2013 er snart omme og Filmpolitiet har allerede kåret de beste filmene, spillene og seriene fra året som har gått.

Nå er det på tide å se fremover, for et nytt år med masse spennende skjermunderholdning ligger foran oss. Storspill som Thief, Titanfall og Forza 5 er på vei, nye sesonger av serier som House of Cards, Game of Thrones og Sherlock er like rundt hjørnet, mens vi på filmfronten kan se frem til filmer som Anchorman 2, Godzilla og Beatles.

Det er mye å ta av, men hva er det vi gleder oss mest til? Nå har alle i redaksjonen valgt ut én ting hver — her er Filmpolitiets svært subjektive liste over hva vi gleder oss mest til i 2014!

Hva gleder du deg til? Legg inn din egen liste og diskutér i kommentarfeltet!


Birger gleder seg til:

12 years a slave. (Foto:  SF Norge)

12 Years a Slave
Kinopremiere: 31.01.2014

Birger: 12 Years a Slave ser ut til å bli en av de aller største Oscar-favorittene. Den har allerede vunnet flere kritikerpriser, og blitt nominert til et lass av Golden Globes.

Den er basert på en selvbiografi av Solomon Northup, som på 1800-tallet ble kidnappet i New York og solgt som slave i sørstatene. Filmen forteller om hans kamp for å gjenvinne friheten.

Amerikanske kritikere er over seg av begeistring, og sier at Chiwetel Eijofor gjør en usedvanlig god hovedrolle. Og siden regissøren er Steve McQueen, mannen bak de sterke filmene Hunger og Shame, er jeg trygg på å få servert litt av en kinoopplevelse når 12 Years a Slave får norgespremiere 31. januar.

Se traileren for filmen her:


Rune gleder seg til:
The Witcher 3: Wild Hunt. (Foto: Namco Bandai).

The Witcher 3: Wild Hunt
Slippdato: 2014

Rune: Mens spillbransjen domineres av de store utviklerne og utgiverne fra områder som USA, Japan og sentral-Europa har de i løpet av de siste fem årene vokst frem en skog av dyktige og dristige utviklere i mindre kjente land. Polske CD Projekt RED lanserte i 2007 rollespillet The Witcher, en uventet salgssuksess som gav utvikleren midler og kapital til å starte på et større spillprosjekt – oppfølgeren.

The Witcher 2 ble til et voksent og overraskende spill som jeg gav terningkast 6 til i 2011. Og nå nærmer det seg lansering for tredje spill i serien.

Med enorme områder, imponerende grafikk, en voksen fortelling, og en dyster hovedperson, tror jeg The Witcher 3: Wild Hunt vil bli et av årets store spillopplevelser i 2014.

Anmeldelse: The Witcher 2 — Et eksepsjonelt rollespill

Se traileren for spillet her:


Maria gleder seg til:
The Wolf of Wall Street. (Foto: United International Pictures).

The Wolf of Wall Street
Kinopremiere: 31.01.2014

Maria: Martin Scorsese og Leonardo Dicaprio sammen igjen sier du? Ja, den er grei! Scorsese vet å lage gode historier om hva penger gjør med folk, og med en trailer prega av dyre båter, dop, enorme fester og rævtørking med pengesedler, burde det ikke være noe tvil om at historien om børssvindleren Jordan Belfort blir en fest du kommer til å ha lyst til å være med på.

Den første traileren, lydsatt av tonene fra nåtidens mest megalomane mann, gjorde meg skjelven av begeistring da den kom. Leo er som skapt for å portrettere store, arrogante, lidenskapelige og eksentriske menn.

Han har allerede levendegjort Howard Huges, Frank Abagnale jr., J. Edgar Hoover, og Jay Gatsby. Vi vet hvem som burde stå øverst på rollelista når det en gang blir laget en film om Napoleon.

Les også: Scorsese førebur seg på pensjonistlivet

Se traileren for filmen her:


Andreas gleder seg til:
True Detective. (Foto: HBO Nordic).

