I juni 2012 kjøpte Sony opp strømmetjenesten Gaikai for 380 millioner dollar (omtrent 2.3 milliarder norske kroner), med mål om å bruke teknologien til å strømme Playstation 3-spill til selskapets nye hjemmekonsoll. Nå har den japanske elektronikkgiganten annonsert sin nye spillstrømmetjeneste Playstation Now.

Sony annonserte nyheten under varemessa International CES (Consumer Electronics Show), som pågår i Las Vegas, tirsdag kveld, og har også lagt ut en pressemelding på Playstation-bloggen.

Les også: Sony kjøper Gaikai

Playstation 4 er ikke bakoverkompatibel, men med PS Now vil Sony åpne for at man kan strømme klassiske spill fra Playstation 3-biblioteket også på Playstation 4. Du vil få muligheten til å enten leie enkelttitler, eller opprette et abonnement som vil gi deg tilgang til en rekke spill.

Spilltilbudet er ikke klart

Ingen informasjon er gitt om hvilke spill som vil bli tilgjengelig ved lansering, men hovedfokuset vil i starten ligge på Playstation 3-spill som ikke kommer til Playstation 4.

— Ved lansering er det kun Playstation 3-spill som vil bli tilgjengelig. Det er naturlig at vi begynner her siden det er disse spillene som er mest relevante for våre brukere, forteller
Nils Bråfelt, markedsansvarlig for Nordisk Film, som distribuerer Playstation 4 i Norge, til Filmpolitiet.

— Det er veldig mange bra PS3-spill som ikke er tilgjengelig på PS4, som for eksempel Gran Turisimo, men jeg kan ikke si noe om hvilke titler som kommer, da det ikke er klart.

Bråfelt utelukker ikke at også Playstation 2-spill kan bli tilgjengelig i spillbiblioteket etter hvert.

— Det er en diskusjon rundt at man etter hvert vil kunne utvide til for eksempel Playstation 2-spill, men her er ingenting bekreftet, forteller han.

psnow
Når kommer det?

Tjenesten vil først bli tilgjengelig på PS4 og PS3, etterfulgt av Playstation Vita og etter hvert på andre plattformer, som amerikanske 2014-modeller av Sonys Bravia-TV-er. Siden spillene ligger i en nettsky vil det også være mulig å strømme dem til apparater som ikke tilhører Sony, og planen er at tjenesten senere skal strekke seg til nettbrett og smarttelefoner.

Ikke overraskende er det spillere i USA som får muligheten til å teste PS Now først. En beta-test vil bli lansert i i løpet av januar og at Sony planlegger å rulle ut tjenesten i USA i løpet av sommeren.

Sony vil ikke si noe om når PS Now vil bli tilgjengelig i Europa, fordi de trenger mer tid for å sikre en vellykket lansering av tjenesten her.

— I USA er utviklingen av høyhastighetsinternett og 4G omtrent lik over hele landet, slik er det ikke her og derfor vil det ta lenger tid å rulle ut tjenesten i Europa, sier Nils Bråfelt.

Norge ligger godt an
Jim Ryan er sjef for Sony Computer Entertainment Europe – eller Europas Playstation-sjef. (Foto: SCEE)
Jim Ryan er sjef for Sony Computer Entertainment Europe – eller Europas Playstation-sjef. (Foto: SCEE)

Du vil ikke trenge noe bedre nett enn det du trenger i dag for å spille spill online på Playstation 4, og her i Norge er ikke internett med god nok hastighet et problem.

Da Filmpolitiet intervjuet sjefen for Sonys spillavdeling i Europa, Jim Ryan, i november, hintet han om at Norge mest sannsynlig vil være et av de første landene som får tilgang til PS Now når tjenesten rulles ut i Europa.

Han mener forbrukerne i de nordiske landene og i Norge er langt mer digitale enn i resten av Europa, noe som gjør at vi kan ligge godt an for å få tjenesten tidlig.

— Når vi starter å rulle ut vår spillstrømmetjeneste i Europa – og vi vil gjøre det – og du har rett i at vi ikke har en fast dato enda, så vil det være logisk å starte der infrastrukturen er mest robust. Men jeg lover ingenting når jeg sier dette altså, sa Ryan til Filmpolitiet.

Hør Rune Håkonsens intervju med Jim Ryan her:

Jim Ryan: – Nordiske spillere er best på nett


Hva mener du om Playstation Now? Kommentér og diskutér i kommentarfeltet!