Under prisutdelingen på Tribeca Film Festival, som ble grunnlagt av blant andre skuespilleren Robert de Niro i 2002, vant Før snøen faller pris for beste foto. Regissør Hisham Zaman og fotograf Marius Matzow Gulbrandsen var tilstede i New York for å ta i mot prisen.

Før snøen faller har et sterkt billedspråk som matcher styrken og ambisjonen i historien om en tenåringsgutten som må ut og begå æresdrap på sin søster. Filmet i fire land, fangende alt fra landsbyliv til europeiske storbyer, fra intime innendørsscener til summende gateliv, fra en strabasiøs grensekryssing til et blekt og vakkert nordisk vinterlandskap – fotograferingen inviterer oss inn i mange kraftfulle verdener og utnytter mange muligheter for filmfotografering som kunstform, skriver juryen i sin begrunnelse ifølge en pressemelding fra Norsk filminstitutt.

Fotograf Marius Matzow Gulbrandensen fikk pris for beste foto under Tribeca-festivalen. (Foto: NFI)
Fotograf Marius Matzow Gulbrandensen fikk pris for beste foto under Tribeca-festivalen. (Foto: NFI)
Vant pris for beste nordiske film

Filmen hadde urpremiere på Tromsø Internasjonale Filmfestival i januar i år, da fortalte regissøren til Filmpolitiet at ideen oppstod ved å gå utenfor hans konforme norske oppvekst. Tidligere i år ble filmen også kåret til beste nordiske film under Gøteborg Internasjonale Filmfestival.

– Det er så destruktivt, så vanskelig og betent. Jeg har forsøkt å gå inn i problemstillingen med et annet perspektiv, ikke for å banalisere eller dømme det, men for å utforske det med nysgjerrighet.

– Filmen forsøker å finne ut om en gutt med en slik destruktiv plan, som på alvor tenker å reise gjennom ild og vann for å begå et drap, vil han lykkes med det? Hvilke utfordringer vil han møte? Hvordan vil han bruke det til å utvikle seg som menneske? Og hva skjer når han selv opplever kjærligheten, som er selve årsaken til at søsteren rømte fra sitt eget bryllup, spurte Hisham Zaman retorisk i Tromsø.

«[Filmen] forteller om æresdrap sett fra den potensielle gjerningsmannens side, og overraskelsen ligger i at hans historie faktisk vekker sympati og medfølelse.»

«Før snøen faller», anmeldt av Birger Vestmo.

ANMELDELSE: Før snøen faller – historien om et forventet æresdrap

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.