Som du ser meg ble kåret til beste norske film under fredagens Amandapris-utdeling i Haugesund. Filmen var nominert sammen med blant annet Kon-Tiki, og ble dermed den «lille» filmen som slo den store juggernaut-filmen. Dette overraska Birger Vestmo.

Overraskende juryvalg

– Jeg hadde trodd at Kon-tiki, med sine 800000 kinobilletter og Oscar-nominasjon, var en klar favoritt i denne kategorien. Men dette er ikke nødvendigvis en popularitetspris, og Amanda-juryen liker åpenbart Som du ser meg bedre. Det får jeg ta til etterretning, sa Birger. 

Produsent for Som du ser meg, Yngve Sæther snakka rett fra hjertet etter å ha mottatt den gjeve prisen.

– Jeg synes at man har valgt den beste filmen og ikke den største.

– Skal jeg være helt ærlig, så synes jeg dette var fortjent!  Jeg synes at man har valgt den beste filmen og ikke den største.

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Som du ser meg

Som du ser meg vant også pris for beste filmmanus, for beste kvinnelige skuespiller og for beste regi. Dag Johan Haugerud, som har både regi og manus på filmen brukte mye tid i takketalen på å takke alle som har vært med på å lese manuset mens det ble skrevet.

– De har kommet med innspill underveis og klart å føre manuset i riktig retning. I blant er man jo masse i tvil. Man må ha gode lesere, men de rette leserne, de som er innstilt på å lese akkurat det manuset, sa han.

sommsom

Beste kvinnelige skuespiller

Prisen for beste kvinnelige skuespiller gikk til Laila Goody for rollen i Som du ser meg. Hun ble kjempeglad og rørt.

– Jeg har aldri vært så nervøs på en prisutdeling før, men gleden er desto større! Det er en utrolig herlig følelse å få den anerkjennelsen for en rolle som var ganske komplisert å gjøre, strålte Laila Goody etter å ha vært oppe på scenen.

– Når det gjelder film, kan jeg med hånda på hjertet si at dette var det beste manuset jeg har lest.

Hun hadde også mange lovord om sin regissør og manusforfatter Dag Johan Haugerud.

– Som skuespiller har jeg jobbet mye på teater og spilt mange klassiske tekster. Når det gjelder film, kan jeg med hånda på hjertet si at det var det beste manuset jeg har lest. Ingenting måtte forandres. Dag Johan Haugerud har en utrolig teft for å skrive dialog for å lage situasjoner som vi skuespiller kaller spillbare. Jeg glemte å si det i talen, men jeg synes han faktisk er et geni, for han er så mangefasettert, sa hun.

Birger Vestmo hadde tippet på at Marie Bonnevie skulle stikke av med denne prisen i kveld, for rolla i Uskyld.

– Men Goody er en dreven skuespiller, og leverer sterkt i Som du ser meg, så dette er slett ikke ufortjent.

Fire priser også til Kon-Tiki

Også Kon-Tiki dro hjem med fire Amandapriser fra Filmfestivalen i Haugesund. Noen ble litt overrasket over at ikke Kon-Tiki vant pris for Beste foto. Den prisen gikk derimot til Arild Østin Ommundsen og Eventyrland.

Birger Vestmo mener man kan argumentere for at Kon-Tiki har penere foto.

– Men Arild Østin Ommundsens foto i Eventyrland skaper en rå nerve, en umiddelbar nærhet og tilstedeværelse som absolutt er verdt å sette pris på!

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Eventyrland

paal
Pål Sverre Hagen på Amandaprisutdelingen 2013. Foto: Scanpix

Beste mannlige skuespiller gikk, ikke overraskende, til Pål Sverre Hagen for hans tolkning av nasjonalhelten Thor Heyerdahl. 

– Det har vært en veldig spesiell oppgave på alle måter. Det er en egen greie å forvalte et ektelevd liv, sa Hagen, som også hadde en fin beskrivelse på hvordan det er å holde på en Amanda-pris.

– Det føles godt. Den er akkurat passe tungt og god og holde på, sa Hagen etter at han mottok prisen.

Birger Vestmo mener at Amanda-juryen har gjort en godt valg, for Hagen var hans soleklare favoritt.

