Unge menn som møter hverandre i dag, hilser gjerne med en klem, ofte etterfulgt av noen faste klapp på ryggen.

Filosofen Aristoteles snakket varmt om vennskap i antikkens Hellas, hvor også nære forhold mellom menn var helt vanlig. De siste årene har begrepet «bromance», som først ble brukt av skatemiljøet på 90-tallet, igjen fått høy fart. Star Trek Into Darkness forteller for eksempel om det nære vennskapet mellom Kaptein Kirk og Spock, mens de kommende premierefilmene The Great Gatsby (en av de største bromance-historiene noensinne) og Fast and Furious 6 forteller om maskuline vennskap på hvert sitt vis.

De homoseksuelle undertonene er noen ganger overtydelige, som i 80-tallets maskuline actionfilmer, men «bromance» handler ikke om sex, langt ifra. Det handler om nære vennskap, personlige bånd, og gjensidig tillit.

Ukens toppliste var eksepsjonelt vanskelig å stemme frem, og kandidatene måtte gjennom flere avstemningsrunder i redaksjonen til Filmpolitiet. Boblere som Riggs og Murtaugh fra Dødelig Våpen-filmene, Sam og Frodo fra Ringenes Herre-filmene, og nevnte Kirk og Spock fra Star Trek-universet, havnet alle utenfor det gode selskap.

Hva mener du er tidenes beste «bromance» på lerretet eller skjermen? Legg inn din liste i kommentarfeltet helt nederst.

Seth og Evan fra Superbad (2007)
Seth (Jonah Hill) og Evan (Michael Cera) i «Superbad». (Foto: Columbia Pictures)

Maria: I denne bromancen blir mye av romantikken skjult av high fives og den konstante jakten på deilige jenter og underholdende rusmidler, men det er likevel tydelig fra starten av at Seth og Evan er to gutter som har et helt spesielt bånd.

Den ene utadvendt og tøff i trynet, den andre stille og mer sjenert. Det perfekte par.

Evans mor sier helt i starten av filmen at hun ikke skjønner hvordan guttene skal klare seg uten hverandre når de begynner på universitetet – en problemstilling som følger guttene hele filmen gjennom, og som kulminerer i en gjenkjennbar og semirørende scene hvor de to ligger småfulle i hver sin sovepose og proklamerer sin kjærlighet til hverandre.

Det er liksom noe ekstra nusselig med bromance-forhold hos unge gutter, fordi de på dette tidspunktet kanskje ikke har noen andre enn hverandre, i motsetning til slike forhold hos voksne mannfolk, hvor disse forholdene blir en måte å rømme fra en slitsom hverdag som ektemann og far.

(lista fortsetter under videoklippet)


Withnail og Marwood fra Withnail and I (1987)
Withnail (Richard E. Grant) og I (Paul Mcgann) i «Withnail & I». (Foto: The Cannon Group)

Rune: To alkoholiserte kompiser, desillusjonerte og gretne, angstfylte og fabelaktige, snubler seg gjennom livet på slutten av 1960-tallet i Storbritannia.

Mens den pessimistiske Withnail slår an tonen, lunter Marwood med (navnet nevnes ikke i filmen, men kun i manuset), mens livet sakte går fremover i en skitten leilighet i Camden Town nord i London.

Selv med all skitten, alkoholen, rusen, og kranglingen, trenger det seg etter hvert frem et bilde av et forhold mellom to mennesker som bryr seg om hverandre, selv når ingen andre i verdenen gjør det.

En velkjent «bromance»-aktivitet er å lage en drikkelek ut av filmen hvor de som ser på prøver å holde følge med alkoholinntaket. Personlig vil jeg fraråde dette på det sterkeste, for selv den mest garvede alkoholiker vil bli lagt inn på sykehuset før filmen er over.

Og slutten av filmen, den er viktig å få med seg, for da kommer endelig en dannet setning (en Shakespeare-referanse at på til) ut av munnen på den ellers så rabiate Withnail: – What a piece of work is a man!

(lista fortsetter under videoklippet)


JD og Turk fra Scrubs (2001 – 2010)
J.D (Zach Braff) og Turk (Donald Faison) fra serien «Scrubs». (Foto: NBC)

Rune: Indiekongen Zach Braff slo gjennom med rollen som turnuslegen J.D. i tv-serien Scrubs som starter i 2001, et lett humoristisk sideblikk på livet som nyutdannet medisinstudent.

