Lørdag var det duket for den årlige Governors prisutdelingen, som holdes i forkant av Oscar-utdelingen.

I 2009 ble presentasjonen av Oscar-utdelingens ærespriser, der akademiet anerkjenner prestasjoner som ikke dekkes av de andre kategoriene, fjernet fra TV-sendingen og flyttet til en egen, lukket middag som ikke blir kringkastet.

Prisutdelingen brukes for det meste av håpefulle filmskapere og skuespillere til å smiske med andre medlemmer av Oscar-akademiet, men i tillegg deles det altså ut tre priser under middagen: Akademiets ærespris, Jean Hersholts pris for humanitært arbeid og Irving G. Thalbergs minnespris.

Angelina Jolie vant Hersholt-prisen på lørdag og ble blant annet anerkjent for sitt engasjement med flyktninger og arbeid mot seksualisert vold. Det ble også satt fokus på hennes regidebut fra 2011, In the Land of Blood and Honey, som handlet om folkemordet i Bosnia på 90-tallet, der hun brakte skuespillere fra begge sidene i konflikten sammen.

Ifølge The Hollywood Reporter var det en tydelig rørt Jolie som mottok prisen, som ble delt ut av George Lucas.

– Dette er overveldende, sa en tårefylt Jolie, før hun takket moren som har oppfordret henne til å “leve et liv til bruk for andre”.

Med sine 38 år er hun den yngste som noensinne har fått Jean Hersholts pris for humanitært arbeid. Jolie har tidligere fått Oscar for beste birolle for sin prestasjon i filmen Girl, Interrupted fra 1999.

Den yngste og den eldste: Angelina Jolie og Angela Lansbury vant begge pris under Governors Awards 2013. (Foto:  REUTERS/Fred Prouser, NTB Scanpix).
Den yngste og den eldste: Angelina Jolie og Angela Lansbury vant begge pris under Governors Awards 2013. (Foto: REUTERS/Fred Prouser, NTB Scanpix).
Fra den yngste til den eldste prisvinneren

Videre ble Steve Martin beæret med en ærespris for sin lange karrière med komedier, der han har laget filmer som er tidløse selv om de også har vært preget av perioden de ble laget i.

Tom Hanks overrekste prisen til Martin, som uttalte at han synes det var godt å vite at hans arbeid «i det minste har betydd noe for noen».

Den andre æresprisen gikk til Angela Lansbury. 88-åringen har vært Oscar-nominert tre ganger tidligere for beste birolle i filmene Gaslight, The Picture of Dorian Gray og The Manchurian Candidate. Lansbury ble med dette den eldste som noensinne har mottatt prisen.

– Ingen fortjener denne gyldne karen mer enn deg, Ms Lansbury, her har du endelig din Oscar-pris, sa filmhistorikeren Robert Osborne da han overrakte prisen.

Lansbury ble svært rørt og avsluttet sin takketale med å si:

– Dere kan ikke forestille dere hvor glad og stolt jeg føler meg.

Irving G. Thalbergs minnespris gikk til den 86 år gamle, italienske kostymedesigneren Piero Tosi, som er kjent for sitt arbeid med en rekke filmer, blant annet Døden i Venedig, fra 1971.