Bransjenettstedet The Hollywood Reporter melder i dag at tv-kanalen History Channel har kjøpt rettighetene og startet arbeidet med en nyinnspilling av den ikoniske serien Røtter. Sønnen til den opprinnelige tv-produsenten Mark Wolper er hentet inn som sjefprodusent på den nye serien.

Røtter ble en del av grunnmuren til den amerikanske kulturen. Etter serien hadde vi alle et likt utgangspunkt, de samme referansene og konteksten, for hva vi snakket om når vi diskuterte slaveri i Amerika, fortalte skuespilleren Levar Burton til magasinet New York i forbindelse med premieren på dramafilmen 12 Years a Slave.

Han spilte hovedrollen som den unge Kunta Kinte i miniserien Røtter (originaltittel: Roots) som ble sendt på NRK høsten 1978. Da serien først ble sendt i USA fulgte godt over 100 millioner seere dramaet, som i ettertid endret afroamerikaneres rolle i amerikansk popkultur. Også her hjemme fikk Røtter enorm oppmerksomhet og samlet hele nasjonen foran tv-skjermene da den ble sendt.

VIDEO: Se traileren til «12 Years A Slave» her

En av tidenes mest sette tv-programmer

Originalen ble ikke bare en dundrende publikumssuksess – siste episode var tidenes mest sette i USA frem til finaleepisoden av tv-serien M*A*S*H seks år senere – Røtter ble nominert til hele 37 Emmy-priser og vant 9 av dem.

Burtons første reaksjon på at Røtter skulle bli spilt inn på ny var ganske enkelt «hvorfor?», men han understreker i intervjuet med magasinet New York også hvor viktig det er at kunst og populærkultur leder an i kampen om sosial rettferdighet.

– Det viktige for meg er at om en eneste sjel ugjenkallelig får endret sine fordommer, så er det verdt det. … Og jeg tror Røtter og 12 Years a Slave er muligheter for kunst som en kulturkraft til å ta førersetet.

Hvordan husker du «Røtter»? Legg inn dine meninger i kommentarfeltet under videoen.

Se innslaget om serien i programmet «Tilbake til 70-tallet» under – spol rett til 12:40 for å se innslaget.

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.