– Det skal en modig mann til for å tørre og portrettere en så kjent personlighet som Thor Heyerdahl. Med sin karakteristiske fremtoning og spesielle engelske aksent kunne han fort ha blitt en ufrivillig karikatur på film, men Hagen skaper en helstøpt figur som vi tror på.

Tidenes yngste Amanda-vinner

Litt på siden av det som virkelig betyr noe, men likevel: Vi kan vel trygt si at Amanda-kveldens første flause gikk til Dorthe Skappel, som hadde både Pia Tjelta og Andrea Bræin Hovig i studio før prisutdelingen og gratulerte dem med Oscar-nominasjon. «Dere er begge Oscar-nominert. Fantastisk! Gratulerer begge to!». Godt gjort når man er programleder for “God kveld AMANDA”.

suann

Det ble ingen pris til hverken Tjelta eller Hovig, for prisen for beste kvinnelige birolle gikk til Suzan Ilir for hennes skuespill i Før snøen faller. Med det ble 16 år gamle Illir fra Tyrkia, tidenes yngste Amanda-vinner.

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Før snøen faller

– For å være helt ærlig, ga jeg totalt faen.

Beste mannlige birolle gikk derimot til Fridtjov Såheim for innsatsen han gjorde som faren til Victoria i Victoria.

– Jeg hadde ikke forventet dette. For å være helt ærlig, ga jeg totalt faen, påsto Fridtjov Såheim etter at han vant Amanda. 

sz548f31

Men han understreket også at han ble veldig glad.

– Det er stas. Når du hører navnet ditt, er det et kick! Jeg dro hit for å få 36 timer fri fra mas og kjas og familie. En sånn gressenkegreie. Men å vinne, det var herlig. Dette tror jeg er min tredje Amanda-nominasjon. Alle gode ting er tre, gliste Såheim.

Nykommer og Ærespris

Prisen for årets nykommer gikk til Kaia Varjord, som spilte i mot Aksel Hennie i 90 minutter, men som også er kjent for rollen som ung skiløper i NRK-serien Hjem.

Hun fikk 100 000 kroner for å gi videre til et selvvalgt formål som har hatt stor betydning for hennes vei mot skuespilleryrket. Varjord valgte å gi pengene til Bifrost barneteater.

LES OGSÅ: Anmeldelsen av 90 minutter

Searching for Sugar Man vant i kategorien beste utenlandske film og slo dermed blant annet Django Unchained og Amour ned i støvlene.

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Searching for Sugar Man

Amandaprisutdelingen 2013 avslutta med at Amandakomiteens Ærespris ble delt ut til Bent Hamer, mannen som debuterte som langfilm-regissør med den internasjonalt prisbelønte filmen Eggs, og som snart er på banen med filmen 1001 gram.

Her er hele lista over kveldens Amanda-vinnere:

Beste norske kinofilm: Som du ser meg

Beste barnefilm: Pelle Politibil på sporet

Beste regi: Dag Johan Haugerud for Som du ser meg

Beste kvinnelige skuespiller: Laila Goody for Som du ser meg

Beste mannlige skuespiller: Pål Sverre Hagen for rollen som Thor Heyerdahl i Kon-tiki

Beste kvinnelige birolle: Suzan Ilir, Før snøen faller

Beste mannlige birolle: Fridtjov Såheim, Victoria

Beste filmmanus: Dag Johan Haugerud for Som du ser meg

Beste foto: Arild Østin Ommundsen for Eventyrland

Beste scenografi/produksjonsdesign: Karl Júlíusson for Kon-tiki

Beste visuelle effekter: Arne Kaupang for Kon-tiki

Beste musikk: Ola Kvernberg for Jag etter vind

Beste klipp: Vidar Flataukan for 90 minutter

Beste lyddesign: Christian Schaanning for Uskyld

Beste kortfilm: Marius – en vårdag, regi: Magnus Lilleberg

Beste dokumentarfilm: De andre, regi: Margreth Olin

Beste utenlandske kinofilm: Searching for Sugar Man

Amandakomiteens Gullklapper: Irmelin Wister, script

Amandakomiteens Ærespris: Bent Hamer, regissør, produsent, manusforfatter

Folkets Amanda: Kon-tiki

Årets nykommer: Kaia Varjord