Mandag hadde The Hunger Games: Catching Fire verdenspremiere i London, mens bransjeanalytikere spår rekordstore besøkstall før filmens premiere i Norge neste uke. En rekke internasjonale filmanmeldere har allerede sett filmen, og skal vi tro de første inntrykkene er oppfølgeren både større og mørkere – mens alle fremhever Jennifer Lawrence i filmens hovedrolle.

– En kraftig byks opp fra forgjengeren. En mørkere og mer voksen film, som fremhever de Orwellianske (overvåkingssamfunnet, journ.anm.) elementene i Suzanne Collins’ bøker.

Slik omtaler filmanmelder for den britiske avisa The Independent, Geoffrey Macnab, oppfølgeren til storsuksessen The Hunger Games fra 2012.

– Lawrence er sentral

Suzanne Collins’ bokserie, som startet i 2008, er spesielt populære blant ungdom og unge voksne, og Jennifer Lawrence fikk også et betydelig byks i stjernestatus etter filmen.

Macnab fortsetter i sin anmeldelse med å understreke at det er spesielt velkommen å se en ungdomsfilm som dette gå i retning av en mørk fortelling. Både Macnab og den britiske avisa The Guardians anmelder Paul MacInnes gir tre av fem stjerner, mens sistnevnte fremhever spesielt viktigheten til Lawrence i hovedrollen.

Jennifer Lawrence (Katniss) i The Hunger Games: Catching Fire. (Foto: Lionsgate)
Jennifer Lawrence (Katniss) i «The Hunger Games: Catching Fire». (Foto: Lionsgate)

– Lawrence er sentral for hele filmserien. Hun er både vakker og tøff … Hun formidler hardheten som trengs, samtidig som hun kan skape empati og få publikum til å le.

Britiske The Telegraph legger på en stjerne i sin vurdering av filmen og hyller Lawrences’ energi på filmlerretet.

– Hun er hard på overflaten, helt til kameraene i filmens fiktive tv-program begynner å rulle og hun henter frem klisset. Man må lure, om Lawrence har tenkt på erfaringene fra Oscar-utdelingens rødeløper, når hun i filmen blir intervjuet av Caesar Flickerman (spilt i Stanley Tucci).

ANMELDELSE: The Hunger Games – Lawrence er en perfekt heltinne

Amerikanske anmeldere gir to tomler opp

I USA er mottagelsen mer rosende enn i europeisk presse. Bransjenettstedet The Wrap mener filmen er både smartere og mer spennende enn sin forgjenger. Anmelder Alonso Duralde påpeker at noen kommer sikkert til å avfeie filmen som ren popkornunderholdning, men selv disse kritikerne må erkjenne at det er gjort på en særdeles god måte.

Peter Debruge, filmkritiker hos nettstedet The Verge, fokuserer på at filmen lar hele universet få tid til å utvikle seg–på samme måte som i Harry Potter– og Twilight-filmene–i stedet for å bare kaste på mer penger, flere effekter og større eksplosjoner.

Han avslutter likevel sin anmeldelse med dette:–Mens [The Hunger Games: Catching Fire] ikke kan nå samme spenningstopp som når Dødstjernen i Star Wars-filmene, ikke enda i alle fall, ønsker filmen å etterligne George Lucas’ evne til å veve kompliserte politiske ideer inn i den entusiastiske grunnmuren til B-film-elskere.

 The Hollywood Reporter sin anmelder Todd McCarthy understreker hvor viktig Lawrence er for filmserien, og spekulerer i hvordan det ville vært uten henne.

– [Hun] fester grepet om denne signaturrollen enda ett hakk, mens hun utforsker Katniss’ herjede indre.

Skal du se den nye filmen? Og hvorfor? Del dine synspunkter på «The Hunger Games» i kommentarfeltet under filmtraileren.