Siden 1961 har Golden Globe-utdelinga, hvor foreningen for utenlandske journalister hedrer både tv- og filmbransjen, blitt avholdt i ballsalen på Hilton-hotellet i Beverly Hills. Hvert år spekuleres, gambles og gjettes det på hvem som kan gå opp på scenen for å motta en pris.

Selve prisen er gjev og en viktig anerkjennelse, men like viktig er utdelingen som oppvarming til klodens viktigste filmpris. «Academy Awards» – eller Oscar-utdelingen – har et amerikansk fokus, og kjendisstatus kan være en viktig faktor ved siden av artistisk innsats.

Vi i Filmpolitiet nøler ikke med å bidra til hypen: Nå skal vi spå årets Golden Globe-vinnere!

I den såkalte «preseason» – altså månedene før selve utdelingen finner sted – nomineres og deles det ut en rekke andre filmpriser i USA. Blant disse finner vi Independent Spirit Award, Screen Actors Guild-nominasjonene og prisene fra den internasjonale filmfestivalen i Palm Springs utenfor Los Angeles. Med utgangspunkt i dette, og våre egne favoritter, spår vi årets vinnere i de viktigste kategoriene.

Golden Globe-utdelingen går av stabelen natt til mandag norsk tid.

Topp 5: Oscar-øyeblikk – rørende og morsomme, sjekk lista her

Del dine favoritter i kommentarfeltet helt nederst i artikkelen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Regissør David O. Russell før en spesialvisning av filmen «American Hustle» i desember 2013. (Foto: Jordan Strauss/Invision/AP)
Regissør David O. Russell før en spesialvisning av filmen «American Hustle» i desember 2013. (Foto: Jordan Strauss/Invision/Ap)
Beste regissør

Nominerte: Alfonso Cuaron – Gravity, Paul Greengrass – Captain Phillips, Steve McQueen – 12 Years a Slave, Alexander Payne – Nebraska og David O. Russell – American Hustle.

David O. Russell vant flere regipriser for 2012-filmen Silver Linings Playbook. Filmen dukket også opp på Filmpolitiets liste over de beste kinofilmene fra i fjor da den hadde norsk premiere i januar 2013. I American Hustle har regissøren igjen samarbeidet med Jennifer Lawrence og Jeremy Renner. Steve McQueen har blitt nominert til enorme antall priser for alle sine tre spillefilmer. 12 Years A Slave har allerede vunnet regipriser fra flere amerikanske kritikerlag og er nominert Independent Spirit Award, Satellite Award og National Society of Film Critics-prisen i tillegg.

VIDEO: Se traileren til «12 Years a Slave» her

Den enorme kassasuksessen Gravity har gitt den meksikanske regissøren enormt handlerom for sin neste film. Han vant også prisen for beste regissør under filmfestivalen i Venezia.

Birger Vestmo om Gravity:

Cuarón … har tettpakket [manuset] med utrolige situasjoner som er like begivenhetsrike som de er grunnleggende enkle.

ANMELDELSE: Gravity – en ny romfartsklassiker!

Paul Greengrass’ Captain Phillips var bare en av to filmer som hentet hjem terningkast 6 fra Filmpolitiet av de norske kinopremierene i 2013. Regissørens jerngrep om sansene imponerte anmelder Birger Vestmo. I Nebraska fortsetter regissør Alexander Payne sitt sideblikk på amerikansk samtid. Filmen er å finne på det amerikanske filminstituttets liste over årets ti beste filmer, og har blitt nominert til hele fem Golden Globe-priser.

Hvem tror Filmpolitiet vinner?

Gravity-regissørens storslagne comeback til Hollywood etter syv års pause imponerte stort. Filmen var kanskje ikke årets beste film, men Cuarons evne til å bruke avanserte effekter til å skape en film som går nært på mennesker i jordens randsone.

Golden Globe-prisen for beste regi går til Alfonso Cuaron.

Bobler(e): David O. Russel for American Hustle.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Regissør Alfonso Cuaron på premieren til «Gravity» i oktober 2013. (Foto: Reuters/Andrew Kelly/Files)
Regissør Alfonso Cuaron på premieren til «Gravity» i New York i oktober 2013. (Foto: Reuters/Andrew Kelly/Files)
Beste kvinnelige hovedrolle – dramafilm

Nominerte: Cate Blanchett – Blue Jasmine, Sandra Bullock – Gravity, Judi Dench – Philomena, Emma Thompson – Saving Mr. Banks og Kate Winslet – Labor Day.

