Bransjenettstedet The Hollywood Reporter melder i dag at tv-kanalen History Channel har kjøpt rettighetene og startet arbeidet med en nyinnspilling av den ikoniske serien Røtter. Sønnen til den opprinnelige tv-produsenten Mark Wolper er hentet inn som sjefprodusent på den nye serien.

Røtter ble en del av grunnmuren til den amerikanske kulturen. Etter serien hadde vi alle et likt utgangspunkt, de samme referansene og konteksten, for hva vi snakket om når vi diskuterte slaveri i Amerika, fortalte skuespilleren Levar Burton til magasinet New York i forbindelse med premieren på dramafilmen 12 Years a Slave.

Han spilte hovedrollen som den unge Kunta Kinte i miniserien Røtter (originaltittel: Roots) som ble sendt på NRK høsten 1978. Da serien først ble sendt i USA fulgte godt over 100 millioner seere dramaet, som i ettertid endret afroamerikaneres rolle i amerikansk popkultur. Også her hjemme fikk Røtter enorm oppmerksomhet og samlet hele nasjonen foran tv-skjermene da den ble sendt.

VIDEO: Se traileren til «12 Years A Slave» her

En av tidenes mest sette tv-programmer

Originalen ble ikke bare en dundrende publikumssuksess – siste episode var tidenes mest sette i USA frem til finaleepisoden av tv-serien M*A*S*H seks år senere – Røtter ble nominert til hele 37 Emmy-priser og vant 9 av dem.

Burtons første reaksjon på at Røtter skulle bli spilt inn på ny var ganske enkelt «hvorfor?», men han understreker i intervjuet med magasinet New York også hvor viktig det er at kunst og populærkultur leder an i kampen om sosial rettferdighet.

– Det viktige for meg er at om en eneste sjel ugjenkallelig får endret sine fordommer, så er det verdt det. … Og jeg tror Røtter og 12 Years a Slave er muligheter for kunst som en kulturkraft til å ta førersetet.

Hvordan husker du «Røtter»? Legg inn dine meninger i kommentarfeltet under videoen.

Se innslaget om serien i programmet «Tilbake til 70-tallet» under – spol rett til 12:40 for å se innslaget.

 • Håkon
 • Bjarne Rosenstrøm

  Levar Burton kjender jeg best ifra Star Trek

 • Silly Billy

  Leide hele serien på DVD. Veldig fengende historie, men kvaliteten på produksjonen har ikke tålt tidens tann. En nyinnspilling er absolutt på sin plass. Men vær så snill ikke å bruke Morgan Freeman eller Denzel Washington …

  • brunopia

   Hva med Blair Underwood? Jeg er nok født for sent til å huske denne serien, så jeg har egentlig ingen aning om hvem som kan passe der…

   • Silly Billy

    Historien går jo over flere generasjoner, så det er flere som kunne passe. Er bare lei av å se Freeman og Washington.

  • Garben

   Aksel Hennie får nok alle hovedrollene, og Nicolai Cleve Broch tar bi-rollene!

 • Norweglish

  «Your name is TOBY!»

  De visste å holde kustus på de før i tiden.

 • Bjørn Ove Strand

  Har veldig lyst til å se Røtter. Jeg var bare 7år i 1978 så dette husker jeg ikke å ha sett. Men jeg husker hjemmebrent og satslukta. Det forgikk i hjemmet ofte og det helt til vi barna ble voksne. Hele grenda sluttet brått da en nabogutt plutselig ble politi. Og truet med å sladre inn alle til og med sin egen far hvis brenningen ikke to slutt. Et svik mot nabolaget.

  • Garben

   Om filmnorge bare hadde laget en filmatisering av historien du nettopp skrev…

   Dog den ville nok fått en terningkast to av Pilmfolitiet.

 • lordie

  Undrer på om min kommentar blir fjernet her fordi jeg kommenterer uten navn her, det er jo mange som gjør det uten å bli fjernet, rart bare mine blir fjernet, jeg må være paranoid

 • Audun Nilsen

  Glem History Channel. De lagde en 8-DVDers dokumentar om den Amerikanske Borgerkrigen uten å ta med sitatene hvor Lincoln sier at slaveri ikke er noe han har tenkt å gjøre noe med eller noe seriøst i det hele tatt om hvor pengene kom fra. Masse andre ting de ikke tok med og. Bare krig og svartemarja hele veien, i den Pablo Francisco-stemmen de aldri går lei. Nei, detta er temmede som skal lage film om temmede. Kan bli rimelig flatt, eller i beste fall temmelig tamt.

  • misiok

   Lincoln var en venn av tsar Aleksander II som slaktet Januar oppstanden i Polen, Litauen og Ruthenien (1863-64) det finnes en fantastisk korrespondanse hvor Lincoln muntrer tsaren til å slakte polakker & Co. enda hardere og sender dem til Sibir. Siden jeg leste dette fikk jeg sympati for Konfederatene i Borgerkrigen. 😉

 • misiok

  Jeg likte den gamle serien spesielt for Quincy Jones sin musikk. Får grøsninger av den til dagen i dag.

 • Chris Andreassen

  History Channel??? Den kanalen har vel mistet all sin vitenskapelige makt med de tullete dokumentarene de har. http://www.cracked.com/funny-5720-the-history-channel/

  • History Channel står jo blant anna bak TV-serien Vikings. Det kan sjå ut som om folk er lei dokumentarar om UFO-tømmerhoggarar under andre verdskrig, for HC har hatt ei satsing på fiksjonsseriar dei siste to åra.

   • Chris Andreassen

    synes de har holdt på med fiksjon lenger enn 2 år 😉 hvordan er det mulig å bli lei av ancient aliens der forfattere av science fiction bøker forteller om hva egentlig forskerne fant og mener….