I løpet av sesongene får J.D. nye kjærester, har flere forhold, nye oppgaver på jobben, og nye kolleger. Den ene tingen som er konstant gjennom alle de ni sesongene serien gikk, som ikke endrer seg, er vennskap til Turk.

Sammen viser de den barnslige og tullete siden av en «bromance», men de er også samtalepartnere og støttespillere for hverandre i vanskelige tider. Selv da Turk får barn og kone forblir J.D. en av de viktigste personene i livet hans. Og nettopp denne reisen gjennom livet gjør disse to rollefigurene sammen, og i løpet av de ni årene serien var på skjermen, utviklet det nære forholdet seg.

I virkeligheten er Zach Braff og Donald Faison (som spiller Turk) bestevenner og denne energien smitter over på figurene i serien.

Deres stadige klemming har bidratt, sammen med Friends-figurene Joey og Chandler, til at menn i dagens vestlige verden tør å vise sin omtanke i større grad enn for 15 år siden.

J.D. og Turk er i hvert fall åpne om sine følelser for hverandre, og i en musikalepisode fra sesong 6 viser de frem følelsene sine på en litt annerledes måte.

(lista fortsetter under videoklippet)


Maverick og Iceman fra Top Gun (1986)
Iceman (Val Kilmer) og Maverick (Tom Cruise) i «Top Gun». (Foto: Paramount Pictures)»

Marte: Om Top Gun er en «bromance» eller i virkeligheten en «romance» er en debatt som aldri kommer til å ta slutt.

Det er alltid noen som liker å påpeke at den intense spenningen mellom macho-karene Maverick, spilt av Tom Cruise, og Iceman, spilt av Val Kilmer, må være av en seksuell art.

Og det er jo en veldig artig teori som muligens er korrekt, men når det er sagt så er Top Gun også en klassisk bromance-fortelling. Mavericks og Icemans forhold begynner med hat ved første blikk som utvikler seg til ekstrem rivalisering.

De to jagerflypilotene prøver hele tiden å utkonkurrere hverandre i lufta, og ikke minst i sanda under en spesielt intens volleyballkamp, der stikkordene for det som utspiller seg ikke kan være noe annet enn hett og svett.

Etter hvert utvikler rivaliseringen seg imidlertid til gjensidig respekt og et vennskap gror frem, noe som til slutt kulminerer i en av de mest kjente bromance-scenene gjennom tidene, nemlig når Iceman endelig anerkjenner Maverick som den strålende piloten han er og sier:

Iceman: You can be my wingman any time.
Maverick: Bullshit! You can be mine.

Og endelig kommer klemmen vi alle har ventet på! Det er jo faktisk nesten litt romantisk. Se den fantastiske scenen her!

(lista fortsetter under videoklippet)


Joey og Chandler fra Friends (1994-2004)
Joey (Matt LeBlanc) og Chandler (Matthew Perry) i «Friends». (Foto: NBC)

Andreas: Det kunne ikkje vere nokon andre, kunne det vel? Rune har gått rundt og satsa hardnakka på J.D. og Turk heile veka, men eg vil framlegge at det knappast hadde vore mogeleg med J.D. og Turk hadde det ikkje vore for nybrottsarbeidet til Joey og Chandler.

No er serien kanskje forvist til dei evige dagtidsreprisens jaktmarker, men på ei tid var dei ein del av Friends – noko av det ypperste innan sitcom-underhaldning – og kanskje ei forandrande kraft i samfunnet? Det er langt frå den openbare homoerotikken til Top Gun, men Joey og Chandler gjekk likevel hakket lengre på intimitetsfronten enn det deira samtidige kompisar på film og TV gjekk.

– Når dette hender i ein så populær tv-serie, kan det utvide dei snevre grensene for kva som er passande samkvem mellom ikkje-homoseksuelle menn, la Vegard Iglebæk fram i si masteroppgåve om klemminga i «Friends» i 2000.

Konklusjonen hans var at Joey og Chandler hjalp menn i den verkelege verda til å gi kvarandre klemmar. Når dei, med ein sitcom ikkje minst, klarar å gjere ei samfunnsendring som dette, då fortener Joey og Chandler verkeleg ein plass på lista over beste bromance!

Me avsluttar med harmonisk klemming!