Se Fimbonanzas sesongpremiere: Vikingspesial, torsdag 20.55 på NRK2!

Norske Thorbjørn Harr spiller rollen som vikinglederen Jarl Borg i Vikings. Da rollelisten for serien skulle besettes insisterte nemlig serieskaper Michael Hirst på å ha med så mange skandinavere som mulig, fordi han mente det ville hjelpe serien å virke mer troverdig.

– Jeg ville at serien skulle bli så autentisk som mulig, og jeg tenkte at hvis de andre skuespillerne var omgitt av ekte skandinavere, så ville de plukke opp den skandinaviske væremåten og høre på rytmen i språket. For selv om Thorbjørn snakker engelsk, så er det med en viss rytme, forklarer Hirst, når han blir intervjuet av Filmbonanza i forbindelse med innspillingen av andre sesong av Vikings.

Og Thorbjørn Harr og hans skandinaviske medskuespiller Gustaf Skarsgård, fungerer på et vis som språkeksperter i serien, og da spesielt som konsulenter på ukvemsord.

– I kampscenene, for eksempel, er det en del utrop som er gammelnorske uttrykk de har funnet. Da kommer de til Gustav (Skarsgård, journ.anm) og meg og spør hvordan det skal uttales. Det er ord som «nidingr» (feiging, fredløs, journ.anm), og som jeg ropte her: «rassragr», som betyr rasshøl på gammelnorsk, forteller Thorbjørn Harr til Filmbonanza.

Anmeldelse: Gåten Ragnarok – Imponerende godt laget!

Ble overrasket av vikingkulturen

Etter premieren i mars i år har Vikings blitt et populært TV-drama i USA. Den første episoden ble sett av seks millioner seere på kanalen History, og sesongen hadde i underkant av en million seere i snitt.

Serien forteller historien om vikingen Ragnar Lodbrok (Ragnarr Loðbrók) og klanen hans, og om første gangen vikingene angrep England. Serieskaper Michael Hirst har tidligere laget historiske drama som Tudors og filmene om Dronning Elizabeth I. av England, med Cate Blanchett i hovedrollen.

Til Filmbonanza forteller Hirst at det har vært viktig for ham å gjøre serien så autentisk som mulig. Og da serieskaperen begynte å gjøre research på vikinger, ble han overrasket over den avanserte kulturen han fant.

– Vikingenes holdning mot kvinner var mer opplyst sammenlignet med hva man fant i England og Frankrike på den tiden. Kvinner kunne skille seg, krangle med sønnene og mennene sine, og herske, og kulturen var mer demokratisk enn hos sakserne og frankerne. Også var de rene! Bare å finne ut det var utrolig, for det er så mange fordommer mot vikinger, forteller Hirst.

Vikings-skaperen Michael Hirst er opptatt av at serien skal virke autentisk. (Foto: NRK).
Vikings-skaperen Michael Hirst er opptatt av at serien skal virke autentisk. (Foto: NRK).

– En utrolig sterk skuespiller

Thorbjørn Harr møtte Filmbonanza da han gjorde seg klar for innspillingen av siste scene i en episode av sesong to av Vikings. Skuespilleren forteller at rollen som erkefienden til seriens helt Ragnar Lodbrok er en rolle han har blitt glad i.

– Jeg føler veldig sterkt for Jarl Borg, jeg føler at nå har han blitt min, og det er en veldig god følelse som skuespiller. Den Jarl Borg som er her, er det ingen andre som kunne ha gjort, og hvis du får den følelsen er du på vei til noe som kan bli bra, forklarer Harr.

Serieskaper Michael Herst er også fornøyd med Thorbjørn Harrs rollefigur, og er fornøyd med at rollefiguren har blitt såpass viktig i serien.

– Han kom ombord helt mot slutten av første sesong, og da visste jeg ikke hvor viktig den rollefiguren skulle bli. Men han (Thorbjørn Harr, journ.anm) blåste meg av banen, han er ekte vare, han er en utrolig sterk skuespiller med tyngde, sier Herst.

Anmeldelse: Game of Thrones S03 – Kan det bli bedre enn dette?

Thorbjørn Harr på Vikings-settet. (Foto: NRK).
Thorbjørn Harr på Vikings-settet. (Foto: NRK).

– Tro ikke at det du ser er ekte

Tross Michael Herst sitt ønske om at Vikings skal virke realistisk, og at serien skal fremstille vikingene som nyanserte mennesker istedenfor blodtørstige barbarer, kan man ikke ta en episode Vikings som en historietime om vikingtiden.

Serien har fått kritikk fra flere hold fordi den ikke er historisk korrekt. Ellen Marie Næss, arkeolog og kunnskapsformidler på Kulturhistorisk museum, Vikingskipshuset, har tidligere uttalt til NRK at selv om serien er underholdende, er det mye som skurrer.

– Jeg synes de ser ut som en gjeng uflidde røvere. Vikingene likte å pynte seg. De elsket «bling» (smykker). I serien representerer de nok en slags øvre middelklasse. Da burde de hatt velsydde og fargeglade kjortler, ikke fillete brune klær med en pelsjakke over, sa Næss.

Hun mener folk kan hygge seg med TV-serien, men at de bør ta turen til Vikingskiphuset på Bygdøy hvis de vil ha en virkelig historietime i hvordan vikingene levde.

– Alle burde ta en tur til oss og se på de ekte sakene, så kan man kose seg med fortelling og drama etterpå. Men tro ikke at det du ser er ekte.

Se Filmbonanzas vikingspesial torsdag klokken 20.55 på NRK2!