– Jeg kan ikke gå inn på detaljene akkurat nå, men jeg har vært opptatt med dette spillet i det siste.

At mesteren Shigeru Miyamoto jobber med et helt nytt spill, en mulig spillserie, er ikke mindre enn et jordskjelv i spillverdenen.

Få, om noen, har hatt en mer definerende rolle i oppveksten til generasjonene som ble født på 70-, 80-, og 90-tallet. Rørleggeren Mario er ved siden av Mikke Mus verdenens mest kjente barnefigur og siden debuten på Nintendos første hjemmekonsoll i 1985 med spillet Super Mario Bros. har mannen i de røde buksene vært en sentral årsak til det japanske spillselskapets enorme suksess.

I strategipuslespillet «Pikmin 3» styrer du små skapninger rundt i et hagelignende landskap. (Foto: Nintendo)
I strategipuslespillet «Pikmin 3» styrer du små skapninger rundt i et hagelignende landskap. Spillet kommer til Norge 26. juli. (Foto: Nintendo)

Forhenværende suksess er kanskje mer riktig å skrive. Etter flere år med sjokkerende gode salgstall på sin forrige konsoll lanserte Nintendo med selvsikker mine oppfølgeren Wii U. Den nye konsollen kom på markedet før jul i fjor, men har til nå vært en salgskatastrofe.

ANMELDELSE: Wii U – et lite attraktivt alternativ for dem som ser etter en ny konsoll

Sterk konkurranse

Med tekniske spesifikasjoner langt bak årets kommende konsoller, Xbox One og Playstation 4, er det essensielt at selskapet overbeviser med høykvalitets innhold.

I januar gikk toppsjefen i selskapet, Satoru Iwata, til det uvanlige skrittet å unnskylde seg i en pressekonferanse for mangelen på nye spill. En slik uttalelse veier meget tungt i Japan som er kjent for sine strenge sosiale koder.

– Med utgangspunkt i utviklingsplanene våre bestemte vi oss mot slutten av 2012 for å bruke mer tid på å møte kvalitetsmålene våre. Jeg beklager til Wii U-brukere for mangelen på nye spill i januar og februar.

Et halvt år etter dette har ikke situasjonen endret seg markant, for mange som har Wii U-konsollen bruker den fortsatt ikke. Høsten 2013 vil bli dominert av en intens konkurranse om oppmerksomhet mellom Sony og Microsoft, og deres nye konsoller. Hvordan Nintendo skal markere seg i møte med dette, er det spørsmål som fortsatt står ubesvart.

LES: Wii U selgjer langt mindre enn forventa

Et nytt spill fra Miyamoto – en mulig ny franschise – er en viktig nyhet i denne sammenhengen. For han har jo i tillegg til Mario-spillene, skapt serien The Legend of Zelda også.

Men til det japanske spillmagasinet Famitsu indikerer Miyamoto også at et nytt originalt spill fra ham ikke blir å finne i butikkene før tidligst i 2014.

– Til neste vår, når vi lanserer Mario Kart 8, vil vi ha et godt spillbibliotek tilgjengelig, og da har jeg tenkt at det kan være riktig tidspunkt å hente frem en ny franchise.

Nintendos strategi for å fjerne de røde tallene på regnskapet, og øke salget av Wii U-konsollen, er å skynde seg langsomt. Toppsjef Satoru Iwata beholder en iskald ro i møte med investorer og presse, og er helt sikker på at han kan lede spillselskapet trygt i havn.

Problemet med at å bruke lang tid på kvalitetssikring i 2013 er at publikum allerede har mistet tålmodigheten, og dermed er faren at skuta kan komme til å synke før den ser land.

ALT OM Wii U: Sjekk alle anmeldelser og nyheter om konsollen her