Philomena med Judi Dench og Steve Coogan. (Foto: Scanbox)
Veteranen Judi Dench spiller mot briten Steve Coogan i «Philomena». (Foto: Scanbox)

Ingen kandidater til prisen for årets kvinnelige hovedrolle i en dramafilm har tredd frem som en klar favoritt. Sandra Bullock er allerede nominert til en Screen Actors Guild-pris for sin rolle som Dr. Ryan Stone i Gravity. For samme rolle vant hun pris på Palm Springs International Film Festival. Cate Blanchett er et hett navn etter å ha spilt hovedrollen i Woody Allens Blue Jasmine, en rolle som er favoritten til mange av de amerikanske filmkritikerlaugene. Hun er også nominert til en Independent Spirit Award for rollen.

Judi Dench nevnes også som en mulig vinner av flere analytikere for sin rolle i filmen Philomena. Hun vant Oscar for beste kvinnelige birolle i 1998 i filmen Shakespeare in Love.

Birger Vestmo om Blue Jasmine:

Cate Blanchetts innsats holder en såpass høy kvalitet at vi like godt først som sist kan kalle henne Oscar-kandidat.

ANMELDELSE: Blue Jasmine – en Oscar-verdig hovedrolle!

Hvem tror Filmpolitiet vinner?

Rollen som filmstjernen Katharine Hepburn i Martin Scorseses The Aviator fra 2009 gav denne erfarne skuespilleren hennes første Oscar. Siden midten av 90-tallet har hun vært synlig på toppen av Hollywoods A-liste.

I år har hun fått utfolde seg med den erfarne Woody Allen i Blue Jasmine. En rolleprestasjon som et enstemmig Filmpolitiet mener vil gi Blanchett en ny Oscar-statuett.

Bobler(e): Sandra Bullock for Gravity.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Cate Blanchett spiller sterkt i «Blue Jasmine». (Foto: Scanbox)
Cate Blanchett spiller sterkt i «Blue Jasmine». (Foto: Scanbox)
Beste mannlige hovedrolle – drama

Nominerte: Chiwetel Ejiofor – 12 Years a Slave, Idris Elba – Mandela: Long Walk to Freedom, Tom Hanks – Captain Phillips, Matthew McConaughey – Dallas Buyers Club og Robert Redford – All is Lost.

I løpet av få år har Matthew McConaughey gått fra å være en outsider, en skuespiller mest kjent for sin fysikk, til en ettertraktet karakterskuespiller. For rollen som Ron Woodroof i biografifilmen Dallas Buyers Club er McConaughey nominert til en lang rekke priser.

Tom Hanks spiller tittelfiguren i «Captain Phillips». (Foto: United International Pictures)
Tom Hanks spiller tittelfiguren i «Captain Phillips». (Foto: United International Pictures)

Tom Hanks i Captain Phillips er nominert til skuespillernesfagforeningspris, Screen Actors Guild-prisen. Samme film ble bare en av to som fikk terningkast 6 fra Filmpolitiet i 2013, og endte på en andreplass over årets beste filmer i vår kåring.

2013: Årets beste filmer – sjekk lista her

Idris Elba, en favoritt i Filmpolitiets redaksjon, har fått noe skryt for sin rolle som Nelson Mandela.

Mandela: Long Walk to Freedom er ubehagelig godt taimet (ja, dette er et norsk ord) med frihetskjemperens bortgang i desember i fjor. Selve filmen har likevel fått blandet mottagelse fra internasjonale anmeldere.

Birger Vestmo om Captain Phillips:

Forrest Gump i fare? Jeg er med! Tom Hanks gjør til og med en av sin karrieres beste roller.

ANMELDELSE: Captain Phillips – fryktinngytende neglebiter

Den som likevel er årets fremste favoritt til å vinne prisen for beste mannlige hovedrolle er Chiwetel Ejiofor. Med rollen i Steve McQueens 12 Years a Slave har den britiske skuespilleren fått sitt definitive gjennombrudd i den amerikanske filmhovedstaden Los Angeles.

Skildringen av Solomon Northup, en fri mann som blir kidnappet og solgt inn i slaveri i 1840-tallets USA, har fått panegyriske omtaler i amerikanske medier. Nærmere 20 filmkritikerlag har gitt Ejiofor sine priser for beste mannlige hovedrolle, i tillegg til at han er nominert til Golden Globe-, Indepentdent Spirit Award-priser og mange flere.

Hvem tror Filmpolitiet vinner?

Mens en samlet redaksjon har klokkertro på at Cate Blanchett vinner prisen for beste kvinnelige skuespiller i en dramafilm er det ikke like klart hvem som er favoritten til å motta den mannlige motparten.

Chiwetel Ejiofor spiller en sterk hovedrolle i en film som onde tunger mener er skapt for Oscar-prisdryss. Rollen til Matthew McConaughey i Dallas Buyers Club har vist at den skjorteløse hunken fra Sahara har et enormt register å spille på.

Helomvendingen i Matthew McConaughey sin karriere får såpass med oppmerksomhet fra Filmpolitiet før årets Golden Globe-utdeling at Ejiofor må dele favorittstempelet.

Prisen for beste mannlige hovedrolle i en dramafilm går til enten McConaughey for Dallas Buyers Club eller Ejiofor for 12 Years a Slave.

Bobler(e): Tom Hanks for Captain Phillips.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Chiwetel Ejiofor («12 Years a Slave») og Matthew McConaughey («Dallas Buyers Club») dukket begge opp på den røde løperen under prisutdelingen til Palm Springs International Filmfestival i starten av januar. McConaughey kunne forlate området med prisen for beste mannlige skuespiller. (Foto: Jordan Strauss/Invision/AP)
Chiwetel Ejiofor («12 Years a Slave») og Matthew McConaughey («Dallas Buyers Club») dukket begge opp på den røde løperen under prisutdelingen til Palm Springs International Filmfestival i starten av januar. McConaughey kunne forlate området med prisen for beste mannlige skuespiller. (Foto: Jordan Strauss/Invision/Ap)
Beste film – drama

Nominerte: 12 Years A Slave, Captain Phillips, Gravity, Philomena og Rush

Golden Globe-tradisjonen med å skille mellom «drama» og «musikal eller komedie» er en gammel – og i dag en utdatert inndeling. Flere av årets beste filmer, som burde konkurrert mot hverandre, er blitt plassert i hver sin kategori.

Men blant årets største Golden Globe-favoritter kjemper de to øverste kandidatene mot hverandre i kategorien beste dramafilm.

James Hunt (Chris Hemsworth) og Niki Lauda (Daniel Brühl) på startstreken i «Rush». (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
James Hunt (Chris Hemsworth) og Niki Lauda (Daniel Brühl) på startstreken i «Rush». (Foto: Norsk Filmdistribusjon)

Topp 5: Oscar-skandaler – her er filmene som burde vunnet

Hvilken film tror Filmpolitiet vinner?

Allerede nå omtaler amerikanske bransjemagasiner priskampen under Oscar-utdelingen senere i år som en toveis utfordring mellom Alfonso Cuarons Gravity og Steve McQueens 12 Years a Slave – til tross for at nominasjonene ennå ikke er offentliggjort. Og her må også vi erkjenne at vi ikke har tro på at dette blir en spesielt spennende kategori under årets Golden Globe- og Oscar-utdelinger.

Med tung historisk bagasje sterke rolleprestasjoner er vi ikke i tvil.

Filmpolitiet mener enstemmig at 12 Years a Slave vil vinne Golden Globe-prisen for beste dramafilm.

(artikkelen fortsetter under bildet)

«12 Years a Slave» er nominert i hele sju Golden Globe-kategorier. (Foto: SF Norge).
«12 Years a Slave» er nominert i hele sju Golden Globe-kategorier. (Foto: SF Norge).
Beste film – musikal eller komedie

Nominerte: American Hustle, Her, Inside Llewyn Davis, Nebraska og The Wolf of Wall Street.

Hvorfor The Wolf of Wall Street er å finne i denne kategorien er ikke godt å si. Med legenden Martin Scorsese ved roret er det ikke vanskelig å se for seg at den heftige filmen om livet bak fasadene på Wall Street i New York kan slå ut mer jordnære filmer som Nebraska og Her.

Sci-fi-dramaet til regissør Spike Jonze, om en mann som innleder et forhold til den kunstige intelligensen i det nye operativsystemet på datamaskinen hans, har fått uventet mye skryt og oppmerksomhet. Flere har sågar tatt til ordet for at Scarlett Johanson, som stemmelegger datamaskinen i filmen Her, burde blitt kvalifisert til en nominasjon.

Men hverken denne filmen eller Nebraska har særlig mulighet til å konkurrere mot Coen-brødrenes Inside Llewyn Davis og Scorsese selv. Den ene som kan komme overraskende inn med bredt pristilfang er David O. Russel og American Hustle.

Hvilken tror Filmpolitiet vinner?

Igjen har redaksjonen delt seg i to. Filmsjef Birger Vestmo mener fast at Inside Llewyn Davis er sterkest av filmene i denne kategorier, mens resten av redaksjonen mener Scorsese og The Wolf of Wall Street vil stikke av med prisen.

Golden Globe-prisen for beste musikal- eller dramafilm går til Inside Llewyn Davis eller The Wolf of Wall Street.

Bobler(e): American Hustle av David O. Russel.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Oscar Isaac imponerer i «Inside Llewyn Davis». (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Oscar Isaac imponerer i «Inside Llewyn Davis». (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Beste mannlige hovedrolle – musikal eller komedie

Nominerte: Christian Bale – American Hustle, Bruce Dern – Nebraska, Leonardo DiCaprio – The Wolf of Wall Street, Oscar Isaac – Inside Llewyn Davis og Joaquin Phoenix – Her.

Om skuespillerne i denne kategorien skulle konkurrert mot de nominerte i dramakategorien ville det vært svært liten sannsynlighet for at Bale, Dern og Phoenix kunne håpe på å konkurrere mot Ejiofor og McConaughey.

Joaquin Phoenix spiller hovedrollen i scifi-dramaet «Her». (Foto: United International Pictures)
Joaquin Phoenix spiller hovedrollen i scifi-dramaet «Her». (Foto: United International Pictures)

Men også i møtet med Inside Llewyn David og Leonardo DeCaprios innsats i The Wolf of Wall Street må de tre andre nominerte finne seg en plass i skyggen.

Hvem tror Filmpolitiet vinner?

På tross av hele ti Golden Globe-nominasjoner over 20 år har DiCaprio vunnet pris kun en gang, og han måtte se seg slått til prisen for beste mannlige skuespiller under Oscar-utdelingene i 1994, 2005 og 2007. Det kan tippe vekten i hans favør.

Coen-brødrenes hovedrolleinnehaver Oscar Isaac har jobbet i filmbransjen i flere år, men har først slått gjennom med Inside Llewyn David.

Og for et gjennombrudd!

Likevel holder flertallet i Filmpolitiets redaksjon en knapp på at det er Leonardo DiCaprio som kan hente hjem prisen for beste mannlige hovedrolle i en musikal eller komedie.

Bobler(e): Oscar Isaac for Inside Llewyn Davis.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Leonardo DiCaprio sammen med «The Wolf of Wall Street»-regissør Martin Scorsese. (Foto: AFP PHOTO / TIZIANA FABI)
Leonardo DiCaprio sammen med «The Wolf of Wall Street»-regissør Martin Scorsese. (Foto: AFP PHOTO / TIZIANA FABI)
Beste kvinnelige hovedrolle – musikal eller komedie

Nominerte: Amy Adams – American Hustle, Julie Delpy – Before Midnight, Greta Gertwig – Frances Ha, Julia Louis-Dreyfus – Enough Said og Meryl Streep – August: Osage County.

I kategorien for beste kvinnelige hovedrolle i en musikal eller komedie har det ikke kommet frem noen klare favoritter på forhånd. Julie Delpy imponerte stort i tredje film om forholdet mellom Jesse og Céline, og bør kanskje bli hedret for sin samlede innsats i Richard Linklaters filmer. Meryl Streep er et trygt valg, veteranskuespilleren vet å velge de gode figurene og manusene. Amy Adams er den av kvinnene som har jobbet med flest, og mest sprikende, filmprosjekter – i løpet av 2013 har hun vært aktuell i Norge i alt fra Supermann-filmen Man of Steel til det komplekse dramaet i The Master.

Andreas H. Opsvik om Frances Ha:

Gerwigs’ Frances er ei umoden sjel sperra inne i den magiske og urolege tida like etter utdanninga er over, men før ein på noko som helst måte er etablert.

ANMELDELSE: Frances Ha – en Oscar-verdig hovedrolle!

Outsideren i årets utdeling er Greta Gertwig, som i en liten indiekomedie i sort-hvitt sjarmerte et globalt kinopublikum. Frances Ha skrev Gertwig sammen med regissør og samboer Noah Baumbach, noe som resulterte i en svært personlig og nær filmskildring.

Frances Ha. (Foto: Arthaus)
Greta Gertwig sliter med voksenlivet i tittelrollen i «Frances Ha». (Foto: Arthaus)
Hvem tror Filmpolitiet vinner?

Greta Gertwig kan være indie-outsideren som plutselig blir løftet opp på Hollywoods pidestall, mens Meryl Streep leverer imponerende og trygge tolkninger på løpende bånd.

I redaksjonen er meningene om hvem som vil vinne prisen for beste kvinnelige hovedrolle i en musikal eller komedie svært delte.

Derfor får filmanmeldelse (og sjef) Birger Vestmo trumfet gjennom sin personlige favoritt: Prisen for beste kvinnelige hovedrolle i en musikal eller komedie går til Julie Delpy for rollen i Richard Linklaters Etter midnatt.

Så får vi bare riste på hodet over at en rolle i en romantisk dramafilm som dette ikke er nominert i dramakategoriene.

Bobler(e): Greta Gertwig for Frances Ha og Meryl Streep for August: Osage County.

ANMELDELSE: Før midnatt – snakker sant om kjærligheten

Hvem og hva tror du vinner Golden Globe? Del dine meninger i kommentarfeltet under bildet.
Julie Delpy og Ethan Hawke i «Før midnatt». (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Julie Delpy og Ethan Hawke i «Før midnatt». (Foto: Norsk Filmdistribusjon)