Artikkelen inneholder noen spoilers fra sesong 4.


Andrew Lincoln i første episode av sesong fire av The Walking Dead. (Foto: Gene Page, AMC).
Andrew Lincoln i første episode av sesong fire av The Walking Dead. (Foto: Gene Page, AMC).

– Kan vi noensinne komme tilbake fra hva vi har gjort og hva vi har sett? Kan vi noensinne finne tilbake til menneskene vi en gang var, elske og leve igjen, være foreldre igjen og forme et samfunn igjen?

Dette er spørsmål som kommer til å være flettet inn i historien til alle rollefigurene i The Walking Dead denne sesongen, mener Andrew Lincoln. Mannen som spiller Sheriff Rick Grimes i zombiedramaet, forteller Filmpolitiet om den fjerde sesongen av serien.

Med rolig og velartikulert, britisk aksent snakker han engasjert om forandringene rollefiguren Rick har gjennomgått. Når sesong fire av The Walking Dead starter mandag kveld, er det nemlig en svært annen Rick vi møter, enn mannen vi så i tredje sesong.

– Du møter en mann som, for sine barns skyld, vil gi avkall på lederskapet sitt og distansere seg fra brutaliteten i verdenen han lever i, forklarer Lincoln.

– Hvordan Rick stadig forandrer seg er en av tingene som gjorde at jeg ønsket å spille denne rollefiguren. Hvordan han er et offer for sine omgivelser og blir svekket, men også styrket av dem, er veldig interessant for meg som skuespiller.

Anmeldelse: The Walking Dead S04 E1-E2 – En lovende start på sesong fire av AMCs zombiedrama

Slites mellom rollene som far og leder

Mot slutten av sesong tre var Ricks sønn Carl i ferd med å bli en sosiopat, som ikke hadde noen skrupler mot å drepe. Andrew Lincoln mener dette har betydd mye for hvordan hans rollefigur nå har utviklet seg.

– Carl ble en veldig forstyrret person, og ved et punkt forstår Rick at han må gripe inn og engasjere seg mer i begge barna sine liv, hvis de ikke skal bli fortapt.

Lincoln forteller videre at Rick rives mellom å være en god leder for gruppen av overlevende på den ene siden, og gjøre det som er riktig for barna på den andre siden.

Rick ønsker å gi sønnen Carl barndommen tilbake i fjerde sesong av The Walking Dead. (Foto: AMC, FOX Norge).
Rick ønsker å gi sønnen Carl barndommen tilbake i fjerde sesong av The Walking Dead. (Foto: AMC, FOX Norge).
Et viktig vendepunkt

I de to første episodene av sesong fire er menneskene i gruppa fulle av pågangsmot og nytt håp for fremtiden. Med sine høye murer og gjerder har fengselet de oppholder seg i blitt en trygg havn, der følelsen av overhengende fare ikke lenger er så sterk.

Men dette er tross alt en zombieserie, og idyllen får selvsagt en brå slutt. Når gjerdet rundt fengselet holder på å gi etter for horden av sultne zombier må Rick ofre sitt håp for fremtiden for å overleve. Grisungene han har fostret opp, som skulle bli mat for beboerne i fengselet, blir brukt som lokkemat for å lede zombiene vekk.

– Det er to store vendepunkt i episode to av denne sesongen. Det ene er scenen med griseungene. De er selve legemliggjøringen av Ricks håp og for sivilisasjonens fremtid, og derfor er dette et svært emosjonelt og traumatisk øyeblikk for ham, forteller Lincoln.

Barna har en stor rolle

Etter oppgjøret med The Governor, den sadistiske lederen for byen Woodbury, på slutten av tredje sesong, tok Rick Grimes og gruppen hans med innbyggerne fra byen tilbake til fengselet. Blant innbyggerne var det mange familier og det er dermed nå flere barn som får viet plass i serien. Andrew Lincoln mener barna kommer til å sette et stort preg på den kommende sesongen, og han lar seg fengsle av hvor tilpasningsdyktige og lett påvirkelige barn er.

– Enhver forelder kan fortelle deg at barn følger med og lærer, de suger til seg ting veldig fort, og som forelder og menneske er jeg veldig interessert i å se hva dette gjør med et ungt sinn.

– Det er noe utrolig, men også forstyrrende med historielinjene som utspiller seg rundt meg og min sønn og datter denne sesongen. Og jeg tror også at de to unge jentene som nettopp har blitt med i rollebesetningen (Kyla Kenedy og Brighton Sharbino, journ.anm.) kommer til å fascinere mange.

LES OGSÅ: David Morrissey om sin rollefigur: – The Governor er en sadistisk og skadet person

 The Walking Dead. (Foto: AMC, FOX Norge).
Lover dristig episode

Å holde på spenningen gjennom en hel sesong er et kunststykke mange serier sliter med. I andre sesong av The Walking Dead snublet serien ned i en myr som gjorde at fremdriften gikk svært tregt. TV-seerne ble luta lei av at Rick og vennene hans oppholdt seg på gården til Hershel, og da de endelig forlot gården mot slutten av sesongen føltes det som noe som burde ha skjedd for lengst.

Nå er The Walking Dead inne i sin andre sesong med fengselet som holdepunkt, og derfor er det naturlig å fundere på om manusforfatterne vil gå i den samme fella denne gangen.

– Strukturen i denne sesongen er veldig annerledes en før, manusforfatterne har gjort en utrolig jobb, og jeg tror ikke du kommer til å bli skuffet, sier Andrew Lincoln.

Han avslører at han tror den siste episoden før juleferien kommer til å bli den dristigste og kraftigste vi noensinne har sett i serien.

– Trykket bygger seg bare mer og mer opp over de neste episodene nå, og vi har ikke engang møtt The Governor enda. Så bare hold på hatten, du kommer ikke til å bli skuffet!

Hva synes du om The Walking Dead? Hvilke forhåpninger har du til fjerde sesong? Si din mening!