Nettspillene QWOP, GIRP, og CLOP, har alle i tur og orden blitt spredd i høy hastighet på nettforum og i sosiale medier. Navnene indikerer at du kun kan bruke fire knapper til å styre spillene, enten det er å løpe hundre meter, klarte en fjellvegg, eller å få en enhjørning opp i gallopp.

Selve spillene ble populære for sin beryktede vanskelighetsgrad, hele poenget var at det skulle være usedvanlig vanskelig, og dermed ble det også underholdende å se hvem som gjør det dårlig, ramler hardest eller faller lengst.

Etter å ha fått mye oppmerksomhet for sitt bidrag til en «Game Jam», en spillutviklingskonkurranse som går over 48 timer, bestemte gjengen i Bossa Studios seg for å lage et faktisk spill av prototypen.

I Surgeon Simulator 2013 beveger du en kirugs hånd ved å bevege datamusa, mens de fem fingerene styres av fem knapper på tastatur. Etter 30 sekunder forstår alle spillere hvordan dette fungerer, men så kommer oppgaven: Du skal utføre en hjertetransplantasjon.

(anmeldelsen fortsetter under videoen)

Hysterisk vanskelig

At det er underholdene å miste pasient etter pasient, å utføre kompliserte inngrep på en så dårlig måte, høres kanskje rart ut – men spillet er langt fra virkeligheten. Vanskelighetsgraden, de utfordrene kontrollene, og den tegneserieaktige grafikken, er kjernen i Surgeon Simulator 2013.

Og, bare så det er klart, hvor godt du utfører de forskjellige operasjonen er ikke viktig. Etter å ha fjernet ribbein, tatt ut lungene, lever og hjertet, på det første brettet hvor et hjerte skal byttes ut, er det bare å kaste inn det nye organet og stappe det andre på plass, før du får beskjed om at pasienten er reddet.

Det er morsomt å prøve et par ganger, men vansklighetsgraden er så høy at de færreste vil spille dette mer enn 30 minutter totalt. De umulige kontrollerne hindrer både engasjement og følelsen av å overvinne en umulig hindring, det er ikke godt spilldesign.

Surgeon Simulator 2013 er et konseptspill som er mer underholdende å se på, enn å spille selv.

Tilgjengelig via nettbutikken til Steam og koster omkring 80 norske kroner. Spillet er ikke fått en offisiell aldergrense fra PEGI, det europeiske systemet for aldersvurdering av dataspill.

Om SPILLET

Surgeon Simulator 2013