Se hele Fimbonanzas temasending om kampsport, torsdag klokken 20.55 på NRK 2!

Filmen The Grandmaster, som har kinopremiere denne uken, følger vi historien om Ip Man, læremesteren til kampsportlegenden Bruce Lee.

I Filmpolitiets anmeldelse av filmen beskriver Birger Vestmo The Grandmaster som: «en drømmende og kontemplativ kung fu-film, der stemninger og inntrykk er vel så viktige som hardtslående armer og ben».

Anmeldelse: The Grandmaster — Drømmende og kontemplativ kung fu

The Grandmaster reflekterer over filosofien som ligger bak denne typen kampsport, men det er ikke alle kampsportfilmer som fokuserer så mye på dette. Donnie Yen er en av Kinas største kampsportstjerner i dag, og er en man som forsøker å ta over arven etter Bruce Lee. Yen har også portrettert Ip Man på film, men da har underholdning, ikke historisk korrekthet, vært i fokus.

Dagens actionfilmer er fulle av kampsport

I ukens Filmbonanza-sending er det kampsportspesial og Vegard Larsen har snakket med Donnie Yen om hans filmkarriere og hva kampsport har betydd for actionfilmer. Den nå 50 år gamle kampsportutøveren, som startet sin filmkarriere i 1984, har spilt i over 60 filmer, og han tror at publikum har en større forståelse for hva kampsport er nå, enn for fire, fem tiår siden.

— Kampsport pleide å være en mystisk, asiatisk kunst, men nå er det en global sport som alle har hørt om, og hvis du ser på suksessfulle actionfilmer fra Hollywood, ser du at de er fulle av kampsportelementer, sier Yen.

Han synes det er flott at kampsort er blitt så populært, men han mener man som filmskaper ikke må la seg begrense av et ønske om å vise kampsport i sin reneste form, og at enten man spiller en superhelt eller en politimann, så må hvordan man utøver kampsorten gjenspeile rollefiguren.

— Hvis det er en realistisk film om politifolk så er selvfølgelig en praktisk form for kampsport som brukes, men i filmskapernes verden er det så mange sjangere, som Iron Man for eksempel. Jeg vet at Robert Downey Jr. har studert den kinesiske kampsporten Wing Chun, men Iron Man kan jo fly, så selv om han (Downey Jr., journ.anm.) elsker kampsport så må han være i rollen til den figuren.

Yen selv er kjent for å popularisere og kommersialisere kampsportfilmer, noe som er tydelig i hans kommende film Iceman 3D, der han spiller den kinesiske superhelten Iceman. Filmen er en nyinnspilling av The Iceman Cometh fra 1989, og blander science fiction og fantasy med action i en moderne setting.

Les også: Topp 5: Jackie Chan!

Se traileren for Iceman 3D her: