Økokrim har siktet det norske spillselskapet Funcom for overtredelser av verdipapirloven. Det kommer frem i en børsmelding fra selskapet.

– Jeg kan bekrefte at Økokrim har siktet Funcom for markedsmanipulasjon og brudd på reglene om føring av innsidelister, og at vi er i dialog med selskapet for å så raskt som mulig få avkreftet eller bekreftet mistanken, sier førstestatsadvokat Hans Christian Koss hos Økokrim til NRKs reporter Halvor Haugen.

Økokrims Hans Christian Koss om Funcom-siktelsen

I morgentimene onsdag ble handelen av aksjene til det norske spillselskapet Funcom stanset på Oslo Børs.

NRKs reporter utenfor selskapetskontorer på Skøyen utenfor Oslo sentrum forteller at Økokrim har vært inne i lokalene til den norske spillutvikleren i flere timer. Ved halv tolvtiden onsdag formiddag fikk flere av selskapets ansatte forlate lokalene.

Økokrim tar med seg både papirer og datamaskiner fra Funcom sine kontoret utenfor Oslo. (Foto: NRK / Henrik Brattli Vold)
Økokrim tar med seg både papirer og datamaskiner fra Funcom sine kontoret utenfor Oslo. (Foto: NRK / Henrik Brattli Vold)

Nettstedet E24.no var først ute med nyheten og meldte at to biler fra Økokrim var på plass utenfor kontorene til selskapet tidlig onsdag morgen.

Dagens Næringsliv melder på sine nettsider at Økokrim har gjennomført en razzia hos spillutvikleren.

– Vi har pauset handelen i Funcom-aksjen, vi har innført en børspause i påvente av meldingen som skal komme, så ballen ligger nå hos Funcom, sier Geir Harald Aase, kommunikasjonssjef for Oslo Børs, til Filmpolitiet.

Funcom har ikke svart på NRKs henvendelser om en kommentar til stansen i aksjehandelen. Finanstilsynet henviser til Økokrim når NRK tar kontakt.

Gransket av Finanstilsynet

Storsatsingen The Secret World, som kom ut i juli 2012, fikk god omtale av spillanmeldere. Likevel har selskapet problemer med å rekruttere abonnenter til sitt MMORPG-spill. I denne typen onlinespill møtes spillere i en virtuell verden for å konkurrere og samarbeide. Kostnaden ved å utvikle og drifte slike spill er høy og spillutviklere er avhengige av å kreve månedlige innbetalinger for å tjene penger på slike spillprosjekter.

Storsatsingen «The Secret World» solgte dårlig og tvang det norske spillselskapet til å gjennomføre omfattende kutt. (Foto: EA / Funcom)
Storsatsingen «The Secret World» solgte dårlig og tvang det norske spillselskapet til å gjennomføre omfattende kutt. (Foto: EA / Funcom)

Allerede i august samme år annonserte selskapet omfattende kutt og oppsigelser som følge av skuffende omsetning og salg.

– Det er riktig at vi er midt i en prosess med kostnadskutt og dessverre innebærer det også permitteringer, uttalte kommunikasjonsdirektør Erling Ellingsen til NRK i forbindelse med kuttene.

LES OGSÅ: Bekrefter kutt hos Funcom

I månedene før utgivelsen av The Secret World gikk kursen på aksjene til Funcom opp, men da det var klart at salgstallene ikke innfridde forventingene raste kursen. Samme høst varslet Finanstilsynet at de ville granske selskapet.

Snudde underskudd til overskudd

Siste børsmelding fra selskapet kom i forbindelse med tallene for tredje kvartal. Omsetningen i selskapet hadde da halvert seg til i overkant av fem millioner dollar. Resultatet bedret seg likevel til et knapt overskudd på grunn av de omfattende kuttene som har blitt gjennomført i selskapet.

Det er likevel ventet at resultatet og omsetningen for fjerde kvartal i 2013 vil være svakere enn dette.

Under spillmessa Gamescom i Köln høsten 2013 viste selskapet frem en tidlig utgave av sitt kommende onlinespill LEGO Minifigures Online. LEGO-spill basert på kjente franchiser som Ringenes Herre og Harry Potter har vært svært populære de siste årene.

– Lego Minifigures Online er et action-eventyr-spill som handler om å samle på minifigurer mens du utforsker kule verdener mens du slåss mot superartige monstre. Og det handler om å gjøre det sammen med vennene dine, fortalte spillets produsent Lawrence Poe til NRK.

LES OGSÅ: Funcom satser alt på nytt LEGO-spill

På samme spillmesse året før intervjuet NRK spillveteranen Don Daglow om hvorfor storsatsingen The Secret World ble en så stor nedtur for Funcom.