– Jeg er veldig glad for at hovedrollen er castet, forteller manusforfatter Bård Ivar Engelsås bak det norskamerikanske samarbeidsprosjektet The Swimmer.

Produksjonsselskapet BiFrost Pictures har finansiert innspillingen av historien om en amerikansk ekstremsvømmer som utfordrer en av Norges villeste elver, det melder nettstedet Deadline.com.

Samme nettsted forteller at Ben McKenzie, kjent fra tv-seriene The OC og Southland, har fått hovedrollen i filmen – som kom i stand etter at U.S.-Norway Film Development Project startet et samarbeid med norske regionale filmsentre.

Ben McKenzie i «Southland». (Foto: TNT)
Ben McKenzie i «Southland». (Foto: TNT)

– Hver region skulle finne dyktige manusforfattere som kunne samarbeide med amerikanske produsenter, forteller Elin Kristensen som er leder for bransjeutviklende tiltak ved Midtnorsk Filmsenter.

ANMELDELSE: Boardwalk Empire S04 – givende tålmodighetsprøve

– Nybrottsarbeid

Mens dokumentarskapere lenge har hatt internasjonale samarbeid, er The Swimmer et gjennombrudd for spillefilmproduksjon. Veien frem til innspillingen starter i Norge neste år har vært lang. Engelsås, som også jobber som produsent i NRK, har jobbet med manuset i to år. Kristensen fra Midtnorsk Filmsenter bekrefter at det har tatt et par år å komme til dette punktet, hun understreker også at dette er et arbeid med langsiktig perspektiv.

– I utlandet sees norsk film på som noe veldig eksklusivt og interessant, og det er også grunnen til at amerikanerne har vært tidlig ute etter norske manusforfattere – den norske måten å fortelle på.

For Midtnorsk Filmsenter er det viktig å vise at slike prosjekter kan realiseres. Ikke bare er kontaktene verdifulle, men også det å vise at det er mulig kan bidra til økt interesse håper Kristiansen.

I tillegg til McKenzie er det klart at både Agnes Kittelsen og Kristoffer Joner er å finne på rollelista, mens Richard L. Fox inntar regissørstolen. Fox har jobbet som assistentregissør på en rekke kjente filmproduksjoner, blant annet Donnie Darko og Olympus Has Fallen, men The Swimmer blir hans profesjonelle spillefilmdebut som regissør.

– McKenzie er et bra valg til hovedrollen, forteller Engelsås videre. – Har hørt han er veldig gira på rollen, det liker jeg jo.

Om alt går etter planen starter innspillingen av The Swimmer i 2014.

ALT OM: Kristoffer Joner – sjekk alle filmanmeldelsene her