Dette er serien som egentlig ikke burde overlevd, men siden premieren på første sesong i januar 2010 har seertallene og tilhengerskaren vokst i jevnt tempo.

Med superspionen Archer i hovedrollen har serien Archer fått skryt for sine ironiske vitser, karikerte figurer og parodier på kjente spionfilmer. Archer er ikke bare verdens beste agent, han er egoist og stort sett kun interessert i å drikke og ligge rundt – ikke så ulik James Bond med andre ord.

Men nå varsler sjefprodusenten en ny retning for animasjonsserien i et intervju med nettstedet Uproxx.com. Hvorfor? Serieskaperen Adam Reed begynte å kjede seg.

OBS! Denne artikkelen inneholder mange og store spoilere fra femte sesong.

– Inspirert av Breaking Bad

I første episode av sesong fem kommer det frem at i løpet av Mallorys mange år som sjef hos ISIS (International Secret Intelligence Servic), har det private spionbyrået utført en lang rekke hemmelige oppdrag uten at CIA visste om dem. Dermed ender alle seriens hovedpersoner i fengsel.

Promoplakat for femte sesong med «Archer» – TYDELIG inspirert av 80-tallsserien «Miami Vice». (Foto: FX)
Promoplakat for femte sesong med «Archer» – TYDELIG inspirert av 80-tallsserien «Miami Vice». (Foto: FX)

– De kommer seg ut, men kan ikke vende tilbake til sine gamle liv, fortalte sjefprodusenten Matt Thompson til Uproxx.com.

– Alt er jo konfiskert av myndighetene! Likevel oppdager de at ett tonn kokain er blitt spart og bestemmer seg for å selge det.

Og et slikt pennestrøk endrer hele seriens karakter, for hverken Archer eller kompanjongene kan være agenter lenger. I tidligere intervjuer har serieskaperen Reed fortalt at han er inspirert av 80-tallsserier og -filmer, spesielt Miami Vice har vært viktig i arbeidet med den nye sesongen.

– Nå er vi et jæ*** narkokartell! Og så går det jo slik det er å forvente, siden gjengen ikke er veldig flinke til å selge ett tonn kokain.

TOPP 5: Skjulte TV-serie-perler – del dine favoritter i kommentarfeltet

En slik retningsendring i serien betyr også nye utfordringer for figurene og skuespillerne som stemmelegger dem. Cyril er ikke lenger regnskapsføreren på kontoret, han viser seg å være en grei advokat å ha på laget. Cheryl er søkkrik fra tidligere og ønsker dermed å bli countrystjerne. Mens sjefen Mallory – og mor til Archer – må få helt nye motivasjoner.

Thompson fastholder at figurene fortsatt er seg selv og har de samme forholdene til hverandre, men at de nå må få solgt unna masse kokain i stedet for å leke superagenter.

Mens tidligere sesonger har hatt gjestestjerner som John Hamm (Mad Men) og Bryan Cranston (Breaking Bad), er Ron Perlman (Sons of Anarchy), George Takai (originale Star Trek) og Gary Cole (Office Space og Harvey Birdman) alle bekreftet i denne sesongen.

De fire første sesongene av «Archer» er tilgjengelig på norsk Netflix, femte sesong har amerikansk premiere 14. januar. Norsk premieredato er ikke kjent.

(kommentarfeltet starter under promovideoen for femte sesong)