Med knappe 3,6 millioner solgte Wii U-konsoller siden lanseringen i november 2012 har ikke Nintendo klart å gjenskape suksessen fra 2006 da selskapet lanserte den lille Wii-konsollen. Faktisk selger forgjengeren fortsatt bedre. Utviklingskostnader til den nye konsollen og økt markedsføring for Nintendos håndholdte 3DS-konsoll førte til et driftsunderskudd på nesten 300 millioner norske kroner for det japanske spillselskapet, men bunnlinja har bedret seg kraftig i forhold til samme periode i fjor og endte med et overskudd på nærmere 600 millioner norske kroner.

En positiv bunnlinje til tross, tallene er dyster lesing. Nintendo vil ikke justere forventede salgstall for Wii U-konsollen i 2013, som ligger på urealistiske 9 millioner enheter, og skylder selv på manglende spillutgivelser. Et problem toppsjef Satoru Iwata selv gikk ut for å beklage tidligere i år, et uvanlig grep tatt strenge japanske sosiale koder i betraktning.

Satoru Iwata da han viste frem Wii U under E3 2011. (Foto: REUTERS/Phil McCarten)
Nintendos toppsjef Satoru Iwata var langt mer positiv da han viste frem Wii U under E3 i 2011. (Foto: REUTERS/Phil McCarten)

LES OGSÅ: Wii U selgjer langt mindre enn forventa

Men Nintendo har også en tendens til å skynde seg sakte. Pikmin 3 og kommende The Wonderful 101 er to av de eksklusive titlene konsollen kan by på, men nye spill med kjente ansikter som Link, Zelda og Mario (i 3D) lar vente på seg.

Får ikke drahjelp fra spilldistributører

Flere av de store distributørene har også uttrykt sin skepsis til salgstallene. Ubisoft har bestemt seg for å ikke lage en oppfølger til ZombieU, mens EA har lagt nye prosjekter på is.

– Det har vært en stor skuffelse når du ser på salget, og som selskap må vi være veldig kloke med hvordan vi bruker resursene våre, forklarte EA-sjef Peter Moore til nettstedet Gamesindustry i juli.

Mens Activision satser litt større med hele seks spill til Wii U i høst, er det bare Call of Duty: Ghosts som er av betydelig størrelse. Warner Bros. meldte i natt norsk tid at de dropper flerspillerdelen til deres kommende storspill Batman: Arkham Origins på Wii U-konsollen på grunn av lave salgstall.

At Wii U-kunder får dårligere spillopplevelser enn spillere på andre konsoller er en alvorlig situasjon for Nintendo.

Animal Crossing: New Leaf. (Foto: Nintendo)
Godt salg av 3DS-spillet «Animal Crossing: New Leaf» hjelper godt i Nintendos stramme økonomiske situasjon. (Foto: Nintendo)

Solgte flere Wii-konsoller

Selv om bunnlinja til Nintendo ikke er rød, er det et enormt problem for selskapet at den forrige konsollen fortsatt selger bedre enn den nye. Høsten og vinteren 2013 er ventet å utvikle seg til en markedsføringskamp mellom de nye, og kraftigere, konsollene Playstation 4 fra Sony og Xbox One fra Microsoft. Nintendo legger all sin tillit til at de kommende spillutgivelsene vil dra opp salget av Wii U-konsollen midt i denne oppmerksomhetskrigen.

For øyeblikket ser det likevel kritisk ut for det japanske spillselskapet. Wii-konsollen, som kom i 2006, solgte hele 50 000 flere eksemplarer i andre kvartal i år enn den nye spillkonsoller. Med kun 160 000 solgte Wii U-maskiner de siste tre månedene er det en mager trøst at den håndholdte konsollen 3DS selger godt. De nye 3DS-spillene Animal Crossing: New Leaf og Luigi’s Mansion 2 har begge solgt flere millioner eksemplarer, og bidrar til å holde hele selskapet flytende inntil videre.

ANMELDELSE: Pikmin 3 – storartet fra Nintendo-legende