J.J Abrams innrømmer at han er en lens-flare.misbruker. (Foto: Jeason Kempin / AFP Photos, NTB Scanpix).
J.J Abrams innrømmer at han er en lens-flare.misbruker. (Foto: Jeason Kempin / AFP Photos, NTB Scanpix).

Det er ingen tvil om at regissør, manusforfatter og produsent J.J. Abrams er kongen av lens-flare i Hollywood. Lys fra sola eller en annen lyskilde som brytes i linsa på kameraet kan være et virkningsfullt visuelt element, men Abrams sin forkjærlighet for å pøse på med dette lyssølet er for mye av det gode.

I filmene Super 8, Star Trek og Star Trek Into Darkness blir lens-flare flittig brukt av regissøren, noe både fans og kritikere har bitt seg merke i – og Abrams får stadig tyn for at han ikke klarer å dy seg for å gå «over the top», som det heter på godt norsk.

I et intervju med nettstedet CraveOnline sier nå J.J. Abrams at han skjønner at han må tonen ned sin bruk av lens-flare i filmene sine.

– Når jeg skyter en scene tenker jeg noen ganger at, å dette hadde vært kult med lens-flare, men jeg vet at det er for mye, og jeg beklager, sier Abrams til CraveOnline.

Han forklarte videre at han er mer klar over sin tilbøyelighet til overdreven bruk av lens-flare nå, og at dette var noe kona hans påpekte da han viste henne en tidlig klipp av Star Trek Into Darkness.

– “Jeg kan ikke se hva som skjer, jeg skjønner ikke hva det der er”, sa hun, og jeg svarte at “ja, jeg tok litt vel av der”.

Anmeldelse: Star Trek Into Darkness – Effektene imponerer

Se traileren for Star Trek Into Darkness for å få et inntrykk av lens-flare-bruken i filmen:

Artikkelen fortsetter under videoen.

Lens-flare-avhengighet

Likevel var det ganske så mye lyssøl som klarte å snike seg med i den ferdige klippen av filmen og Abrams måtte til slutt gå drastisk til verks.

– Jeg måtte faktisk bruke ILM (Industrial Light & Magic, journ.anm.) for å fjerne lens-flare i noen av skuddene, og det er jo idiotisk, innrømmer han.

Heldigvis har dette ført til at J.J. Abrams har forstått at han faktisk er en lens-flare-misbruker, om det fører til at han ender opp som avholdsmann, eller om han bare modererer sin bruk av virkemiddelet vil tiden vise. Neste mulighet han får til å bevise at han klarer å lage film uten å pøse på med lys mot kamera i enhver anledning er Star Wars: Episode VII. Innspillingen av det neste kapittelet i Star Wars-sagaen starter tidlig i 2014.

Les også: Star Wars blir emosjonell og autentisk

Jeg tror at å innrømme at du er en misbruker, er første steg for å bli frisk.
– J.J. Abrams.

Hva synes du om bruken av lens-flare? Hot or not? Si din mening i kommentarfeltet!