True Detective S01
Sesongpremiere: 13.01.2014, HBO Nordic

Andreas: Det er ikkje mange år sidan at alt Matthew McConaughey var med i gav meg ein dårleg smak i munnen. Det heile toppa seg i 2006, då eg – eller rettare sagt sidemannen min – såg Mambo (Failure to Launch) på flyet til Canada, ei heilt horribel romantisk komedie.

I det siste, sånn ca. frå tida rundt 2011, har det derimot snudd seg – og det har eksplodert seg på trailermarknaden den siste tida etter at han blant anna dukka opp i traileren for True Detective.

Saman med Woody Harrelson, gjer si første ordentlege TV-rolle på lenge, speler dei to politibetjenter som må vende attende til eit rituelt mord dei trudde dei løyste opp i på 90-talet.

Det kan sjå ut som om HBO har latt seg inspirere av serier som Forbrytelsen, Broen, Borgen, og dei andre «Scandinavian noir»-seriane – når dei no har satt eit kjølig krimdrama i sørstatane i USA.

Manusforfattar og showrunner er Louisiana-fødde Nic Pizzolatto, som blant anna har skrive manus for The Killing (den engelskspråklege versjonen av Forbrytelsen). True Detective er spelt inn i 8 episodar frå regissør Cary Fukunaga (Sin Nombre, Jane Eyre):

Les også: «True Detective» lovar ein skummel januarmånad

Se traileren for serien her:


Marte gleder seg til:
watch_dogs

Watch Dogs
Slippdato: Andre kvartal 2014

Marte: Utsettelsen av Ubisofts Watch Dogs var en av de største skuffelsene i 2013. Dette er spillet som har som mål å bringe noe nytt til sandkassespill-sjangeren og som skal ta opp konkurransen mot GTA-serien.

Med så store ambisjoner er fallhøyden stor, men jeg har trua på at Watch Dogs kommer til å bli en unik spillopplevelse.

Da jeg fikk en sniktitt på spillet under Gamescom i Köln i sommer, konstaterte jeg at det var det beste spillet jeg hadde testet på spillmessa. Mitt inntrykk er at Watch Dogs kommer til å bli et spill som virkelig utnytter de mulighetene som den nye konsollgenerasjonen tilrettelegger for.

Den sømløse flerspilleropplevelsen, der andre spillere ubemerket kan hoppe inn i ditt spill for å gjøre ting vanskelig for deg, tror jeg vil gi deg en følelse av paranoia som passer godt til historien om Aiden Pearce — en talentfull hacker med en trøblete fortid.

Sniktitt: Watch Dogs — Et imponerende førsteinntrykk

Se traileren for spillet her:


Bare én ting til!

Okey, det er nå jeg må jukse litt. Jeg vet dette skulle være en topp 5-liste og at vi bare skulle trekke frem én ting hver, men jeg må bare nevne en film som jeg tror kommer til å bli en magisk filmopplevelse i 2014!

Da nyheten om at den japanske filmskaperen Hayao Miyazaki pensjonerer seg, kom i september, begynte jeg å gråte. Den siste helaftens tegnefilmen til mannen som har jobbet med animasjonsfilm i 50 år, og som har gitt oss filmer som blant annet Nausicaä – Prinsessen fra Vindens Dal, Min nabo Totoro og Chihiro og heksene, kommer i mars.

Les også: Topp 5: Hayao Miyazaki

At The Wind Rises er Miyazakis siste langfilm, er alene grunn nok til at den må sees på kino. Det er bare en bonus at filmen, som er en fiksjonalisert biografi om Jiro Horikoshi, skaperen av andre verdenskrig-flyet Mitsubishi A6M Zero, ser ut til å være en nydelig historie.

Jeg regner med at dette kommer til å bli en tårevåt filmopplevelse og et vakkert farvel med Hayao Miyazaki.

Se traileren for The Wind Rises her:

Hvilke filmer, spill og TV-serier gleder du deg mest til i 2014? Si din mening i kommentarfeltet!