Turbo er basert på en ganske utbrukt idé, nemlig den lille figuren som drømmer stort. Utførelsen vitner om middels ambisjoner. «Greit» har vært bra nok.

Denne 3D-animerte filmen fra Dreamworks passer best for barn, og har ikke mange voksne elementer i seg. Den underholder med passe mengder fart og humor, uten å være nyskapende i noen avdelinger.

Turbo med sin argeste konkurrent, Gass, på skjermen i bakgrunnen (Foto: DreamWorks Animation).
Turbo med sin argeste konkurrent, Gass, på skjermen i bakgrunnen (Foto: DreamWorks Animation).

Dette er Småkryp krysset med Biler, men det er åpenbart at det ikke er Pixar som har gjort det.

LES: Anmeldelsen av Biler 2

Snegle blir superkjapp

Hovedpersonen er en hagesnegle som kaller seg Turbo og drømmer om høye hastigheter. Han er riktignok ikke kjappere enn andre snegler, men et møte med nitrogass i en gatebilmotor endrer på det.

Plutselig er han superkjapp, havner i et illegalt snegleløpmiljø, der hans nye eier ser for seg suksess i det klassiske billøpet Indy 500! Men kan Turbo hevde seg i konkurranse med topptrimmede racerbiler?

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Barne-TV-glatte sneglefigurer i Turbo (Foto: DreamWorks Animation).
Barne-TV-glatte sneglefigurer i Turbo (Foto: DreamWorks Animation).

Ideen er selvsagt absurd, men hvorfor ikke? Den åpner for en klassisk underdog-historie, der helten forsøker og nå et mål mot absolutt alle odds.

Dette har vi selvsagt sett tusen ganger før, og alle forsøk på å gjette historiens konklusjon, vil være vellykket. Men veien dit er rimelig underholdende, spesielt i det halsbrekkende løpet mot slutten.

Full sneglefart i Turbo (Foto: DreamWorks Animation).
Full sneglefart i Turbo (Foto: DreamWorks Animation).

Her ligger kameraet ofte lavt, for best mulig fartsfølelse. Disse scenene er godt animerte, og fungerer bra i 3D.

Helt ufarlig underholdning

Figurene i filmen er enten snegler eller mennesker, og jeg har kanskje litt problemer med å relatere meg til de førstnevnte. De har sine særpreg, men ikke nok til å gjøre dem spesielt spennende.

Krypene i den 15 år gamle Småkryp-filmen var bedre skildret, både når det gjaldt personlighet og utseende. Sneglene blir for barne-TV-glatte.

Menneskene er bedre, spesielt racerkonkurrenten Guy Gagné, som bare kalles Gass i den norske versjonen, som for øvrig er fint dubbet.

LES: Topp 5: Levende biler

Turbo er helt ufarlig underholdning, og passer best for yngre barn, de som fremdeles digger Pixars Biler-filmer. Det er nok action her til å holde deres oppmerksomhet i 96 minutter.

Turbo (t.h.) med sin kompis Chet (Foto: DreamWorks Animation).
Turbo (t.h.) med sin kompis Chet (Foto: DreamWorks Animation).

Men den blir nok ingen gjenganger i mine øyne de neste årene. Den har ikke det ekstra laget som gjør de beste Pixar-filmene så fine, og som Dreamworks selv også har oppnådd i blant, med f.eks. Shrek, Madagaskar og  Dragetreneren.

Turbo har jeg nok imidlertid sett for første og siste gang.

Om FILMEN

Turbo
  • Turbo
  • Slippdato: 27.09.2013
  • Regi: David Soren
  • Utgiver: Twentieth Century Fox Norway
  • Sjanger: Animert, Barn