til figurer som noen elsker, så vil du automatisk få mye tilbakemelding fordi det er folk som virkelig verdsetter at du har lagt så mye arbeid ned i den karakteren, forteller hun.

Akkurat dette med tilbakemelding og oppmerksomhet var noe av grunnen til at meddommer Christina Erring Bårdsen ble hekta på cosplay. Hun lager hovedsakelig kostymer av spillfigurer og begynte med cosplay etter at hun hadde laget en Portal-gun til å ha over peisen.

– Da jeg hadde laget den var det to uker til neste con, så da tenkte jeg at; greit, jeg lager resten også. Og så fikk jeg masse oppmerksomhet, det var kjempegøy og da var jeg bitt av basillen.

Erring Bårdsen stilte også i kostyme for anledningen og hadde kledd seg ut som Dovakhii fra The Elder Scrolls.

Hvilken figur ville du vært om du skulle vært med på cosplay? Fortell i kommentarfeltet!