Anna Karenina

  • Krig og fred
  • Skrevet av russiske Leo Tolstoy.
  • Romanen ble publisert i 1869 og er et de viktigste verkene fra den russiske realismen.
  • Det er laget syv adapsjoner av Krig og fred for film og TV tidligere.
  • Natasha Rostova er den mest kjente figuren fra romanen. Audrey Hepburn spilte rollen i filmatiseringen fra 1956.
  • Romanen er full av filosofiske betraktninger fra Leo Tolstoy. Han anså derfor Anna Karenina (1873–1877) som sin første virkelige roman.

I februar i år kom nyheten om at BBC skal bringe Leo Tolstoys Krig og fred til TV-skjermen. Nå melder The Hollywood Reporter at også Hollywood-mogulen Harvey Weinstein er ombord på den kommende produksjonen av dramaserien, som skal ha premiere i 2015.

Les også: BBC lager miniserie av et av litteraturens største mesterverk

– Det er fantastisk å samarbeide med The Weinstein Company på dette spennende prosjektet, sa Danny Cohen, BBCs TV-sjef i en pressemelding.

Styrelederen i The Weinstein Company, Harvey Weinstein selv, er spent på å samarbeide med BBC og produksjonsselskapet Lookout Point Company.

– Å adaptere Krig og fred er en enorm, men spennende oppgave. Det er ingen andre jeg heller vil samarbeide med på denne produksjonen enn Lookout Points Simon Vaughan og BBCs Ben Stephenson og Faith Penhale. Deres utrolige visjoner er uten sidestykke når det gjelder å bringe klassisk litteratur til skjermen på en mest mulig sofistikert måte, sa Harvey Weinstein.

Lang erfaring med kostymedrama

Leo Tolstoys Krig og fred er en historie om kjærlighet, krig og familieliv, som skildrer den franske invasjonen av Russland på 1800-tallet, og innvirkningen napoleonstiden hadde på tsarveldet.

Sammen med Anna Karenina er romanen ansett som et av de viktigste verkene i den russiske realismen.

BBC har laget TV av Krig og fred tidligere også. I 1972 fortalte de historien om Natasha Rostova og figurene i de fem overklassefamiliene romanen handler om, i en serie på 20 episoder, med Anthony Hopkins i en av hovedrollene.

I BBCs nye adapsjon er det Andrew Davies som står for manuset. Davies har lang erfaring med kostymedrama, og har blant annet skrevet manus for fjernsynsadapsjoner av Fornuft og følelser, Doctor Zhivago, og ikke minst BBCs anerkjente miniserie fra 1995: Stolthet og fordom, med Colin Firth og Jennifer Ehle i rollene som Mr. Darcy og Elizabeth Bennet.

Ludmila Savelyeva spilte Natasha i den sovjetiske versjonen av Krig og fred. Filmen ble gitt ut i fire deler i 1966 og 1967, og er ansett som den beste filmatiseringen av romanen. (Foto: Mosfilm).
Ludmila Savelyeva spilte Natasha i den sovjetiske versjonen av Krig og fred. Filmen ble gitt ut i fire deler i 1966 og 1967, og er ansett som den beste filmatiseringen av romanen. (Foto: Mosfilm).